Life in Athens

Άγγελος Πουλής: Be phenomenal or be forgotten

Ο τύπος που εισήγαγε το parkour στην Ελλάδα είναι τώρα στο Hollywood και συνεργάζεται με τον Ben Affleck και τον Matt Damon. Πώς έτσι;

316539-624062.jpg
Άγγελος Κούλης
ΤΕΥΧΟΣ 591
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330855-685010.jpg

Γέννημα θρέμμα Σεπολίων, ο thirtysomething σήμερα Άγγελος Πουλής έχει ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό στις αποσκευές του. Παρκουρίστας, ηθοποιός και filmmaker είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητές του. Ο Άγγελος ζει και εργάζεται πλέον στο Los Angeles. Η πορεία του ξεκίνησε στα 21 του, όταν απολύθηκε από το στρατό και κλήθηκε να αποφασίσει τι θα κάνει επαγγελματικά στη ζωή του. «Εκτός από τη μουσική μέχρι τότε δεν μου άρεσε τίποτα άλλο. Κατά τύχη μια μέρα εκείνο τον Μάιο που απολύθηκα, είδα την ταινία “Banlieue 13”, με θέμα το Parkour όπου πρωταγωνιστούσε ο ιδρυτής του σπορ, ο Γάλλος David Belle. Ε, τελικά αυτό το dvd, εκείνη την ημέρα, μου άλλαξε τη ζωή. Τις επόμενες μέρες άρχισα να ψάχνω και άλλα παιδιά για να προπονούμαστε μαζί. Λίγο αργότερα βρήκα τον Τάσο Γκικούδη, που έμενε κοντά στο σπίτι μου και μαζί δημιουργήσαμε, στις αρχές του 2007, την πρώτη επίσημη ελληνική ομάδα parkour, τη NSA».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το parkour είναι η τέχνη της φυγής. Ο ίδιος δεν φαίνεται να το ενστερνίζεται απόλυτα, ανάγοντάς το μάλλον σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο: «Για μένα το parkour είναι πρωτίστως φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Στην ουσία είναι το να πηγαίνει κάποιος από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, όσο πιο γρήγορα μπορεί, χρησιμοποιώντας το σώμα και το περιβάλλον του. Αυτό το πήρα και το εισήγαγα στην καθημερινότητά μου. Όταν πηδάς τα εμπόδια, εξοικειώνεσαι τόσο ώστε, όταν πλέον τα συναντάς στην καθημερινότητά σου, απλώς τα ξεπερνάς, όπως ακριβώς και στο parkour. Χωρίς αυτό στη ζωή μου σίγουρα δεν θα ήμουν ο Άγγελος που είμαι σήμερα».

 Be phenomenal or be forgotten

Εκτός όμως από ένας εκ των πρωτοπόρων του parkour στον ελλαδικό χώρο, ο Άγγελος ασχολείται με το μοντάζ και την παραγωγή βίντεο και ταινιών μικρού μήκους. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ήταν κάτι που προέκυψε ως φυσική συνέπεια. «Επειδή έπρεπε ο ίδιος να φτιάχνω τα βίντεο με parkour που «ανεβάζαμε» στο διαδίκτυο, δεν μου πήρε πολύ καιρό να μάθω καλό μοντάζ. Παρακολουθούσα καθημερινά διάφορα tutorials στο Youtube, προσπαθώντας να βελτιώνομαι συνεχώς, και έτσι εξοικειώθηκα γρήγορα με το film making. Ταυτόχρονα άρχισα να τα στέλνω σε διάφορους διαγωνισμούς που γίνονταν κατά καιρούς –για παράδειγμα από το MAD– και μάλιστα πάντα κέρδιζα κάποιο σχετικό βραβείο». 

Από το 2007 μέχρι το 2013, η καθημερινότητά του μοιραζόταν ανάμεσα σε διαφημίσεις και παραγωγές parkour στις οποίες πρωταγωνιστούσε και πολλή γυμναστική. Μεταξύ πολλών άλλων, επιλέχθηκε για το video clip «Πιο ψηλά» των Vegas, τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφήμιση της Peugeot το 2011, ενώ συμμετείχε και σε πετυχημένες ελληνικές παραγωγές, όπως το «Στα καλά καθούμενα» και το «Ουζερί Τσιτσάνης». 

 Be phenomenal or be forgotten

Πώς όμως προέκυψε το Hollywood και το Los Angeles; «Γενικά, πάντα στη ζωή μου ήθελα να κάνω πράγματα που να διαφέρουν από τα συνηθισμένα. Ένα βράδυ έβλεπα κάποια βίντεο του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στα οποία μιλούσε για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του αλλά και τη μεγάλη θέλησή του να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική. Όλο αυτό με επηρέασε και αμέσως το ίδιο βράδυ θυμάμαι ότι γκούγκλαρα «πώς να γίνεις ηθοποιός στο Hollywood» ώστε να μάθω τι χρειαζόμουν. Έβαλα τότε στόχο ότι στην επόμενη διετία θα έχω συγκεντρώσει τα απαραίτητα και θα έχω μετακομίσει στο L.A. Μετακόμισα τελικά τον Ιούλιο του 2015».

Το κάνεις να φαίνεται απλό! Πώς εδραιώνεται όμως κάποιος στο Hollywood; «Κοίτα, έχει τεράστια σημασία το status σου και το ποιους ξέρεις. Αυτό ισχύει 100% στο L.A. Είναι πιο σημαντικό ίσως και απ’ το να είναι κάποιος καλός ηθοποιός. Προσπαθώντας να εντοπίσω όλο αυτό το διάστημα το τι ψάχνουν στο Hollywood, έχω καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν έχουν δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, όπως ο Άρνολντ που προανέφερα ή ο Σταλόνε. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου “προϊόν”, κάτι ξεχωριστό για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Εννοείται ότι έτσι ρισκάρεις. Αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερο να ρισκάρεις για την επιτυχία, παρά να παίζεις στα σίγουρα για την αποτυχία».

 Be phenomenal or be forgotten

Το περασμένο καλοκαίρι έλαβε χώρα μία από τις σπουδαιότερες συνεργασίες του, ως πρωταγωνιστής στο promo του «The Runner», ενός διαδραστικού reality show που μεταδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο με παραγωγούς τους Matt Damon και Ben Affleck και σκηνοθέτη τον βραβευμένο με Όσκαρ Tom Hooper. «Νομίζω ότι αυτό που είδαν σε μένα και τελικά με επέλεξαν ήταν ότι συνδύαζα το stunt (κόλπα, κινήσεις) μαζί και με καλές ικανότητες υποκριτικής. Ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου, το να βρίσκεται το όνομά μου μαζί με αυτά τα μεγαθήρια του κινηματογράφου ήταν πραγματικά φοβερό συναίσθημα. Επίσης, χάρη στο The Runner” κατάφερα να πραγματοποιήσω και το μεγάλο μου στόχο για το 2016∙ να μπω στην Ένωση ηθοποιών, κάτι σαν να λέμε «Α΄ Εθνική” για τους ηθοποιούς. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό γιατί έτσι πληρώνομαι περισσότερα χρήματα, έχω ασφάλιση και πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταινίες και επαγγελματικές ευκαιρίες».

Μπορεί η πορεία του έως τώρα να μοιάζει συμπτωματική, ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος «πάντα η επόμενη κουκκίδα ενώνεται με την αμέσως προηγούμενη. Γενικά, έχω 5 κανόνες τους οποίους ακολουθώ στη ζωή μου: Πίστεψε στον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ ο ίδιος δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα. Να μη φοβάσαι την αποτυχία, γιατί την επόμενη μέρα θα την έχουν ήδη ξεχάσει όλοι. Να δουλεύεις πολύ σκληρά χωρίς να επαναπαύεσαι ποτέ. Να μη πιστεύεις αυτούς που λένε “ξέχασέ το, δεν γίνεται με τίποτα”. Και τέλος, το να αφήνεις κάτι πίσω, για παράδειγμα το να δίνεις έμπνευση στους γύρω σου με αυτό που κάνεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους». 

 Be phenomenal or be forgotten

Κλείνοντας, τον ρωτώ για τα επόμενα άμεσα σχέδιά του στην Αμερική. «Ο στόχος μου τώρα είναι να διακριθώ τον Ιανουάριο στο λεγόμενο pilot season, που υπάρχει στο Hollywood, δηλαδή να περάσω σε οντισιόν για τα πιλοτικά επεισόδια των σειρών που θα γυριστούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αν τα καταφέρω και επιλεγώ, αυτομάτως σημαίνει ότι θα συμμετάσχω στην αντίστοιχη σειρά της επόμενης σεζόν».

 Be phenomenal or be forgotten

www.angelo-poulis.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ