Κατοικιδια

Jane: Μια συγκλονιστική γυναίκα και ένα ντοκιμαντέρ για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Το ανθρώπινο μεγαλείο με ξανθά μαλλιά, δίπλα στους στενότερους «συγγενείς» μας

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
janeg.jpg

Ίσως να φταίει ότι είναι ο (εν ζωή) άνθρωπος που θαυμάζω περισσότερο και θα ήθελα να της μοιάσω. Ίσως ότι έχω χάσει τουλάχιστον δύο φορές την ευκαιρία να την δω από κοντά και αν μπορούσα να της εκφράσω τον ατελείωτο θαυμασμό που νιώθω για το έργο της.

Ίσως το ότι ήταν τόσο ατρόμητη και αφελής (στην αρχή της προσπάθειάς της) και κατάφερε κάτι που κανένας μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει. Ίσως ακόμα και να την χαζεύω για τα ξανθιά της μαλλιά και τα υπέροχα πόδια της -όπως ανέφερε ο Τύπος της εποχής-, που τόσο προσεκτικά πατούσαν στα παρθένα εδάφη του Γκόμπε, πλησιάζοντας άγριους χιμπατζήδες.

jane_uruhara.jpg

Ίσως να είναι ο τρόπος που ο Χιούγκο της έκανε πρόταση γάμου και η σύντομη καταφατική απάντησή της. Ίσως να ψοφάω να μεγάλωνα τον γιο μου όπως αυτή κατάφερε μέσα στην άγρια φύση της Αφρικής. Ίσως να φταίει ότι τώρα είμαι σχεδόν καθηλωμένος μπροστά το λάπτοπ αλλά ονειρεύομαι ότι ακολουθώ μια μπάλα ψαριών για χιλιόμετρα σε ένα υπέροχο σημείο του Ιονίου με την μάσκα μου, μαζί με τον Έλλη και τον Τηλέμαχο και ξεχνάμε ότι πλησιάζουμε μισό αιώνα πάνω στον πλανήτη.

Ίσως να εκτιμώ ότι δεν φοβήθηκε να πει ξεκάθαρα ότι η αύξηση του πληθυσμού θα μας φέρει αντιμέτωπους με την εξαφάνιση τους είδους μας. Αυτή που αγαπά τόσο βαθιά τους χιμπατζήδες, έχει ήδη καταλάβει πράγματα για το είδος μας που λίγοι κατανοούν.

gettyimages-77041194.jpg
©Chris Hondros/Getty/ Ideal Images

Ίσως αν δείτε και εσείς το ντοκιμαντέρ «Jane» του National Geographic (υπάρχει και στο Netflix) να μοιραστείτε μαζί μου την αγάπη για την Τζέιν Γκούντολ, αυτή την εκπληκτική γυναίκα που για καλή μας τύχη είναι ακόμα ζωντανή και προσπαθεί να κάνει το κόσμο μας και το είδος καλύτερο.

Official Film Trailer: JANE | National Geographic

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ