Ταξιδια

Η Λέσβος του Σταύρου Δρακουλαράκου

Η καλύτερη παραλία του νησιού... είναι στο τέλος του κειμένου, αλλά η καλύτερη κοντά στην πόλη είναι ο Άγιος Ερμογένης, προς τα νότια.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45151-101434.jpg

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος γράφει στην ATHENS VOICE για τη Λέσβο.

Ποτέ δεν είπα «Φέτος θέλω να πάω στη Λέσβο». Ποτέ. Αλλά ξεκινώντας αυτό το κείμενο συνειδητοποίησα ότι, έστω για λίγο, έχω περάσει από εκεί, σε κάθε πτυχή της μέχρι τώρα ζωής μου. Έχω πάει μικρό παιδί με τη μητέρα μου, έχω πάει έφηβος με παρέα φίλων, έχω πάει φαντάρος με το Πυροβολικό, έχω πάει ζευγάρι με μια πρώην, έχω πάει παντρεμένος με μια νυν. 

Το νησί είναι τεράστιο, δύσβατο, ακριβό, ιδιαίτερο. Οι κάτοικοι το ίδιο, είναι δικιά τους ράτσα, με έντονη ντοπιολαλιά, στριφνό χαρακτήρα και ξερά κεφάλια. Και τους κατοίκους όμως και το νησί, μόλις ζήσεις μαζί τους, τους λατρεύεις και στο ανταποδίδουν με το παραπάνω.

Η καλύτερη παραλία του νησιού... είναι στο τέλος του κειμένου, αλλά η καλύτερη κοντά στην πόλη είναι ο Άγιος Ερμογένης, προς τα νότια. Μπόνους ότι στον απογευματινό γυρισμό προς την πόλη σε περιμένει το ουζερί του Αντώνη, στους Ταξιάρχες, με θέα πέρα από εκεί που φτάνει το μάτι.

Η πιο κρύα παραλία του νησιού είναι ο Μόλυβος, έτσι πίστευα όταν πιτσιρικάς βούτηξα από την εξέδρα και για να βγω έπρεπε να κολυμπήσω 30 μέτρα. Τελικά, όμως, είναι η Εφταλού, λίγο πιο ανατολικά, με την απότομη πτώση της και στο βάθος της και στη θερμοκρασία του νερού. Μπρρρ.

Η πιο μεγάλη παραλία του νησιού είναι τα Βατερά που απλώνουν τη χάρη τους σε ακτίνα χιλιομέτρων. Υπέροχη, ανοιχτή θάλασσα σε μια περιοχή γεμάτη βλάστηση και χωριουδάκια.

Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι η… αυτή που διασχίζεις όρη και βουνά, άγονες εκτάσεις που χρησιμοποιεί το πυροβολικό για πεδία βολής και πυκνά δάση που το βράδυ χρειάζεσαι κουβέρτα για να κοιμηθείς, αυτή που περνάς μέσα από ζωντανές πόλεις και μέσα από απολιθωμένο δάσος (φωτό). Αυτή που φτάνεις και λες ότι εδώ είναι το τέλος του δρόμου, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο.

Έχει ενέργεια, έχει ηρεμία, έχει ντόπιες ταβέρνες και έθνικ εστιατόρια, έχει μια εκπληκτική παραλία και απέναντι ένα νησάκι-στόχο για κάθε κολυμβητή που δεν φεύγει από το νησί αν δεν κολυμπήσει μέχρι εκεί. Και έχει και το Parasol, πιθανότατα το καλύτερο food & cocktail beach bar στην Ελλάδα. Είναι η Ερεσός.


Σταύρος Δρακουλαράκος είναι διευθυντής Ψηφιακού Περιεχομένου & Λειτουργίας στην 24 Media

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ