Ταξιδια

Αυτές είναι οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη για το 2017

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
egyptian-resort.jpg

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) δημοσίευσε την έκδοση του 2018 για τις «Καλύτερες Στιγμές του Τουρισμού» (Tourism Highlights), στην οποίa παραθέτει τα στατιστικά του τουρισμού για το έτος 2017 παγκοσμίως. Έτσι, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το 2017 η Ευρώπη είχε τα περισσότερα έσοδα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους συγκεντρώνοντας το ποσό των 519 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ότι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός ήταν η Γαλλία, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 87 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Οργανισμού, όμως, μπορούμε να διακρίνουμε και τις χώρες οι οποίες φαίνεται να είχαν τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το 2016. Ανάμεσά τους βρίσκονται κυρίως περιοχές οι οποίες για διάφορους λόγους (πολιτική κατάσταση, δυσκολία πρόσβασης, τρομοκρατία κ.λπ.) στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς. Το μεγαλύτερο πλήγμα, πάντως, φαίνεται να δέχτηκαν στον τουρισμό οι Νήσοι Μάρσαλ και η Νότια Κορέα, όπου συναντάμε μείωση της τάξεως του 39% και του 22,7% αντίστοιχα.

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη για το 2017

10. Βόρειες Μαριάνες Νήσοι (+24,3%)
Οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι αποτελούν κοινοπολιτεία του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία πολιτικά ανήκει στις ΗΠΑ, και οι μόνιμοι κάτοικοί της ίσα που πλησιάζουν τους 54.000. Τα πιο δημοφιλή από τα νησιά είναι το Σαϊπάν και η Νήσος Τινιάν, όπου συναντάμε πλήθος τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως καταδύσεις και ελεύθερη πτώση, δίπλα στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής.

nort.jpg

9. Ισραήλ (+24,6%)
Το εβραϊκό κράτος της Μέσης Ανατολή φαίνεται να προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα έτη, αν αναλογιστούμε ότι η τουριστική του ανάπτυξη το 2016 βρισκόταν μόλις στο 3,6%. Πάντως, η προτίμηση που οι ταξιδιώτες πλέον τού δείχνουν μπορεί να δικαιολογηθεί τόσο από την κοσμοπολίτικη όψη του Τελ Αβίβ, όσο και από την ίδια την ιστορία της χώρας.

israel-1308387_1280.jpg

8. Νεπάλ (+24,9%)
Το Νεπάλ αποτελεί τη χώρα με τις πιο ψηλές κορυφές, αφού 9 από τα 10 ψηλότερα βουνά βρίσκονται σε αυτό, ανάμεσά τους και το Έβερεστ. Αυτός πιθανώς είναι ένας από τους λόγους που το «Ορεινό Βασίλειο» αυξάνει συνεχώς και σταθερά τον τουρισμό του, αφού και ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επισκεπτών του ήταν κατά 39,7% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, αυτό ίσως σύντομα αλλάξει, λόγω της μεγάλης οικονομικής εκμετάλλευσης που φαίνεται να συναντάνε οι τουρίστες κατά τη διαμονή τους εκεί.

sayan-nath-99087-unsplash.jpg

7. Νιούε (+25,4%)
Το Νιούε ή, αλλιώς, ο Βράχος, είναι χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στη Νέα Ζηλανδία. Βασική πηγή εσόδων του αποτελεί ο τουρισμός, οπότε οι περίπου 1.600 κάτοικοί του πρέπει να είδαν αρκετά θετικά την αύξηση του κατά 25,4%, όταν έναν χρόνο πριν υπήρχε άνοδος μόνο κατά 1,4%. Σαν λόγο που ανά τα χρόνια δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, παρά τις μαγευτικές ακτές του, θα πρέπει να θεωρήσουμε τη δυσκολία που εμφανίζει στην πρόσβαση, αφού πτήσεις προς αυτό φεύγουν μόνο από το Ώκλαντ.

rr-8-0-850-0-0.jpg

6. Παλαιστινιακά εδάφη (+25,7%)
Όταν μιλάμε για τουρισμό στα Παλαιστινιακά εδάφη, ουσιαστικά αναφερόμαστε στις περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Από τον –κυρίως μονοήμερο– τουρισμό η περιοχή έβγαλε, μέσα στο 2017, 225 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αλλά ήταν τριπλάσιο 7 χρόνια πριν.

rob-bye-98951-unsplash.jpg

5. Γεωργία (+27,9%)
Η Γεωργία, με το 64% περίπου των εσόδων της από εξαγωγές να προέρχεται από τις υπηρεσίες τουρισμού, είναι μία χώρα που βασίζεται στον αριθμό των επισκεπτών της και στα χρήματα που αυτοί θα ξοδέψουν κατά τη διαμονή τους. Το γεγονός, λοιπόν, ότι τα τελευταία έτη σπάει κάθε χρόνο το ρεκόρ του προηγούμενού της σε αριθμό τουριστών είναι αρκετά θετικό για την οικονομία της.

georgia-1232023_1280.jpg

4. Βιετνάμ (+29,1%)
Το Βιετνάμ είναι η χώρα με τα πολλά πρόσωπα και γι’ αυτό ακριβώς η προτίμηση που δείχνουν σε αυτήν οι τουρίστες είναι απόλυτα κατανοητή. Στο βόρειο τμήμα του συναντάμε ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου, τον Κόλπο Χα Λονγκ, ενώ στο νότιο έχουμε την απέραντη παραλία με τη λευκή άμμο και τη λεγόμενη μικρή Ελβετία. Επιπλέον, το κέντρο του Βιετνάμ αποτελεί το πιο ιστορικό του κομμάτι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μνημεία, αλλά και το μουσείο Τσαμ.

kate-ferguson-128191-unsplash.jpg

3. Σαν Μαρίνο (+31,1%)
Ο Άγιος Μαρίνος θεωρείται το παλιότερο κράτος στον κόσμο, αλλά και ένα από τα πιο όμορφα, αν και συχνά επισκιάζεται από την «κολλητή» του Ιταλία. Στην τελευταία, ωστόσο, οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού του, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες του είναι τουρίστες από την Ιταλία που αποφασίζουν να κάνουν ένα μονοήμερο ταξίδι στον Άγιο Μαρίνο.

san-marino-50139_1280.jpg

2. Τόγκο (+46,7%)
Το Τόγκο αποτελεί μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Αφρικής, ενώ έχει και το απωθητικό προσωνύμιο «Χώρα του Βουντού». Ωστόσο, οι τουρίστες φαίνεται να παραβλέπουν αυτά τα δύο στοιχεία για χάρη των πανέμορφων τοπίων που η χώρα έχει να προσφέρει και χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι.

maxresdefault.jpg

1. Αίγυπτος (+55,1%)
Υπό κανονικές συνθήκες το συγκεκριμένο ποσοστό θα φάνταζε πελώριο, ειδικά για μία χώρα που στο μυαλό μας φαντάζει ως de facto τουριστική λόγω του πολιτισμού της. Ωστόσο, το 2016 γεγονότα όπως πτώσεις αεροπλάνων και πυροβολισμοί είχαν οδηγήσει σε μία πτώση του τουρισμού της κατά 42,5%. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι ναι μεν το ποσοστό είναι μεγάλο, αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται να αντικατοπτρίζει την κάλυψη της «ζημιάς» που έγινε ένα χρόνο νωρίτερα.

alejandro-gonzalez-17202-unsplash.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.