1821 Digital Gallery

Κικίλιας: «Θα επιτάξουμε και ιδιώτες γιατρούς αν χρειαστεί»

Γκράφιτι για τον κορωνοϊό στη Δράμα
Γκράφιτι για τον κορωνοϊό στη Δράμα © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία μπαίνουν στη «μάχη» - Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ
  • A-
  • A+
0
Την επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν συνδράμουν εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας που πιέζεται από τον κορωνοϊό, θα εισηγηθεί ο Βασίλης Κικίλιας.

Με την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η νέα live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για το Σύστημα Υγείας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα). Αρνητικό ρεκόρ και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, με 630 συμπολίτες μας στην Εντατική. «Μαύρο» ρεκόρ τα 1.701 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε για όλα τα νεότερα σχετικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες 17 ημέρες έγιναν 7.500 διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το Σύστημα Υγείας, καθώς συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. «Στην Αττική οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι διοικητές των νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μια συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους» σημείωσε.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 97 θάνατοι, 6.201 νέα κρούσματα, 694 διασωληνωμένοι
Κορωνοϊός: 97 θάνατοι, 6.201 νέα κρούσματα, 694 διασωληνωμένοι

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, καθώς η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται στην Ελλάδα απρόσκοπτα είναι το «κλειδί» για αυτήν την εξέλιξη. Όπως είπε, σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.340.000 εμβολιασμοί και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα γίνουν τουλάχιστον 1.500.000 εμβολιασμοί, χωρίς σε αυτό το νούμερο να υπολογίζεται ο αριθμός από τα εμβόλια της Johnson & Johnson που θα έρθουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson για χρήση του σε ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Βασίλης Κικίλιας: Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για ευπαθείς ομάδες, 70 - 74 ετών και 65- 69 ετών

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στις 19 Μαρτίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26 Μαρτίου 2021 για τις ηλικίες 70-74 ετών και αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69 ετών.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 89 θάνατοι, 6.260 νέα κρούσματα, 704 διασωληνωμένοι
Κορωνοϊός: 89 θάνατοι, 6.260 νέα κρούσματα, 704 διασωληνωμένοι

Αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ και τις απλές κλίνες για Covid περιστατικά σε νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση 67% των κλινών ΜΕΘ και 85% των απλών κλινών ΜΕΘ μέσα στην υγειονομική κρίση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται στην Αττική 4.648 ασθενείς με κορωνοϊό -1.000 παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα.

Νέες κλίνες από τον Ιδιωτικό Τομέα για τον κορωνοϊό - Σε ποια νοσοκομεία

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΣΥ και τόνισε πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περνά στην επόμενη φάση στην Αττική.

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο από αυτά που είχαμε ετοιμάσει και είχαμε προετοιμαστεί» είπε. Και πρόσθεσε: «Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία». «Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών» υπογράμμισε ακόμη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, συνολικά ο Ιδιωτικός Τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Α) 450 Non Covid

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Β) 100 κλίνες Covid

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Γ) Προστίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον Ιδιωτικό Τομέα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό που έχουν παραχωρηθεί σε 140.

Άλλα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία από τον κορωνοϊό

  1. Ο «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά.
  2. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ μπαίνει και στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, το Υπουργείο Υγείας παραδίδει την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου. Επιπλέον, το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Βασίλης Κικίλιας για κορωνοϊό και Σύστημα Υγείας: Αν χρειαστεί, θα εισηγηθώ επίταξη ιδιωτών γιατρών

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία και ξεκαθάρισε ότι αν δεν ανταποκριθούν μέσα σε 48 ώρες θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

«Όπως ξέρετε, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας.

» Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 ιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας την λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5