- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ύδρα της Ανθής Σαλαγκούδη
Ο χαρακτηρισμός «αρχόντισσα του Σαρωνικού», νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το νησί με την αρτιστίκ αύρα
Η δημοσιογράφος Ανθή Σαλαγκούδη μιλάει για τη δική της Ύδρα.
Αυτό που αγαπώ κυρίως στην Ύδρα είναι ότι μπορείς να τη γυρίσεις με τα πόδια χωρίς να χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Έτσι κι αλλιώς τα οχήματα απαγορεύονται στο νησί πλην ορισμένων του δήμου. Και οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια ή με καραβάκια από το λιμάνι για να πας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που δεν με γοητεύει ιδιαίτερα στην Ύδρα, οι παραλίες της. Κάθε φορά όμως που αντικρίζω το γραφικό της λιμανάκι και τα πέτρινα αρχοντικά της που εκτείνονται περιμετρικά γύρω γύρω από αυτό, ξεχνάω όλα τα υπόλοιπα.
Γενικά ο χαρακτηρισμός αρχόντισσα του Σαρωνικού, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το νησί με την αρτιστίκ αύρα και τα ιστορικά κτίρια. Την αύρα αυτή θα τη νιώσεις και όταν από το λιμάνι καταλήξεις επάνω στα Κανόνια και στον ανεμόμυλο, γνωστό και ως μύλο της Σοφία Λόρεν, αφού εκεί γυρίστηκε η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι». Περιττό να πω βέβαια ότι θεωρώ τη Λόρεν μία από τις ωραιότερες γυναίκες όλων των εποχών και ειδικά σε αυτή την ταινία νομίζω ότι ήταν η υπέρτατη έκφραση του γυναικείου κάλλους.
Στο αριστερό κομμάτι τώρα του νησιού, η πιο μαγική ώρα είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος. Μπορώ να κάθομαι με τις ώρες σε ένα από τα πολλά μαγαζιά της Υδρονέτας από νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδυ και να χαζεύω τα χρώματα που αλλάζει η θάλασσα και ο ουρανός όταν δύει ο ήλιος. Την ίδια όμως μαγεία με τα χρώματα του νησιού νιώθει κάποιος, όταν περιηγείται στα στενάκια με τις ολάνθιστες αυλές και τις μικρές, καλά κρυμμένες πλατείες της.
Ένα ακόμη γοητευτικό στοιχείο της Ύδρας είναι τα επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν το 18ο αιώνα από Βενετσιάνους αρχιτέκτονες και αποτελούν δείγμα της τότε ευημερίας των κατοίκων του νησιού που ήταν περίπου δεκαπλάσιοι από τους σημερινούς!
Ανάμεσα στις αίθουσες τέχνης και τα μουσεία του νησιού, το Deste Foundation στον εμβληματικό χώρο των παλιών σφαγείων φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικές εκθέσεις και μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Φέτος μπορεί να θαυμάσει κανείς τα ξεχωριστά γλυπτά της Kiki Smith.
Τέλος, αν χρειάζεται να μιλήσω για μία παραλία αυτή θα ήταν το Αυλάκι, που είναι μέσα στη Χώρα και μπορείς να πας με τα πόδια γιατί εκεί ακριβώς από πάνω είναι και το αγαπημένο μου εστιατόριο Techne. Η απίστευτη αύρα και η μοναδική θέα σε συνδυασμό με το φαγητό αλλά και τα καλύτερα signature cocktails με κέρδισαν από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το νησί.
* H Α.Σ. είναι δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, editor σε περιοδικά και πρόσφατα άνοιξε το δικό της κανάλι στο YouTube.
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Ύδρας εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναπαλαίωση ενός παλιού βαγονιού και η μετατροπή του σε κατάλυμα από τους Σεσίλια Τσάβες, Μπράντον και Πολ Κίρουαν
Χωρίς αυστηρό πρόγραμμα αλλά με διάθεση για εξερεύνηση, μέσα από βόλτες και γεύσεις, αποκαλύπτεται η αυθεντική ψυχή ενός τόπου που αντιστέκεται στον χρόνο
Μνήμες κάτω από τη γη και πάνω από τον ουρανό
Ο λόγος θα σας εκπλήξει
«Το νησί παρουσιάζεται ως μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση στις Κυκλάδες»
Βρίσκονται ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
Η Federal Aviation Administration (FAA) διευκρινίζει ότι τέτοια ζητήματα εντάσσονται κυρίως στην πολιτική εξυπηρέτησης των εταιρειών
Στη λίστα σουηδικής ιστοσελίδας
Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού
Για κάποιους, αυτό μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο bonus
«Ένας ελληνικός παράδεισος με "ομορφιά από άλλο πλανήτη"», γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
Τι κάνεις στη χώρα που απαγορεύεται το αλκοόλ, το τραγούδι και ο χορός;
Ποιες συνοριακές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν κωδικούς πρόσβασης και να ερευνήσουν το ψηφιακό σας αποτύπωμα
Οι σκούρες αποσκευές είναι ο πιο εύκολος στόχος στα αεροδρόμια - Τι να προσέξετε
Το Πάσχα που μυρίζει θρούμπι και μέλι Κιμώλου
Το πιο θεαματικό ελληνικό Πάσχα, με φιλαρμονικές, λιτανείες και τους διάσημους Μπότηδες
45.000 πτήσεις στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και ατμόσφαιρα αγριεμένου πλήθους
Η κατάνυξη, τα έθιμα και η φιλοξενία συναντιούνται σε μια εμπειρία που δεν ξεχνάς
Το αυθεντικό Πάσχα στην Κέρκυρα και πώς να το ζήσεις - Πού να πας τι να δεις και πώς να μπεις στο κλίμα του νησιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.