- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ύδρα της Ανθής Σαλαγκούδη
Ο χαρακτηρισμός «αρχόντισσα του Σαρωνικού», νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το νησί με την αρτιστίκ αύρα
Η δημοσιογράφος Ανθή Σαλαγκούδη μιλάει για τη δική της Ύδρα.
Αυτό που αγαπώ κυρίως στην Ύδρα είναι ότι μπορείς να τη γυρίσεις με τα πόδια χωρίς να χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Έτσι κι αλλιώς τα οχήματα απαγορεύονται στο νησί πλην ορισμένων του δήμου. Και οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια ή με καραβάκια από το λιμάνι για να πας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που δεν με γοητεύει ιδιαίτερα στην Ύδρα, οι παραλίες της. Κάθε φορά όμως που αντικρίζω το γραφικό της λιμανάκι και τα πέτρινα αρχοντικά της που εκτείνονται περιμετρικά γύρω γύρω από αυτό, ξεχνάω όλα τα υπόλοιπα.
Γενικά ο χαρακτηρισμός αρχόντισσα του Σαρωνικού, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το νησί με την αρτιστίκ αύρα και τα ιστορικά κτίρια. Την αύρα αυτή θα τη νιώσεις και όταν από το λιμάνι καταλήξεις επάνω στα Κανόνια και στον ανεμόμυλο, γνωστό και ως μύλο της Σοφία Λόρεν, αφού εκεί γυρίστηκε η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι». Περιττό να πω βέβαια ότι θεωρώ τη Λόρεν μία από τις ωραιότερες γυναίκες όλων των εποχών και ειδικά σε αυτή την ταινία νομίζω ότι ήταν η υπέρτατη έκφραση του γυναικείου κάλλους.
Στο αριστερό κομμάτι τώρα του νησιού, η πιο μαγική ώρα είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος. Μπορώ να κάθομαι με τις ώρες σε ένα από τα πολλά μαγαζιά της Υδρονέτας από νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδυ και να χαζεύω τα χρώματα που αλλάζει η θάλασσα και ο ουρανός όταν δύει ο ήλιος. Την ίδια όμως μαγεία με τα χρώματα του νησιού νιώθει κάποιος, όταν περιηγείται στα στενάκια με τις ολάνθιστες αυλές και τις μικρές, καλά κρυμμένες πλατείες της.
Ένα ακόμη γοητευτικό στοιχείο της Ύδρας είναι τα επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν το 18ο αιώνα από Βενετσιάνους αρχιτέκτονες και αποτελούν δείγμα της τότε ευημερίας των κατοίκων του νησιού που ήταν περίπου δεκαπλάσιοι από τους σημερινούς!
Ανάμεσα στις αίθουσες τέχνης και τα μουσεία του νησιού, το Deste Foundation στον εμβληματικό χώρο των παλιών σφαγείων φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικές εκθέσεις και μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Φέτος μπορεί να θαυμάσει κανείς τα ξεχωριστά γλυπτά της Kiki Smith.
Τέλος, αν χρειάζεται να μιλήσω για μία παραλία αυτή θα ήταν το Αυλάκι, που είναι μέσα στη Χώρα και μπορείς να πας με τα πόδια γιατί εκεί ακριβώς από πάνω είναι και το αγαπημένο μου εστιατόριο Techne. Η απίστευτη αύρα και η μοναδική θέα σε συνδυασμό με το φαγητό αλλά και τα καλύτερα signature cocktails με κέρδισαν από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το νησί.
* H Α.Σ. είναι δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, editor σε περιοδικά και πρόσφατα άνοιξε το δικό της κανάλι στο YouTube.
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Ύδρας εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Με σύγχρονα βανάκια και USV οχήματα που εξυπηρετούν όλη τη Νάξο
Από αυθεντικά ταβερνάκια και πρωτότυπα ψώνια μέχρι καινούργια εστιατόρια και το καλύτερο παγωτό τον Κυκλάδων
Το The Roc Club και το Cape Sounio προσφέρουν δύο ξεχωριστούς λόγους να μείνεις κοντά στην Αθήνα, χωρίς να στερηθείς την αίσθηση μιας πραγματικής απόδρασης
Εκεί όπου κάθε στιγμή αποκτά αίσθηση ελευθερίας!
Αυθεντικές ταβέρνες, σύγχρονα εστιατόρια και μια θρυλική μπουγάτσα
Eξαιρετική επιλογή αν ψάχνεις έναν προορισμό που συνδυάζει θάλασσα, πευκοδάσος, καλό φαγητό και χαλαρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα
Μια πόλη που συνέχεια εξελίσσεται, κρατώντας ατόφια την ομορφιά της
Σε μόλις μία ώρα από τον Πειραιά, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά των Αθηναίων.
Από τις 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με live βραδιές έντεχνης μουσικής δίπλα στη θάλασσα
Αυθεντικές ταβέρνες, σύγχρονα εστιατόρια, ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο και η διαμονή που ονειρεύεσαι
Εδώ, η φυσική ομορφιά του τοπίου συνδυάζεται αρμονικά με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Κέρκυρας
Τι να κάνεις, πού να πας και τι να φας στο νησί του Αργοσαρωνικού
Λίγα λεπτά από το Ξυλόκαστρο, ένα σύγχρονο κατάλυμα με πισίνα, θέα και όλες τις ανέσεις για αποδράσεις όλο τον χρόνο
Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, να φας και να διασκεδάσεις στο Ξυλόκαστρο
Ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιάννος Λώλος και η συνεργάτιδά του, Χριστίνα Μαραμπέα, μας ξεναγούν στο σπήλαιο που ταυτίστηκε με τον τραγικό ποιητή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.