Ταξιδια

Σύρος

Γράφει η Έλενα Σκουλά

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15370-41916.jpg

Η Σύρος μού θυμίζει τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας – κι ευτυχώς ακόμα βλέπω παιδιά να παίζουν στις πλατείες και στα σοκάκια της.

Δεν είναι το τυπικό κυκλαδίτικο νησί με τα λευκά σπιτάκια. Η Ερμούπολη έχει επληκτική αρχιτεκτονική με νεοκλασικά κτίρια, κι αυτό της δίνει έναν αέρα κοσμοπολίτικο. Δύο από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτίρια είναι το θέατρο Απόλλων, μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου που φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες όλο το χρόνο, και το Δημαρχείο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ. Το Δημαρχείο βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη, σημείο αναφοράς του νησιού.

Είναι μαγεία να περπατάς στην Ερμούπολη, ειδικά το βράδυ. Από την περιοχή Βαπόρια μέχρι τα στενά, πίσω από το Δημαρχείο, και όπου σε βγάλει. Κάθε στενό επιφυλάσσει εκπλήξεις: αυλές με βουκαμβίλιες, παιδικές χαρές ανάμεσα σε δέντρα, εκπληκτικά παλιά αρχοντικά. Νιώθεις ήρωας σε σκηνικό ταινίας. Στον ένα λόφο της είναι η Άνω Σύρος. Είναι ο καθολικός, με το μοναστήρι του Σαν Τζώρτζη στην κορυφή, όπου μόνο περπατώντας μπορείς να πας, αφού το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι κάποιο σημείο. Εδώ τα σπίτια είναι χαμηλά και τα σοκάκια πολύ στενά, γιατί χτίστηκαν στη λογική του φρουρίου, μέσα σε ψηλά τείχη για την προστασία των πειρατών. Το καλοκαίρι είναι καλύτερα να την περπατήσεις απόγευμα, που δεν έχει πολύ ήλιο. Εδώ θα βρεις ταβερνάκια με ωραία θέα και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Είναι ένα νησί που παραμένει ζωντανό και το χειμώνα. Νομίζω, οι εποχές που της ταιριάζουν είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Δεν είναι το νησί της κοσμικής ζωής. Συνήθως εδώ κάνουν διακοπές άνθρωποι που έχουν εξοχικά ή με καταγωγή από το νησί ή που την έχουν επισκεφτεί και αγαπήσει παράφορα. Πολύς κόσμος την επιλέγει για διακοπές, ενώ είναι από τα νησιά που τα παιδιά έχουν αρκετή ελευθερία να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς οι γονείς ν’ ανησυχούν ιδιαίτερα. 

Υπάρχουν επίσης χωριά εξαιρετικής αισθητικής, όπως το Επισκοπειό, τα Χρούσσα και η Ποσειδωνία, με παλιά εξοχικά που διαθέτουν τεράστιους κήπους, αγάλματα, παλιά πηγάδια και αυλές με θαυμάσια ψηφιδωτά.

Για πρωινό και καφέ στο Λιμάνι και σε πολλά μικρά καφέ στην πλατεία και στα στενά γύρω της. Για φαγητό Το Άμβυξ (22810 83989) στο λιμάνι, ιταλικό με καταπληκτική πίτσα και χειροποίητα μακαρόνια. Το Όνειρο, απέναντι από το θέατρο, με ωραίο κήπο και φαγητό. Η Κουζίνα, με πολύ ωραία ορεκτικά και κρέατα. Σουβλάκι στο Μαρουλάκι. Ποσειδώνιο (22810 42100), στο χωριό Ποσειδωνία, όπου θα βρείτε την ωραιότερη αυλή της Σύρου πάνω στη θάλασσα, όπου μπορείτε να φάτε όλη μέρα και ιδιαίτερα μετά το μπάνιο τέλεια μαγειρευτά ή της ώρας. Στο Κίνι είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, το Αλλού Γυαλού (22810 71196), πάνω στη θάλασσα, για φοβερό ψάρι, θαλασσινά, αχινό, αστακομακαρονάδες, σαλάτες –όλα σούπερ! Δίπλα του το Δυο Τζιτζίκια στ’ αλμυρίκια (22810 71151) με φοβερές πίτες. Φιλομήλα (22810 62088), στο χωριό Αζόλιμνος, για ελληνικές γεύσεις. Πλακόστρωτο (69739 80248), στο χωριό Σαν Μιχάλη, ωραίο φαγητό με τρομερή θέα, ιδανικό για ηλιοβασίλεμα. Και βέβαια το Daidadi, στο λιμάνι, για το καλύτερο φρέσκο παγωτό φτιαγμένο από Ιταλούς που μένουν μόνιμα στο νησί.

Για μπάνιο στην Ερμούπολη, στα Αστέρια, κάτω από τα Βαπόρια. Δελφίνι, εξαιρετική παραλία με χρυσή άμμο. Γαλησσάς, με άμμο και ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για παιδιά. Αετός, Βαρβαρούσα, Γράμματα – μπορείς να πας με καραβάκι από το Κίνι. Αγκαθωπές, η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού.

Για ψώνια Κορρές, με τα καλύτερα λουκούμια και χαλβαδόπιτες. Πρέκας, για κάπαρη, καπαρόφυλλα και βιολογικά προϊόντα από το νησί και όχι μόνο. Το Παιχνιδοπωλείο, για ωραία παιχνίδια. Σταύρος Κοής, για γυαλιά ήλιου! Βιβλιοπόντικας, το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο του νησιού. Maison Colonial, στον Φοίνικα, για είδη σπιτιού. Σπύρος Καταρής για pilates και καταπληκτικό Thai massage!

Για να μείνεις, Πλοές (22810 79390) μέσα στην Ερμούπολη, πάνω στη θάλασσα με καταπληκτική θέα. Ξενών Απόλλωνος (22810 81387) με ωραία θέα στη θάλασσα. Ερμής (22810 83011), πάνω στο λιμάνι, από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του νησιού. Ποσειδώνιο (22810 42100) στην Ποσειδωνία. Βγαίνεις από το δωμάτιο και βουτάς! Pinot DI lotto (22810 71504) στο Κίνι.

* Η  Έλενα Σκουλά είναι συνεργάτης του Εθνικού θεάτρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ