Health & Fitness

Μύθοι και πραγματικότητα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 576
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322569-650916.jpg

Ένα ζευγάρι που ξεκινάει τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γεμάτο ελπίδα για την απόκτηση ενός παιδιού και έχοντας επενδύσει χρηματικά και ψυχολογικά στην προσπάθεια, είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θέλει να υποβάλλεται σε περιττές διαδικασίες που δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση και πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα ενοχής στο ζευγάρι σε περίπτωση αποτυχίας μιας προσπάθειας υποβοηθουμένης αναπαραγωγής. Οι μύθοι που συνδέονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πολλές φορές μπορεί να αποθαρρύνουν ένα ζευγάρι να ξεκινήσει τη διαδικασία, επισημαίνει ο Γεώργιος Κοντόπουλος MD, FACOG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διπλωματούχος του American Board of OB/GYN, Συνεργάτης του Institute of Life ΙΑΣΩ, και συνεχίζει αποσαφηνίζοντας κάποιους από τους μύθους και την πραγματικότητα που περιβάλλουν την υπογονιμότητα.

image

Η ξεκούραση μετά από μια εμβρυομεταφορά θα αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας.

Μύθος. Η ξεκούραση στο κρεβάτι μετά από μια εμβρυομεταφορά, είτε πρόκειται για μερικές ώρες ως και αρκετές μέρες, δεν έχει καμία επίπτωση στα ποσοστά επιτυχίας. Πρόσφατες και καλά σχεδιασμένες μελέτες που συνέκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ γυναικών που κάθισαν στο κρεβάτι και αυτών που σηκώθηκαν αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά δεν έδειξαν καμία διαφορά στα ποσοστά κύησης. Αντιθέτως μάλιστα έδειξαν ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα στις γυναίκες που δεν είχαν κανένα περιορισμό στις δραστηριότητές τους, χωρίς όμως να είναι στατιστικά σημαντικά. Φαίνεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες άμεσα, πράγμα που μειώνει σημαντικά και τα επίπεδα άγχους της ασθενούς.

Αν πάρω επιπλέον σκευάσματα μετά την εμβρυομεταφορά πέραν της προγεστερόνης θα αυξήσω τα ποσοστά κύησης ακόμα και αν δεν έχω καμία πάθηση.

Μύθος. Η προγεστερόνη είναι το μόνο υποστηρικτικό φάρμακο της κύησης που έχει δείξει σημαντική αύξηση στα ποσοστά κυήσεων. Σκευάσματα όπως οι ηπαρίνη, κορτιζόνη, ασπιρίνη, βιταμίνη C δεν είναι ευρέως αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα και οι περισσότερες μελέτες δεν δείχνουν κάποια αύξηση στα ποσοστά κυήσεων. Αυτά τα επιπλέον σκευάσματα χορηγούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι σαν ρουτίνα σε όλες. Είναι από τις φορές που το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο.

Αν χάσω τα περιττά κιλά θα αυξήσω τις πιθανότητες να μείνω έγκυος.

Αλήθεια. Όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή ελλειποβαρής τότε οι πιθανότητες να μείνει έγκυος είναι μειωμένες. Το ιδανικό βάρος είναι εύκολο να υπολογιστεί με τον Δείκτη Σωματικού Βάρους (BMI) όπου το φυσιολογικό είναι μεταξύ 19 και 25. Ειδικά όταν μια γυναίκα πρόκειται να μπει σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να προσπαθήσει να προσεγγίσει το ιδανικό βάρος εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει.

Αν μπω στη διαδικασία υποβοηθουμένης αναπαραγωγής θα πάθω καρκίνο.

Μύθος. Η σύνδεση μεταξύ φαρμάκων εξωσωματικής και καρκίνου ήταν για χρόνια αμφιλεγόμενη. Μετά από 30 χρόνια εξωσωματικής γονιμοποίησης τα δεδομένα είναι αρκετά για να έχουμε πιο σίγουρες απαντήσεις. Η θέση του Αμερικανικού Συλλόγου Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) το 2015 είναι ότι δεν επηρεάζει. Μια μικρή αύξηση των ποσοστών καρκίνου της ωοθήκης που έδειχναν παλαιότερες μελέτες οφειλόταν στα αίτια της υπογονιμότητας και όχι στη θεραπεία της. Αυτό επιβεβαιώνουν οι περισσότερες μεγάλες μελέτες οι οποίες δεν δείχνουν καμία αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες που είχαν ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας παρόλο που έπαιρναν τα ίδια φάρμακα. Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα στον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Η παρατεταμένη μακροχρόνια έκθεση σε οιστρογόνα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα ποσοστά αυτών των καρκίνων, φαίνεται όμως ότι τα αυξημένα επίπεδα για μερικές μέρες σε ένα κύκλο εξωσωματικής δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση. Οι προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται ώστε να προχωρήσουμε με ασφάλεια σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το στρες μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας κύησης.

Ίσως. Το στρες μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας, έτσι δεν μας δημιουργεί έκπληξη ότι μπορεί να επηρεάζει και τη γονιμότητα. Είναι ένα ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί γιατί δεν υπάρχουν πολλοί αντικειμενικοί τρόποι μέτρησης του στρες. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction το Μάρτιο του 2014, και στηρίχτηκε σε μετρήσεις βιοδεικτών του στρες (α-αμυλάση και κορτιζολη), σε 401 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί, έδειξε μειωμένα ποσοστά γονιμότητας σε αυτά που είχαν αυξημένο άγχος. Δυστυχώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδείξουμε τη συσχέτιση άγχους και υπογονιμότητας. Γενικά είναι καλό στο βαθμό που είναι εφικτό να υπάρχει λιγότερο στρες, αν και συνήθως δεν είναι το στρες που προκαλεί την υπογονιμότητα αλλά η υπογονιμότητα που προκαλεί το στρες.

Δεν πειράζει που δεν έχω μείνει έγκυος, αν χρειαστεί κάνω μια εξωσωματική στα 40.

Μύθος. Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πανάκεια. Όπως και στη φυσιολογική σύλληψη τα ποσοστά είναι ανάλογα της ηλικίας της γυναίκας. Τα ποσοστά επιτυχίας αρχίζουν να πέφτουν μετά τα 35, με σημαντική πτώση μετά την ηλικία των 40. Στη βελτιστοποίηση βέβαια των πιθανοτήτων βοηθά ένα καλό κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ένας έμπειρος ειδικός ιατρός.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει αυξημένα ποσοστά πολύδυμης κύησης.

Αλήθεια. Επειδή η μεταφορά πολλών εμβρύων στη μήτρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα του ενός να εμφυτευθούν και να έχουμε δίδυμα και τρίδυμα, που συνεπάγεται περισσότερα πρόωρα βρέφη και νοσηλεία με ό,τι επίπτωση έχει αυτό στο ζευγάρι και στη δημόσια υγεία, η τάση τα τελευταία χρόνια είναι προς την επιλεκτική μεταφορά ενός μόνο εμβρύου (e-SET).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ