Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι να επιλέξετε
Οι θερμίδες, η θρεπτική αξία και το λιπιδαιμικό προφίλ των δύο παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι να επιλέξετε - Οι θερμίδες, η θρεπτική αξία και το λιπιδαιμικό προφίλ των δύο παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων! Φυσικά την περίοδο των Χριστουγέννων οι πρωταγωνιστές των γλυκών είναι με διαφορά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο από τα δύο γλυκά είναι πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες. Η ATHENS VOICE επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο, απόφοιτη Χαροκοπείου Παν/μιου με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και στην Παχυσαρκία για να αναλύσουμε την διατροφική τους αξία.
Κουραμπιέδες
Τα κύρια συστατικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Το βούτυρο είναι μια πηγή ζωικού λίπους και συγκεκριμένα κορεσμένου. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, η ζάχαρη προσδίδει αρκετή γεύση, αλλά και θερμίδες. Από την άλλη, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και φυτικές ίνες. Οι θερμίδες ενός μέτριου κουραμπιέ (40-50 γρ.) κυμαίνονται από 180-220, αναλόγως τα υλικά και τις ποσότητες κάθε συνταγής.
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα, από την άλλη, φτιάχνονται κατά βάση από ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Το μέλι αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική γλυκαντική ύλη, αντί για ζάχαρη, λόγω της περιεκτικότητας του σε σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη). Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία καθώς έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, τα καρύδια περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα με πολλαπλά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και πολλά άλλα. Ένα μέτριο μελομακάρονο (40-50 γρ.) προσδίδει περίπου 160-200 θερμίδες.
Ποιο να επιλέξω;
Παρατηρούμε ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την ποιότητα του κάθε γλυκού.
Για παράδειγμα, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται από βούτυρο, ενώ στα μελομακάρονα χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει ότι με τους κουραμπιέδες προσλαμβάνουμε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα μελομακάρονα αποτελούν μια πηγή καλών λιπαρών, λόγω ελαιολάδου και καρυδιών.
Τα καλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν την τάση να την αυξάνουν.
Επιπλέον, η βασική γλυκαντική ουσία στα μελομακάρονα είναι το μέλι, ενώ στους κουραμπιέδες η ζάχαρη. Το μέλι περιέχει επίσης σάκχαρα και προσδίδει θερμίδες, ωστόσο αποτελεί σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τη ζάχαρη.
Συμπερασματικά, τα δύο γλυκά δεν διαφέρουν τόσο στις θερμίδες, αλλά στην τελική θρεπτική αξία που προσφέρουν. Τα μελομακάρονα φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση με τους κουραμπιέδες, λόγω του λιπιδαιμικού προφίλ και των σακχάρων.
Ωστόσο, πρόκειται για δύο γλυκά που καταναλώνουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι όλο τον χρόνο. Επομένως, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτινές μέρες και τα γλυκά που μας αρέσουν περισσότερο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Kαθώς παρουσιάστηκε σήμερα η Εθνική Δράση για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού και Οικογένειας
Η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών - 2 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2030
Η 25χρονη Σάμερ Ρόμπερτς μίλησε για τις επιπτώσεις της σπάνιας πάθησης στην υγεία και την καθημερινότητά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.