Περιβαλλον

Τα δάση είναι υπόθεση όλων μας

Το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από δική μας αμέλεια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135098-308436.jpg

Κάθε χρόνο παρακολουθούμε αμήχανα τα δάση μας να καίγονται και αναζητάμε πάντα τους κακόβουλους εμπρηστές με τα σκοτεινά συμφέροντα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα αίτια των πυρκαγιών δεν είναι τόσο σύνθετα όσο νομίζουμε, και απλά οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια. Χωρίς φυσικά να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν και οι περιπτώσεις των καταπατητών ή των κτηνοτρόφων εκείνων που επιδιώκουν να μετατρέψουν το δάσος σε βοσκότοπο. Όμως σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάς, το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από δική μας αμέλεια. Όπως ισχυρίζεται η Οργάνωση το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπερνά και το 70% αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. Η πολιτεία σαφώς και έχει τις ευθύνες της για τους δασοκτόνους νόμους, που τακτοποιούν αυθαίρετα και αυξάνουν τις χρήσεις που επιτρέπονται στα δάση, νόμοι που στην ουσία δίνουν κίνητρα στους εμπρηστές, αλλά και για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης, παρόλα αυτά τα νούμερα από την αμέλεια των πολιτών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη. Εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τον φυσικό μας πλούτο. Οι επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα ριψοκινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να προστατέψουν την πολύτιμη πηγή ζωής όλων μας. Όλοι εμείς, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώνοντας σε κάθε υποψία πυρκαγιάς. Ως WWF θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό να εναντιωνόμαστε σε κάθε νομοσχέδιο που απογυμνώνει τα δάση μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε στο πλευρό κάθε θετικής πρωτοβουλίας, καταθέτοντας προτάσεις. Τέλος δεν μπορούμε να μην εξάρουμε για μια ακόμη χρονιά, το ρόλο των εθελοντών που αποδεικνύουν έμπρακτα και με θυσίες ότι τα δάση είναι υπόθεση όλων μας» θα πει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Στο θέμα των πυρκαγιών θα επανέλθουμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει για το υπόλοιπο αυτού του καυτού καλοκαιριού είναι να είμαστε όλοι σε εγρήγορση ώστε να μην δούμε άλλες πυρκαγιές φέτος.

Διαδώστε τις οδηγίες του WWF για την προστασία των δασών μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ