Ταξιδια

Πάτμος

Κατάγομαι από τη Χώρα της Πάτμου. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι με σαγηνεύει και με ηρεμεί.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15586-42282.jpg

Κατάγομαι από τη Χώρα της Πάτμου. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι με σαγηνεύει και με ηρεμεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, έγραψε εδώ την Αποκάλυψη, αυτό το μοναδικό βιβλίο των χιλίων οικολογικών συμβολισμών, πηγή έμπνευσης για πολλούς δυτικούς ζωγράφους και κινηματογραφιστές.

Είμαι ξεναγός και έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα πολλές φορές, όμως δεν έχω συναντήσει πουθενά άλλον τόσο αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων οικισμό όπως η Χώρα της Πάτμου. Τ’ αρχοντικά καστρόσπιτα στα στενά σοκάκια της ήταν σπίτια καραβοκυραίων και εμπόρων, που άλλοτε αλώνιζαν τους ωκεανούς. Σήμερα κάποια ανήκουν σε φανατικούς λάτρεις του νησιού, Aθηναίους και ξένους, που φροντίζουν μαζί με τους ντόπιους να διαφυλάξουν το ύφος της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας, ιδίως της Χώρας. Εξάλλου ο οικισμός είναι προστατευόμενος, μαζί με την Ιερά Μόνη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, της Unesco από το 2006

Παντού στο νησί (Χώρα, λιμάνι, εξοχές και παραλίες) δεν θα βρείτε μια παραφωνία. Οι κάτοικοι έχουν υψηλή αισθητική και γούστο, λατρεύουν την παράδοση, τις τέχνες και τα γράμματα – σ’ αυτό βοήθησε και η Πατμιάδα Σχολή, που λειτουργεί από το 18 αιώνα και αποτέλεσε λίκνο πολιτισμού.

Εκτός από το Μοναστήρι, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο της μονής, με σπάνιες εικόνες μεγάλων βυζαντινών ζωγράφων, όπως του Αγγέλου, και τέλος να χαθεί στη Βιβλιοθήκη της – μπορώ να νιώθω περήφανη γιατί είναι έργο του θείου μου Καθηγουμένου Θεοδωρήτου Μπουρνή, αποτέλεσμα της αναζήτησής του για μελέτη των αρχαίων φιλοσόφων.

Παρότι προέρχομαι από οικογένεια ιεραρχών, ο πατέρας μου γλίτωσε το ράσο λόγω της ροπής του προς το ασθενές φύλο, όμως μπορώ να βεβαιώσω ότι οι Πατινιώτες είναι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι, αλλά καθόλου θρησκόληπτοι. Με χαρά αναπολώ τις διακοπές μου το Πάσχα και τα καλοκαίρια. Πάντα κουβαλάω μαζί μου την ευωδιά από τα λαζαράκια ή τη γεύση από τις τυρόπιτες της θείας μου Μαρίας. Από το Πάσχα το στολισμό του επιτάφιου με όλη την παρέα – Πόλη, Ρινούλα, Μανώλης, Κώστας, Άννα, Σοφιάκι και Κατερινάκι. Την περιφορά των εικόνων ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και το ίδιο βράδυ τα πανηγύρια στην Παναγιά του Γερανού –η εκκλησία είναι της οικογένειάς μου– ή το πανηγύρι του Κάμπου στις 5 Αυγούστου.

Η Πάτμος, ιερό νησί του Αιγαίου, φύλακας της βυζαντινής παράδοσης και της ορθοδοξίας, προσφέρει στον υποψιασμένο επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και εσωτερικής ηρεμίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νησί δεν έχει ζωντάνια.

Στη Χώρα μην αμελήσετε να απολαύσετε το ποτό σας στην περίφημη Αστοιβή, το πιο in και αρχοντικό στέκι της τελευταίας εικοσαετίας, και μετά τις 3.00 το πρωί στη Σκάλα, στο λιμάνι, μέχρι όσο αντέξετε...

Για φαγητό, πολλές οι ποιοτικές επιλογές, με πρώτη το εστιατόριο του παιδικού φίλου μου Μπενέτου – μια γκρουρμέ εκδοχή αυθεντικών πατμιακών γεύσεων χωρίς πολλά δήθεν. Στο Χιλιομόδι, για σκορπίνα στα καρβουνά. Στον Γροικό, το λιμάνι της Χώρας, στις ταβέρνες του Σταμάτη για μαγειρευτά, στου Διογένη της φίλης μου Πόπης, για νοσταλγικές γεύσεις της δεκαετίας του ’80, στο κτήμα Πέτρα για κατσικάκι και γεμιστούς κολοκυνθοανθούς – μόνο η θεία μου Μαρία τον συναγωνίζεται στη νοστιμιά. Στη Λάμπη για ψάρι πάνω στην παραλία, αλλά και στην ωραιότερη παραλία του νησιού, την Ψιλή Άμμο, μετά από 20 λεπτά περπάτημα σας περιμένει καλό φαγητό.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα πουγκάκια, γλυκά γεμιστά με ξηρούς καρπούς που προσφέρονται στους γάμους, σουμάδα (ρόφημα από αμύγδαλα) και πατινιώτικη τυρόπιτα, καθόλου διαίτης, από τοπικά τυριά και φρέσκα αυγά.

Αν θέλετε να κάψετε όλες αυτές τις θερμίδες, κολυμπήστε στα Τηγανάκια (οι ελληνικές Μαλδίβες με τιρκουάζ νερά) και στους γειτονικούς Αρκιούς, όπου πηγαίνετε με καϊκάκι από τη Σκάλα. Οι παράλιες της Πάτμου είναι για όλα τα γούστα. Οργανωμένες είναι στον Γροικό και στον Κάμπο – μην ξεχάσετε να… κλείσετε πίτες στο Georges Place. Αν θέλετε ηρεμία πάτε στην Πέτρα, στο Διακόφτι, ή στο Λιβάδι των Καλογήρων…

Όσο για ξενοδοχεία, συστήνω τα: Golden Sun στον Γροικό με θέα, ηρεμία, κοντά στο λιμάνι, με καλές τιμές και ανακαινισμένο. Το Joanna Apartments επίσης στον Γροικό, με φιλική, οικογενειακή ατμόσφαιρα, ήσυχο, με άνετα δωμάτια που έχουν και κουζίνα, ανακαινισμένο. Επίσης, Porto Scoutari και Patmos Paradise.

* Η Κέλλη Μπουρνή είναι ξεναγός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ