Life in Athens

City Lover 393

Λυκόβρυση ή Γλυκόβρυση; Το μυστήριο λύθηκε

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 393
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22460-50054.jpg

Πυρηνική Κασσάνδρα

Στον αξιόλογο πολιτιστικό πολυχώρο Βeton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512.625, γκαλερί, θέατρο, μπαρ-καφέ, web radio κ.λπ.) είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, την «Πυρηνική Κασσάνδρα». Πρόκειται για έναν ευφή θεατρικό μονόλογο που έγραψε (και σκηνοθέτησε) η νέα συγγραφέας Μαριάννα Λαμπίρη, ηθοποιός μέχρι τώρα. Η Κασσάνδρα, παρά την πολυτάραχη ζωή της, δεν είχε την τύχη να γίνει κεντρική ηρωίδα κανενός τραγικού συγγραφέα, όπως η Ιφιγένεια ή ή Αντιγόνη. Την «αδικία» αυτή της θεατρικής μας παράδοσης αποκαθιστά, κατά κάποιον τρόπο, η Λαμπίρη. Το έργο ενσωματώνει κομμάτια από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και τις «Τρωαδίτισσες» του Ευριπίδη, αλλά και στοιχεία για το γραμματειακό, διακειμενικό και ιδίως υπαρξιακό ταξίδι της Κασσάνδρας από τον τρωικό πόλεμο μέχρι τις μέρες μας. Η δε φόρμα του μονόλογου, ό,τι πιο δύσκολο για τον ηθοποιό, υπηρετήθηκε λαμπρά από την έμπειρη ηθοποιό Ευγενία Αποστόλου (φωτογραφία). Υπολειπόμενες παραστάσεις: 23, 24, 30 και 31 του Μάη. Εισιτήριο € 10. 

Katsarolagr

Ένα εστιατόριο με αληθινά σπιτικό φαγητό, που να παραγγέλνεις και μέσω ίντερνετ με ετοιμη φόρμα η οποία σου δείχνει το άθροισμα της αξίας των παραγγελιών σου, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Μιλάμε για την «katsarolagr», με πολλά και διαφορετικά φρέσκα μαγειρευτά πιάτα, που αλλάζουν καθημερινά, ενώ η γαρνιτούρα επιλέγεται από τον πελάτη. Τιμές μια χαρά. Ενδεικτικά: αγκινάρες € 6,10, φακές € 4, κοκκινιστό κατσαρόλας € 7,50, παστίτσιο € 6. Χαλεπά 4, Κυπριάδου, 12.00-18.00 κάθε μέρα, Κυριακή κλειστά, € 6 μίνιμουμ παραγγελία. www.katsarolagr.com. Υπάρχει, βέβαια, και η φυσική τηλεφωνική παραγγελία στο 210 2919.149

Στρογγυλό Ζενέτου

Στους πολλούς αναγνώστες που μου γράφουν υμνώντας τη νεοκλασική αρχιτεκτονική (μάλιστα η νεότερη τάση είναι να αποκαλείται «νεοκλασικό» κάθε παλιό οίκημα!) ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουν συλλήβδην τα μοντέρνα οικοδομήματα, απαντάω συνήθως με παραδείγματα κτιρίων. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι το 1ο λύκειο στο Μπραχάμι (Άγιο Δημήτριο), γνωστό και ως «στρογγυλό Ζενέτου» ή απλά «Γυάλινο», από το όνομα του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου που το σχεδίασε (του ίδιου, ενδεικτικά: εργοστάσιο Φιξ στη Συγγρού και θέατρο Λυκαβηττού). Μιλάμε για ένα σχολείο που θυμίζει διαστημόπλοιο, σαν χαμηλό κύλινδρο, για το οποίο όσοι διδάσκουν, διδάσκονται, αυλίζονται και γενικά εργάζονται εκεί μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Αν δεν το ξέρετε, επισκεφτείτε το – και το ξανασυζητάμε. 

Γιατί λένε Λυκόβρυση

Φαίνεται ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Επί δεκαετίες συναντούσα τόσο Λυκόβρυση, όσο και Γλυκόβρυση. Το πράγμα δεν είναι περίεργο, αφού μιλάμε για περιοχή που μέχρι πριν 90 ή 100 χρόνια δεν είχε μόνιμους κατοίκους, παρά μόνο τσοπάνους και κυνηγούς. Σε προπολεμικά έντυπα είχα βρει επανειλημμένα διαφημίσεις για αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο «Γλυκόβρυση». Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο το βρήκα στο βιβλίο του Κ.Γ. Πασαγιάννη, «Αττικοί Περίπατοι», εκδόσεις Ελευθερουδάκη, 1922. Εκεί ο συστηματικός αυτός «αναδρομάρης της Αττικής» μιλάει σαφώς για Γλυκόβρυση.

25 χρόνια «9,84», σπεύσατε

Είναι για τις 31 του μήνα, είναι δωρεάν, αλλά σας το λέω από τώρα για να προλάβετε να ζητήσετε προσκλήσεις από το σταθμό. Λοιπόν στο μεγάλο αμφιθέατρο του σταθμού, στο Γκάζι, θα ανέβει ένα θεατρικό έργο του οποίου συμπτωματικά πρακολούθησα πρόβες και λύθηκα στο γέλιο. Το έργο, που  γράφτηκε ειδικά για τα γενέθλια του 9,84, είναι ένα μιούζικαλ που συνδυάζει και κινηματογραφική προβολή, με αντικείμενο τη σάτιρα του σταθμού και των παραγωγών του. Επίτηδες δεν γράφω περισσότερα για να μη χαλάσω την έκπληξη, δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω τις εκπληκτικές λυρικές φωνές. Τρέξετε στον 9,84 για προσκλήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ