Κατοικιδια

Αυτή είναι η Ιόλη: Το πρώτο σκυλί που μαθαίνει στην Ελλάδα να εντοπίζει φόλες

Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Κούκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324680-669605.jpg

Η Ιόλη, ένα μπόρντερ κόλεϊ πέντε μηνών, θα μπορεί σε ένα χρόνο να μπει στον αγώνα για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Η Ιόλη είναι το πρώτο σκυλί που εκπαιδεύεται στην Ελλάδα από τον εκπαιδευτή Δημοσθένη Μουμιάδη.

Η Ιόλη θα είναι έτοιμη σε έναν χρόνο και τότε θα βοηθάει τον Κούκι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Ο Κούκι είναι ένας από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και επιχειρεί στην κεντρική και δυτική Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», με στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη στα Βαλκάνια.

Η εκπαίδευση των σκυλιών που εντοπίζουν φόλες στη χώρα μέχρι τώρα γινόταν μόνο στην Ισπανία και η Ιόλη είναι το πρώτο σκυλί που εκπαιδεύεται γι’ αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα από τους εκπαιδευτές της «Kynagon Dog Trainers Academy» η οποία βρίσκεται στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης.

Οι φόλες είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος εξόντωσης αδέσποτων και άγριων ζώων. Υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εντοπίζονται σε αυλές, σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, δασικές και γεωργικές εκτάσεις. Τις σκορπούν σκόπιμα κάτοικοι αυτού του τόπου για να εξοντώσουν ζώα που θεωρούν απλώς ενοχλητικά ή επιζήμια για τις δραστηριότητες τους. Οι κυνηγοί δηλητηριάζουν αλεπούδες για να μην τους τρώνε τα θηράματα. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αγριογούρουνα, αρκούδες, λύκους, τσακάλια και άλλα ζώα για να προστατέψουν την περιουσία τους. Χιλιάδες είναι αυτοί που δηλητηριάζουν αδέσποτα καθημερινά σε κάθε πόλη και χωριό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ