- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Έως και 500 είδη πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στον επόμενο αιώνα - Tι δείχνει νέα μελέτη
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση εξαφάνισης πτηνών χωρίς προηγούμενο στους σύγχρονους καιρούς»
Έως και 500 είδη πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στον επόμενο αιώνα - Tι δείχνει νέα μελέτη
Περισσότερα από 500 είδη πτηνών ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα στον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με έρευνα που καλεί για επείγοντα «ειδικά προγράμματα αποκατάστασης» όπως η αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία και η αποκατάσταση οικοτόπων, προκειμένου να σωθούν μοναδικά είδη.
Πτηνά όπως ο παπαγάλος του Ατλαντικού (puffin), το ευρωπαϊκό τρυγόνι και ο Αγριόγαλος (great bustard) θα είναι ανάμεσα σε εκείνα που θα εξαφανιστούν από τον ουρανό, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Η απώλειά τους απειλεί να διαταράξει τα οικοσυστήματα παγκοσμίως.
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση εξαφάνισης πτηνών χωρίς προηγούμενο στους σύγχρονους καιρούς», δήλωσε η Kerry Stewart, κύρια συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία χαρακτήρισε το βασικό εύρημα της μελέτης ως «σοκαριστικό στατιστικό». Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των πτηνών που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 500 χρόνια.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 10.000 είδη πτηνών (σχεδόν όλα όσα είναι γνωστό ότι υπάρχουν) και χρησιμοποίησε δεδομένα της IUCN για να προβλέψει τον κίνδυνο εξαφάνισης. Η απώλεια οικοτόπων – κυρίως λόγω της επέκτασης και εντατικοποίησης της γεωργίας – αναδείχθηκε ως ο σημαντικότερος παράγοντας εξαφάνισης.
Ακόμα και αν η απώλεια οικοτόπων, το κυνήγι και η κλιματική κατάρρευση σταματούσαν σήμερα, περίπου 250 είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, καθώς βρίσκονται ήδη στο χείλος της εξαφάνισης. Οι τοπικές προσπάθειες διατήρησης μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί ένα είδος, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Πολλά πτηνά είναι ήδη τόσο απειλούμενα που η μείωση της ανθρώπινης επίδρασης από μόνη της δεν αρκεί για να τα σώσει. Αυτά τα είδη χρειάζονται ειδικά προγράμματα αποκατάστασης, όπως αναπαραγωγή και αποκατάσταση οικοτόπων, για να επιβιώσουν», δήλωσε η Stewart.
Ιστορίες επιτυχίας στη διατήρηση δείχνουν ότι είναι δυνατόν να επανέλθουν είδη από το χείλος της εξαφάνισης.
Μέχρι το 1987, ο κονδόρας της Καλιφόρνια – το μεγαλύτερο πτηνό της Βόρειας Αμερικής – είχε εξαφανιστεί από τη φύση. Υπήρχαν περίπου 22 πτηνά σε αιχμαλωσία, τα οποία αναπαράχθηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν· σήμερα υπάρχουν περίπου 350 στη φύση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βοταυρίνες– ένα ντροπαλό πουλί που ζει σε καλαμιώνες – εξαφανίστηκε ως αναπαραγόμενο είδος τη δεκαετία του 1870 επειδή οι υγροβιότοποι αποξηράνθηκαν για γεωργική χρήση. Σήμερα, χάρη στην αποκατάσταση των οικοτόπων, ο πληθυσμός του είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 200 ετών, με πάνω από 280 αρσενικά να καταγράφονται το προηγούμενο έτος.
Η καθηγήτρια Manuela González-Suárez, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η άρση των απειλών δεν είναι αρκετή. Όσο και 250-350 είδη θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα διατήρησης... για να επιβιώσουν τον επόμενο αιώνα».
Η τελευταία έκθεση State of the World’s Birds διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά από τα είδη πτηνών του πλανήτη βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Η απώλεια οικοτόπων, η υλοτομία, τα επεμβατικά είδη, η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και η κλιματική κατάρρευση αναδείχθηκαν ως οι κυριότερες απειλές.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την κρίση εξαφάνισης», δήλωσε ο Stuart Butchart, επικεφαλής επιστήμονας της BirdLife International, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ενώ η άμβλυνση των απειλών από τη γεωργία, την υλοτομία, την αλιεία, το κυνήγι και άλλες πηγές είναι ουσιώδης. Ωστόσο, ορισμένα είδη απαιτούν στοχευμένες προσπάθειες αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις όπως αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία και απελευθέρωση, μεταφορά πληθυσμών ή συμπληρωματική διατροφή, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της ανάκαμψης».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Τα 5 SOS για μέγιστη απόδοση, εξοικονόμηση χρημάτων και αποφυγή βλαβών
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη
Τα αποτελέσματα ερευνών και τα 21 σενάρια που μελετήθηκαν
Όλες οι ώρες και τα σημεία
Πόσο πρέπει τελικά να ανησυχούμε;
Η θερμοκρασία αυξάνεται κατά έως και 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία
Μόλις ένα στα τρία ποτάμια βρίσκονταν εντός των φυσιολογικών ορίων ροής
Δύο ωκεανογραφικές έρευνες συμφωνούν στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης αλλά διαφωνούν στις χρωματικές επιπτώσεις των υδάτων
Η τρύπα του όζοντος, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και η περιβαλλοντική νίκη που χρειάστηκε δεκαετίες
«Οι άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν γνωρίσει ποτέ πριν θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο σήμερα τα τελευταία τουλάχιστον 100.000 χρόνια»
Από τις οικονομικές απώλειες και τους καύσωνες μέχρι τις πυρκαγιές και την απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών
Διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.