- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η αλήθεια είναι ότι το κάθε πράγμα έχει και τα μυστικά του, έτσι και ο κουραμπιές… Αλλά εγώ είμαι μαρτυριάρα και μυστικά δεν κρατάω ποτέ. 40 χρόνια φούρναρης έχω ψήσει και έχω ψήσει κουραμπιέδες!
Οπότε εδώ είναι τα μυστικά του καλού κουραμπιέ:
1.Για αφράτους κουραμπιέδες χρειάζεται καλό χτύπημα στο μίξερ του βουτύρου με την άχνη ή την κρυσταλλική ζάχαρη, τουλάχιστον δέκα λεπτά ώστε το μείγμα που θα προκύψει να είναι «σύννεφο», κατάλευκο!
2.Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι το καβουρντισμένο αμύγδαλο, πρέπει να προσέχουμε να μην μας πικρίσει να μην το παραψήσουμε.
3.Οι κουραμπιέδες όταν βγουν από τον φούρνο πρέπει να κολλάνε στα δάχτυλα λίγο και να είναι πολύ μαλακοί γιατί όσο περνάει η ώρα σφίγγουν.
4.Την ώρα που βγάζουμε τον κουραμπιέ από τον φούρνο πρέπει να είναι ακόμα λευκός (όχι ροδαλός), γιατί ακόμα κι όταν τον βγάλουμε από τον φούρνο συνεχίζει να ψήνεται όπως συμβαίνει και με τα μπισκότα.
5.Ο κουραμπιές ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολλή ώρα, ώστε να μην σκληρύνουν και να παραμείνουν λευκοί.
6.Η βανίλια πάντα δίνει το άρωμα της στο υπέροχο αυτό μπισκότο, αλλά και το ανθόνερο είναι απαραίτητο τόσο στη ζύμη, όσο και αργότερα όταν θα τους ψεκάσουμε με ανθόνερο αφού κρυώσουν.
7.Οι κουραμπιέδες πρέπει να είναι απόλυτα στεγνοί και κρύοι πριν τους βάλουμε την άχνη ζάχαρη.
Συνταγή για κουραμπιέδες με 3 βούτυρα όνειρο!
Δοκιμάστε τους κουραμπιέδες μου με 3 βούτυρα και θα σας μείνουν αξέχαστοι. Όλοι θα σας τους ζητάνε, ξανά και ξανά!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα βούτυρα (και τα τρία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) για 7-8 λεπτά με το σύρμα.
- Όταν ασπρίσει εντελώς και αφρατέψει το βούτυρο αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγες σταγόνες ανθόνερο, βανίλια, αυγό, σόδα, μπέικιν, κονιάκ και τέλος τα καβουρδισμένα αμύγδαλα που τα έχουμε χοντροσπασμένα. Βάζουμε το αλεύρι σιγά- σιγά όσο πάρει.
- Ετοιμάζουμε όλους τους κουραμπιέδες στο ίδιο μέγεθος. Αν απλώσει προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι τα 1100 γρ. (όχι παραπάνω) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας.
- Φουρνίζουμε στους 170-180° για 12-13 λεπτά.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε σε ένα μπολ με μπόλικη άχνη. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας τους και με άλλη άχνη.
Tip: Φτιάχνουμε έναν δοκιμαστικό κουραμπιέ, τον βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τον ψήνουμε στους 180° για 12-13 λεπτά. Αν δεν απλώσει ο κουραμπιές είναι σωστό το ζυμάρι μας.