Ταξιδια

Πόρτο Καρράς, διακοπές στο ομορφότερο πόδι της Χαλκιδικής

Μαγευτική θέα, διάσημοι chef και εκλεκτά κρασιά με την ιδανική δόση πολυτέλειας 

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133765-304772.jpg

Με τη φράση της Θεσσαλονικιάς συναδέλφου «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει» να γυρίζει ακόμα στο μυαλό μου, φτάνω στο Πόρτο Καρράς και αντικρίζω από μακριά τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που μοιάζουν με κρουαζιερόπλοια αραγμένα στον κόλπο της Σιθωνίας. Έχω ακούσει πολλά και έχω διαβάσει ακόμα περισσότερα για το διάσημο τουριστικό θέρετρο αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό που βλέπω. Μια μικρή πόλη, τυλιγμένη από ατελείωτο πράσινο και μπλε...

image

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1963. Ο πλοιοκτήτης Γιάννης Καρράς, μαζί με την οικογένειά του, τη Μελίνα Μερκούρη κι άλλους επιφανείς Αθηναίους, ξεκίνησε μια κρουαζιέρα στο Όρος Άθως. Περνώντας ανοιχτά της Σιθωνίας, μπήκαν στον Τορωναίο Κόλπο και ο Γιάννης Καρράς ερωτεύτηκε το παρθένο τοπίο. Στο βραχώδη και άγονο λόφο Γαλάνη αποφάσισε να χτίσει το σπίτι του. Έτσι, το 1973, δημιουργήθηκε η διάσημη βίλα Γαλήνη, σε σχέδια του Κώστα Καψαμπέλη, συνολικής επιφάνειας 2.000 τμ., δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, επιπλωμένη με σπάνια μοναστηριακά έπιπλα και μοναδικά έργα τέχνης. Εκεί φιλοξενήθηκαν αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Juliana της Ολλανδίας, ο Salvador Dali, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Rudolf Nureyev, ο François Mitterrand, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Gina Bachauer και πολλοί ακόμα. Το 1979-80 άνοιξαν τα Πόρτο Καρράς Μελίτων και Πόρτο Καρράς Σιθωνία, αντίστοιχα. Μετά το θάνατο του Καρρά, η ιδιοκτησία περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα, απ' όπου την αγόρασε το 1999 η οικογένεια Στέγγου και με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της, την ανακαίνισε πλήρως.

image

image

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, όπως κι εγώ άλλωστε μέχρι πρότινος, είναι ότι το Πόρτο Καρράς δεν αποτελεί μόνο τουριστικό θέρετρο με ωραίες παραλίες και all inclusive πολυτελή δωμάτια. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς με 4.750 στρέμματα, αποτελεί το μεγαλύτερο βιολογικό ελληνικό αμπελώνα, ενώ πρόκειται για το μοναδικό κτήμα στην Ελλάδα το οποίο είναι και αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ. To 1976 ξεκίνησε σαν πειραματικός αμπελώνας και συνεχίζει αυτή την παράδοση με τη βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια να βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Από το ασύρτικο, το αθήρι, τη μαλαγουζιά, το σοβινιόν μπλαν και το ροδίτη παράγονται λευκοί οίνοι, ενώ μεταξύ των ερυθρών ποικιλιών κυριαρχούν το περίφημο λημνιό, το καμπερνέ σοβινιόν, το καμπερνέ φραν, το μερλό και το σιρά. Το καλύτερο όμως είναι ότι οι πλαγιές του όρους Μελίτωνα αποτελούν μεγάλο πόλο έλξης οινοτουριστών και έτσι το Κτήμα Πόρτο Καρράς οργανώνει ξεναγήσεις στους αμπελώνες του και στο μοναδικό του Chateau Porto Carras-Vila Galini, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δουν από κοντά έναν από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της Ελλάδας. Η συμμετοχή σε αμπελουργικές εργασίες κατά τη διάρκεια του τρυγητού, το πικνίκ στις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Μελίτωνα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα οινικής επιμόρφωσης και οι περιπατητικές διαδρομές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρει το οινοτουριστικό πρόγραμμα του Πόρτο Καρράς.

image

image

image

image

Το άφθονο πράσινο και οι κρυστάλλινες καρτποσταλικές παραλίες είναι από μόνα τους υπεραρκετός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Χαλκιδική και το Πόρτο Καρράς. Για όλους εμάς όμως που έχουμε αδυναμία στα γκουρμέ (και γενικά το καλό φαγητό), το Greek Gastronomy Festival είναι ακόμη μια αφορμή να «ανηφορίσουμε» τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τις 17 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου και κάθε Παρασκευή, βραβευμένοι σεφ δημιουργούν ιδιαίτερα πιάτα γεμάτα φαντασία τα οποία συνοδεύονται από τα υπέροχα κρασιά του κτήματος. Οι Γιάννης Μπαξεβάνης, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιάννης Αποστολάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, Μαρία Εκμεκτσίογλου, Ντίνα Νικολάου, Mιχάλης Νουρλόγλου, Nίκη Μηταρέα, Νίκος Κοντοσώρος, Τάσος Αντωνίου και Πατήρ Επιφάνειος μαγειρεύουν με φόντο την υπέροχη θέα του Tsipouraki Restaurant και υπόσχονται να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες (δείτε το πρόγραμμα εδώ).

image

Ο βραβευμένος chef Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα του Tsipouraki Restaurant

image

Μοναδικά πιάτα από τον βραβευμένο chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

7 πράγματα που δεν ήξερες για το Πόρτο Καρράς

image

1. Η συνολική έκταση του Πόρτο Καρράς είναι σχεδόν 18.000 στρέμματα και περιλαμβάνει 3 ξενοδοχεία, αυτόνομες ιδιωτικές κατοικίες, καζίνο, μαρίνα, γκολφ, 3 ελικοδρόμια και 2 υδατοδρόμια.

image

Το προσωπικό μπάνιο του Γιάννη Καρρά

2. Η ανακαίνιση της Βίλας Γαλήνη κράτησε περίπου 6 χρόνια. Τα πλακάκια στο προσωπικό μπάνιο του Καρρά (όπως και σε άλλα σημεία του σπιτιού), τα οποία έφεραν το χαρακτηριστικό του έμβλημα, αφαιρέθηκαν ένα-ένα κατά την ανακαίνιση και ξανατοποθετήθηκαν.

image

3. Η Βίλα Γαλήνη βραβεύτηκε στη κατηγορία «Most Romantic Historic Hotel 2016» των Historic Hotels of Europe Awards 2016, βγήκε 2η στην κατηγορία της ανάμεσα στα 500 κορυφαία ιστορικά boutique ξενοδοχεία της Ευρώπης, αποτελώντας ταυτόχρονα την μοναδική ελληνική επιλογή στην συγκεκριμένη κατηγορία.

image

4. Το Πόρτο Καρράς εκτός από τις οργανωμένες παραλίες κοντά στα ξενοδοχεία, διαθέτει 25 απομονωμένους, παρθένους κολπίσκους, μοναδικούς στον κόσμο οι οποίοι βραβεύονται κάθε χρόνο με το διεθνές σήμα της Γαλάζιας Σημαίας.

image

5. Οι 20 διακεκριμένες ετικέτες κρασιών του έχουν αποσπάσει περισσότερα από 70 βραβεία την τελευταία πενταετία και ο ριζοσπαστικός τρόπος καλλιεργητικής φροντίδας καθιστούν το Κτήμα Πόρτο Καρράς ένα σημείο αναφοράς στην ελληνική οινοποιία και στην αγροτική Αριστεία (βραβείο 2013).

image

6. Η νέα αποκλειστική του υπηρεσία spa περιλαμβάνει προϊόντα ευεξίας, ομορφιάς και αναζωογόνησης Zoe Grape Collection-Wine and Grape Spa παρασκευασμένα αποκλειστικά από σταφύλια και βότανα του κτήματος.

image

Ο executive chef Δημήτρης Κάτσιος

7. Το μενού του Πόρτο Καρράς και Βίλα Γαλήνη επιμελείται καθημερινά ο chef Δημήτρης Κάτσιος, ο οποίος δηλώνει: «Ακραίος, παρορμητικός και ιδιόρρυθμος τα χαρακτηριστικά μου, έτσι και τα πιάτα μου. “Fusion” είναι o όρος που με αντιπροσωπεύει στην κουζίνα, δηλαδή πρώτες παραδοσιακές ύλες μαγειρεμένες με διάφορες τεχνοτροπίες από διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου έχω μείνει, εργαστεί, αλλά και εμπνευστεί».

image

Γευστικές δημιουργίες από τον executive chef Δημήτρη Κάτσιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ