Ταξιδια

Η Νάξος της Alethea C. Avramis

Υπάρχουν πάρα πολλές αγροτικές εκτάσεις στη Νάξο, κάτι που κάνει το νησί μοναδικό.

ΤΕΥΧΟΣ 401
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24213-53691.jpg

Νάξος: Η Alethea C. Avramis γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Πρώτη φορά πήγα στη Νάξο το 2006, ήμουν 20 χρονών. Οι αναμνήσεις μου είναι ίσως οι πιο καθαρές και έντονες από οποιοδήποτε άλλο μέρος έχω ταξιδέψει στην Ελλάδα. Νοικιάσαμε μια μηχανή για τις διαδρομές μας, κάτι που θα πρότεινα και σε σας, αφού υπάρχουν μέρη στο νησί που αξίζει να εξερευνήσετε και το δίκτυο της τοπικής συγκοινωνίας δεν τα φτάνει – επιπλέον με τη μηχανή μπορείς να οσφρανθείς τις μυρωδιές του νησιού και να νιώσεις ελεύθερος, καθώς ο άνεμος θα φυσάει τα μαλλιά σου διασχίζοντας τους καμπυλωτούς παράκτιους δρόμους. Μου αρέσει να χάνομαι σε αυτές τις διαδρομές. Υπάρχουν πάρα πολλές αγροτικές εκτάσεις στη Νάξο, κάτι που κάνει το νησί μοναδικό. Η καλύτερη παραλία που βρήκαμε ονομάζεται Άγιος Προκόπιος. Δεν απέχει πολύ από τη Χώρα, παρόλα αυτά είναι σχετικά απομονωμένη και έχει τέλεια αμμουδιά.

Περίπου 20 λεπτά δρόμο από τη Χώρα του νησιού συναντάς ένα πανέμορφο χωριουδάκι, τη Χάλκη. Βρίσκεται στην τοποθεσία Τραγαία και είναι γνωστό για τα βυζαντινά εκκλησάκια του που είναι διασκορπισμένα παντού. Στη Χάλκη θα αγοράσετε εξαιρετικές σπιτικές μαρμελάδες και πολλά ακόμα αγνά προϊόντα ντόπιας παραγωγής. Η τοπική ταβέρνα είναι φημισμένη για τα κρεατικά της. Έξω από τη Χάλκη αξίζει να επισκεφθείτε και να εξερευνήσετε τα χωριουδάκια, που δεν θα τα βρείτε στους τουριστικούς οδηγούς.

Το να παρακολουθείς το ηλιοβασίλεμα δίπλα στον Κούρο, είναι επίσης μια εικόνα που θα κρατηθεί εφ’ όρου ζωής ως ανάμνηση.   

Όσο για το τέλος, αν τυχόν πεινάσετε πριν πάρετε το πλοίο της επιστροφής, υπάρχει το Jack Pots, κοντά στο λιμάνι της Νάξου, που φτιάχνει εκπληκτικό σουβλάκι γύρο!


*H Alethea C. Avramis είναι Αμερικανίδα ελληνικής καταγωγής, συγγραφέας και σκηνοθέτις. Το φιλμ μικρού μήκους «The Foreigner» για τη Μάνη είχε επιλεγεί για το φεστιβάλ των Καννών 2012. (facebook.com/theforeignerfilm)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ