Nίσυρος
Το δικό μου Tree of Life –το μέρος δηλαδή που ονειρεύομαι ακόμα με τέτοιον τρόπο– είναι η Νίσυρος. Έζησα εκεί τέσσερα χρόνια, από τη δευτέρα μέχρι και την πέμπτη δημοτικού.
Το δικό μου Tree of Life –το μέρος δηλαδή που ονειρεύομαι ακόμα με τέτοιον τρόπο– είναι η Νίσυρος. Έζησα εκεί τέσσερα χρόνια, από τη δευτέρα μέχρι και την πέμπτη δημοτικού. Κι επειδή ακριβώς τη βλέπω στον ύπνο μου (έτσι είν’ αυτά), τις δυο-τρεις φορές που ξαναπήγα για λίγες μέρες την τελευταία δεκαετία, νόμιζα ότι ονειροβατούσα – άρα τίποτα από τα παρακάτω δεν είναι σίγουρο ότι είναι όντως εκεί.
(Ενώ ο κόσμος καίγεται)... η Νίσυρος έχει ελαφρόπετρα, ζεστά χώματα, ενεργό ηφαίστειο, φραγκόσυκα, πολλή κάπαρη, αμυγδαλιές και ευκάλυπτους, σαλιγκάρια όταν βρέχει, μονοπάτια και χωριά, γίδια και βόδια, σκορπιούς, θειάφι, μαύρες και κόκκινες παραλίες, χορούς και πανηγύρια, τουρίστες και ντόπιους, Παχιαμμίτες και Ελληνοαμερικάνους, στέρνες, λουτρά, το Κάστρο, τη Σπηλιανή, την Ευαγγελίστρια και τον Σταυρό, το δημοτικό σχολείο και το Ζησιμοπούλειο, μπαρ και γυμναστήριο, rent-a-car, ξενώνα πάνω στο λιμάνι, ξενοδοχεία και πανσιόν, φοβερές προβέζες και σπίτια που τα τρώει η θάλασσα, αχινούς και πεταλίδες, ωραία ζωή και τρία μικρά νησιά γύρω-γύρω (το Γυαλί, την Παχιά και την Καντελιούσα). Αυτά, και άλλα πολλά ακόμα, είναι για όλους και είναι υπέροχα.
Το πιο ωραίο όμως είναι ένα κολασμένο χιούμορ, έτοιμο να σκάσει πάνω σε ό,τι κινείται, ζώο, πράγμα, ιδέα, μόδα ή άνθρωπο, ένα vanitas χοντρό που σου λέει να χασμουρηθείς όταν ο άλλος κλαίγεται (ψέματα θα λέει) και που, αν σε πιάσει να το παραποτίζεις το γλαστράκι σου, θα σου πει πως «καταλείς το νερό για τα πορδολούλουδά σου». Ωραία.
* Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι σκηνοθέτης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ενότητα «Europe and the United Kingdom» της Gold List 2026
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Οι επιλογές της χρονιάς συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και αναζήτηση του διαφορετικού
Ένα τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Για όσους μπορούν να περπατούν αργά κάτω από τη βροχή
Επισκέφθηκε 195 χώρες - Τα πιο επικίνδυνα μέρη που συνάντησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.