Health & Fitness

Air fryer: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μαγειρεύετε

Οι κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα air fryer δεν είναι για όλα τα τρόφιμα
© Unsplash

Το air fryer δεν ενδείκνυται για το μαγείρεμα συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων

Η αλήθεια είναι ότι το air fryer έχει λύσει τα χέρια πολλών ανθρώπων αναφορικά τόσο με την ταχύτητα μαγειρέματος ενός γεύματος όσο και με τη θρεπτικότητα και το πόσο υγιεινό είναι αυτό το φαγητό.

Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μία κατηγορία τροφίμων που καλό θα ήταν να την κρατήσουμε μακριά από το air fryer και για το καλό της χοληστερίνης μας, αλλά και για το καλό της ακεραιότητας του σπιτιού μας.

Συγκεκριμένα, η διαιτολόγος Brenda Peralta μιλώντας στη Huffington Post, είχε επισημάνει ότι λιπαρά τρόφιμα και φριτέζες αέρος καλό θα ήταν να μένουν μακριά και αγαπημένα. Κατά την ίδια, η απόφαση να μαγειρέψετε μπέικον ή κάτι άλλο εξαιρετικά λιπαρό στο air fryer μπορεί να σημαίνει απίστευα ανθυγιεινή επιλογή για γεύμα, αλλά θα μπορούσε να βάλει και σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και το σπίτι σας με άλλους τρόπους.

«Το λίπος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Όταν ένα λιπαρό τρόφιμο μαγειρεύεται σε μια φριτέζα αέρος, το λίπος μπορεί να στάξει προς τα κάτω και να προκαλέσει καπνό ή πιτσιλιές.

Αυτό μπορεί να δυσχεράνει το ομοιόμορφο ψήσιμο του μπέικον και μπορεί επίσης να παράγει πολύ καπνό και οσμές. Μια λωρίδα μπέικον είναι ένα μικρό και ευαίσθητο τρόφιμο και μπορεί να είναι δύσκολο να την αναποδογυρίσετε ή να την αφαιρέσετε από το καλάθι της φριτέζας αέρος χωρίς απώλειες. Επίσης, δεν είναι ακριβές ότι τα λιπαρά τρόφιμα γίνονται υγιεινότερα στο air fryer», λέει η Peralta.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να μαγειρεύουμε σε air fryer;

Προφανώς τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, μπορούν να αφήσουν μεγάλη ακαταστασία, οπότε είναι σημαντικό να καθαρίζετε, διαφορετικά η συσσώρευση λίπους στη φριτέζα αέρα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και φωτιά.

Επίσης, οτιδήποτε είναι πολύ υδαρές, απλώς δεν μπαίνει στη φριτέζα. Ακόμα πιο αναλυτικά, όποιο τρόφιμο είναι περισσότερο υγρό παρά στερεό είναι ένα από αυτά που θα κολλήσουν στο τηγάνι, ενώ αν δεν θέλετε τραγανό ρύζι ή ζυμαρικά, μάλλον θα πρέπει να τα μαγειρέψετε με τον παραδοσιακό τρόπο και να αφήσετε το air fryer στην άκρη.

Ένας χρήστης του Reddit μοιράστηκε την εμπειρία του να μαγειρεύει σχεδόν τα πάντα με air fryer, μέχρι που παραλίγο να βάλει φωτιά. Κατά την εμπειρία του, το ότι το air fryer δεν λερώνεται εύκολα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το καθαρίζουμε τακτικά και κυρίως από τα λίπη που συγκρατεί και τα οποία εύκολα μπορούν να πάρουν φωτιά, μετατρέποντας την κουζίνα μας σε παρανάλωμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY