Health & Fitness

Νικάμε την παχυσαρκία αλλάζοντας τις συνήθειές μας

Η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Δρ Αργυρώ Παναγιωτάκου μας εξηγεί τις διαδικασίες του μεταβολισμού

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 907
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικάμε την παχυσαρκία αλλάζοντας τις συνήθειές μας

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα περίπου το 30% πάσχει από παχυσαρκία. Με βάση τα κλινικά στοιχεία και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η παχυσαρκία είναι μια πάθηση και όχι ένα αισθητικό πρόβλημα. Και παρ’ όλο που η αύξηση του σωματικού λίπους έχει ως βάση το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (τρώμε παραπάνω από ό,τι ξοδεύουμε), οι αιτίες που μας οδηγούν εκεί είναι πολύ πιο πολύπλοκες από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα. Το τι τρώμε και το πόσο τρώμε επηρεάζεται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Το ενεργειακό μας ισοζύγιο προκύπτει αν υπολογίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την τροφή και αυτές που ξοδεύει ο μεταβολισμός μας. Οι θερμίδες αυτές για τον καθένα μας εξαρτώνται από τον βασικό μεταβολισμό (αυτόν που χρειάζονται τα κύτταρά μας για να διατηρηθούν στη ζωή) και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις δραστηριότητές μας. Για τους κατοίκους των πόλεων με εργασίες γραφείου, η ενέργεια δραστηριότητας δεν ξεπερνάει συνήθως το 20%, που συνεπάγεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουμε εξαρτάται από τον βασικό μας μεταβολισμό.

Ο βασικός μεταβολισμός καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, το φύλο μας, την ηλικία μας, το ποσοστό της μυϊκής μάζας, την ανισορροπία των ορμονών, φάρμακα και τις αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους.

Κάθε φορά που χάνουμε βάρος, ο οργανισμός μας χαμηλώνει τον βασικό του μεταβολισμό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μια φυσιολογική ανταπόκριση του σώματός μας στην προσπάθειά του να μειώσει την απώλεια ενέργειας. Δυστυχώς όταν ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάσαμε δεν επιστρέφει ο μεταβολισμός μας εκεί που ήταν, με αποτέλεσμα κάθε φορά που επαναλαμβάνεται αυτό, ο μεταβολισμός μας να πέφτει ακόμα πιο χαμηλά.

Δρ Αργυρώ Παναγιωτάκου

Γιατί, όμως, ενώ έχουμε πλέον τόσες θεραπευτικές επιλογές (νεότερα φάρμακα, βαρϊατρική χειρουργική) δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας; Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η αλλαγή. Τα φάρμακα/βαρϊατρική θα μας βοηθήσουν να τρώμε λιγότερο, αλλά το τι επιλέγουμε να φάμε, αν θα αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα, αν θα πίνουμε περισσότερο νερό και αν θα κοιμόμαστε καλύτερα εξαρτάται από εμάς. Ο βασικότερος παράγοντας για να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε είναι η αλλαγή των συνηθειών μας.

Info
www.endokrinologos-glyfada.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ