Ταξιδια

Θεσσαλονίκη

Δεν σε απογοητεύει ποτέ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 444
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη
© Emilia- Babalau Maghiar / Pixabay

Για όσους αυτό το καλοκαίρι δεν το κουνήσουν ρούπι από το Λευκό Πύργο ή θα ξοδέψουν δυο-τρεις νύχτες τράνζιτ πριν το κόψουν για Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη έχει πράγματα να κάνεις και εμπειρίες για να γευτείς.

Τι να δεις
Την Άνω Πόλη, έχει και λεωφορειάκι (Νο22) για να μην τραβάς της ζωής την ανηφόρα ποδαράτα. Ο παλιός παραδοσιακός ιστός της πόλης με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, τα αδιέξοδα και τις μικρές πλατείες αξίζει το χρόνο σου, με τη θέα της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού να είναι η καλύτερή σου αποζημίωση. Στο κέντρο οι οδικές αρτηρίες της Τσιμισκή, Εγνατίας και Μητροπόλεως προσφέρονται για shopping therapy, η λαϊκή αγορά στο Μοδιάνο πέριξ της Αριστοτέλους για λαχανικά και φρούτα ημέρας ή αγορά τοπικών μπαχαρικών, στη Λεωφόρο Νίκης βολτάρεις, τρέχεις, αράζεις και ποδηλατείς με την παραλία του Θερμαϊκού στο πλάι σου. Smart αγορές και hip φάτσες στην πλατεία Ναυαρίνου, νυχτοπερπατήματα στη Βαλαωρίτου, δροσιά και relax νότες στους πεζόδρομους της Ικτίνου, της Ζεύξιδος και της Αγίας Θεοδώρας. Ο Λευκός Πύργος πλέον μαγνητίζει στον αναπλασμένο περιβάλλοντα χώρο του όλες τις φυλές της πόλης από skaters μέχρι πάνκηδες και τα πλωτά café bar είναι πάντα γεμάτα. Στην ανατολική πλευρά της πόλης το Ποσειδώνιο και η Νέα Κρήνη με τη μαρίνα της, εκτός από nightlife κωδικούς, διαθέτουν τη δική τους καλοκαιρινή αύρα για περπάτημα και παγωτό. Ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς και η πλατεία της Θέρμης τα απογεύματα προσφέρονται για σουλάτσα χωρίς τη βοή του κέντρου. Στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης ο πολυχώρος της Μονής Λαζαριστών, εκτός από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενεί συχνά πυκνά τα συναυλιακά δρώμενα.

Πού να μείνεις
Colors Rooms & Apartments (502280) στη Βαλαωρίτου 21 αλλά πλέον και στα Λαδάδικα. Για low budget ταξιδιώτες και εναλλακτικούς τύπους που, επιτέλους, όταν ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, δεν χρειάζεται να δώσουν ένα κάρο φράγκα για διαμονή στα διάφορα «παλλάς». The Excelsior Hotel (Μητροπόλεως 23, 021020). The art of hoteling, ένα 5στερο casual and conceptual διαμάντι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιστορικό κτίριο, που χρονολογείται περίπου από το 1925 και ξεχωρίζει για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του. Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Αριστοτέλους, διαθέτει στο ισόγειο και το εξαιρετικό εστιατόριο The Bistro. Το Daios Hotel (Λεωφόρος Νίκης 59, 250200), με ασύγκριτη θέα στον Θερμαϊκό.

Πού να φας
Η Παπαρούνα μετακόμισε στα Λαδάδικα (Παγγαίου 4 & Δόξης), μακριά από το αγριεμένο πλήθος της Βαλαωρίτου. Κάρι με κοτόπουλο, μους τυριών, γαλοπούλα με σουσάμι και μέλι, μοναδικές γεύσεις και ατμόσφαιρα, νότες Καραϊβικής, τζαζιές, κόσμος χαρούμενος και εναλλακτικός.

Habanera (Γ. Παπανδρέου 29, 869331). Όλη μέρα! Η γεύση που θα είχαν τα φαγητά αν ο Τάσος Μπουλμέτης κινηματογραφούσε την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» σε κάποια περιοχή της Καραϊβικής. Στο Habanera θα ταξιδέψεις νοερά στην Κούβα, τον Άγιο Δομίνικο, το Πουέρτο Ρίκο, την Τζαμάικα και το Τρινιντάντ, για να γευτείς την απόλυτη γευστική εμπειρία. Στον κήπο ή στα ενδότερα του πανέμορφου νεοκλασικού θα μυηθείς στην παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Η επιλογή της κουζίνας επαφίεται στα γαστριμαργικά σου γούστα και είναι πραγματικά δύσκολη. Τα γλυκά του θα σε κάνουν να… αμαρτήσεις, ενώ ένα από τα 75 θεσπέσιαλ κοκτέιλ θα συμπληρώσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Από τις πιο must εξορμήσεις στην πόλη. Αν θες κοσμοπολίτικη μενταλιτέ, .Es (Φράγκων 2-4, 532503). Η ελκυστική κουζίνα του έχει αρκετές επιρροές από τη χώρα του φλαμέγκο, χωρίς απαραίτητα αυτές οι επιρροές να την καθορίζουν. Πλούσιος κατάλογος που αλλάζει περιεχόμενο συχνά, δυνατή πρόταση για γαστρονομική έξοδο και διασκέδαση με κοκτέιλ, events και εκθέσεις, δροσερός κήπος, multi-cultural φιλοσοφία. Maδrigal: Bar y Tapas (Θάλητος 29, 429419) Ιβηρική γαστρονομία στο Ποσειδώνιο. Αυθεντική φιλοσοφία tapas bar, πλειάδα μικρών πιάτων και μεζέδων, κρύα και ζεστά tapas: Pa Amb Oli, όπως φρυγανισμένο ψωμί με καπνιστό χοιρινό, τυρί μαντσέγκο και λιαστή ντομάτα. Mejillones α λα Catalana, όπως μύδια με κέλυφος αχνιστά με βούτυρο, σκόρδο και λεμόνι, παέγια. Τόσοι θεσπέσιοι πειρασμοί, τόση Ισπανία στο πιάτο σου! Σανγκριά, κοκτέιλ, λευκά και ροζέ κρασιά ή μπίρες θα σε δροσίσουν όλο το καλοκαίρι. Hola!

Πού να διασκεδάσεις
Ο Θερμαϊκός στη Λεωφόρο Νίκης 21 (239842) έχει ιστορία, έχει θέμα, έχει φερ φορζέ τραπεζάκια έξω, ηλεκτρονικά grooves μέσα, παγωμένες μπίρες, απίστευτη απογευματινή θέα και κουλαριστή νυχτερινή δροσιά. Για όσους μένουν στην πόλη, αιώνες τώρα είναι το καταφύγιο. Για όσους γουστάρουν χαλαρά πρωινά με θέα τα πλοία που αναχωρούν για κάπου, πάλι συστήνεται. All time classic δεν το λένε; Ακριβώς.
Το Pulp, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 8 (270830), σημαίνει ροκ, πανκ, φανκ κιθάρες. Pastaflora Darling (261518). Άκρως νεανική, εκλεκτικά vintage και αισθητική σημαία στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος, είναι η στιλάτη στάση για να απολαύσεις καλοφτιαγμένους πρωινούς καφέδες ή να στήσεις απογευματινές κουβέντες διαρκείας με την παρέα μέχρι το ξημέρωμα, αφού οι φετινές τιμές στα κοκτέιλ προσφέρονται για ολονυχτίες. Πέντε ευρώ αν τα πιεις στο ποτήρι, τέσσερα αν τα τσιμπήσεις σε πλαστικό. Γι’ αυτό και ο καλός χαμός!
Το Espresso Local Bar (223307) στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 17, είναι στέκι, είναι σφηνάκι, είναι δροσερό ρούμι και βότκα, είναι διακριτικές μποσανόβες από τα ηχεία, διαθέτει καθαρόαιμους downtowners θαμώνες, ευγενικό σέρβις και στα τραπεζάκια του καραδοκούν για να τις ακούσεις οι πιο ωραίες ιστορίες της πόλης. Νουάρ, κομψό και στέκι δημιουργικών ανθρώπων το De Facto (263674), στην Παύλου Μελά 19, εκτός από τα επιμελώς σερβιρισμένα κοκτέιλ μυστικά του, κοσμεί τον ατμοσφαιρικό χώρο του με περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής. Φρειδερίκο αγάπη μου (238532), στην Ολύμπου 87. Γεια σου, Ολύμπου, με τα ωραία σου αεράκια και τα πεντάευρα κοκτέιλ σου. Γεια σου, σκύλε Φρειδερίκο, γεια σας, τραπεζάκια έξω, γεια σου, Ρωμαϊκή Αγορά, απέναντι, γεια σου, vintage αισθητικάρα, και γεια σας, γλυκές νύχτες έξω από τον πανικό του κέντρου. Γαβ and love!
Το Café Le Monde (2313 038414) στο Ποσειδώνιο μπήκε με φόρα στη νέα κουλτούρα του cocktailing και στέλνει τους ουρανίσκους στον ουρανό.
Mojito (Μυστρά 12 & Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 6, 318169). Είναι ωραία στην Πυλαία. Σερβίρει το ομώνυμο κοκτέιλ μέσα σε τεράστια βαζάκια μαρμελάδας, με το δυόσμο να κόβεται ενώπιον του πελάτη, αφού κάθε τραπέζι έχει και τη δική του φυτεμένη ζαρντινιέρα. Τιμή πέντε ευρώ, εξ ου και όλος ο καλός χαμός. Σφυράει και από μουσική, αφού παίζει ο Ραπτόπουλος. Στέκι για όλα τα παιδιά της γειτονιάς.


Κωδικός: 2310
Αστυνομία: 388000
Λιμεναρχείο: (2313) 325821 -822 -823 -824
Δήμος: 877777
Νοσοκομεία: ΑΧΕΠΑ (2310 993111)
Ιπποκράτειο (2313 312000)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ