- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Πίεση στο ΕΣΥ - Προθεσμία Κικίλια πριν την επίταξη
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης
«Αν οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθούν μέσα σε 48 ώρες, θα εισηγηθώ επίταξη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν βοήθεια στην μάχη ενάντια στην πανδημία.
Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού, είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», τόνισε κι προσέθεσε ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.
«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «δεν έχει ανακαλυφθεί διεθνώς άλλος τρόπος περιορισμού της νόσου πέρα από την μείωση της κινητικότητας» και επισήμανε:
«Έχουμε εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τους θανάτους. Καταφέραμε επίσης να δώσουμε και κάποιες ανάσες στην κοινωνία. Θα αντέξουμε και θα περάσουμε και στο επόμενο βήμα να επανεκκινήσουμε την οικονομία».
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς τονίζοντας ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί όπως είπε η «πορεία του εμβολιασμού είναι κλειδί για αυτή την εξέλιξη». Όπως εξήγησε με την επίτευξη ανοσίας στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Ήδη έχουν γίνει στη χώρα μας 1.340.000 δόσεις εμβολίων, τόνισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι «τον Απρίλιο αναμένονται να γίνουν άλλες 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές τα εμβόλια που θα έρθουν από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson and Johnson».
To σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επόμενη φάση του σχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
- Όλη η Ελλάδα είναι πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα ενιαίο σύστημα. Όπου και όταν χρειάζονται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς.
- Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Αναλυτικά, 450 non-Covid:
Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες.
Το Ιασώ Α.Ε. Group 100 κλίνες.
Ο Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες.
Και 100 κλίνες Covid:
Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60 κλίνες.
Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες
- Επίσης, άλλες 10 ΜΕΘ παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ.
- Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας «251» για non-Covid και μπαίνει σε εφημερίες.
- Το Υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.
- Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον ΜΕΘ Covid.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας τρόπος ζωής που αλλάζει το βιολογικό ρολόι
Η υπερβολική έλξη στα μαλλιά μπορεί να επιβαρύνει το θύλακα της τρίχας
Δεν υπάρχει «μαγική» τροφή, αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με καλύτερο ύπνο
Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος 8-14 Μαρτίου
Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι ειδικοί εξηγούν τις πιο συχνές αιτίες και πότε αυτό αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης
Η επιστημονική εξήγηση για τις άσπρες τρίχες και τον πολλαπλασιασμό τους
Μάρτιος, μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται όταν το μωρό ξυπνάει τη νύχτα ή κοιμάται λιγότερες ώρες
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων
Περίπου το 10,6% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες
MSD & Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του ενήλικου πληθυσμού
H σπάνια ζωή συναντήθηκε με την τέχνη, τον πολιτισμό και τον δημόσιο διάλογο
Ανησυχητικά στοιχεία για κοκαΐνη, αμφεταμίνες και κάνναβη - Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για άτομα κάτω των 55
Επιστήμονας απαντά στο αν πρέπει να δίνουμε σημασία στους εφιάλτες μας και πότε
Οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η νόσος εμφανίζεται συχνότερα και εξελίσσεται διαφορετικά στις γυναίκες.
Κόκορες, καμπάνες, κεριά και άνθρωποι που χτυπούσαν παράθυρα - όλες οι παλιές μέθοδοι του πρωινού ξυπνήματος.
Οι συμβουλές των ειδικών για να κοιμάστε πιο γρήγορα
Μικρές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Απαγορευτικά κάποια συμπληρώματα διατροφής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.