Health & Fitness

Φάρμακα αδυνατίσματος: Ο «πυρετός του χρυσού» μιας αγοράς που μεγεθύνεται

Οι εξελίξεις στη βιομηχανία που εικάζεται ότι θα αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακα αδυνατίσματος: Εκτινάσσουν τις μετοχές των εταιριών που τα παράγουν - Πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός για τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους εξελίσσονται σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων © Unsplash+/Getty Images

Φάρμακα αδυνατίσματος: Εκτινάσσουν τις μετοχές των εταιριών που τα παράγουν - Πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός για τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Ολοένα περισσότερες εταιρείες φαρμάκων αγωνίζονται για να συμμετάσχουν στην κούρσα της παραγωγής θεραπειών για την παχυσαρκία, εξαγοράζοντας μικρότερες φίρμες βιοτεχνολογίας και διεκδικώντας μερίδιο στην πίτα μιας αγοράς, η οποία θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Φάρμακα αδυνατίσματος: Εκτινάσσουν τις μετοχές των εταιριών που τα παράγουν - Πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός για τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση για θεραπείες αδυνατίσματος © Unsplash/Diana Polekhina

Σύμφωνα με το Axios, τα GLP-1 φάρμακα για το σάκχαρο που αδυνατίζουν, όπως το Wegovy και το Ozempic της Novo Nordisk αυξάνουν τη δημοτικότητά τους παρά τις υψηλές τιμές, τη μεικτή ασφαλιστική κάλυψη στις ΗΠΑ και μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες.

Η αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και είναι ώριμη για νεοεισερχόμενους, καθώς οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Εάν μάλιστα το πρόγραμμα υγείας Medicare καλύψει τελικά φάρμακα για την απώλεια βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη τάξη μεγέθους.

Αυξανόμενη η ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας 

«Οι αγορές είναι αρκετά μεγάλες για περισσότερα προϊόντα, ιδιαίτερα όταν προσφέρονται στη σωστή τιμή», ανέφεραν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Zuercher Kantonalbank σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το CNBC.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche τη Δευτέρα μπήκε στον αγώνα με την εξαγορά της εταιρίας βιοτεχνολογίας Carmot Therapeutics, με έδρα την Καλιφόρνια, με 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία δίνει στη Roche πρόσβαση σε δύο υποψήφια φάρμακα για την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός ενέσιμου έτοιμου για κλινική δοκιμή φάσης 2 και μιας ημερήσιας έκδοσης χαπιού, σε δοκιμή φάσης 1. Υποψήφια είναι επίσης μια θεραπεία για διαβητικούς τύπου 1, που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ozempic is a game-changer. Here’s how it works.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια έως ότου κάποιο υποψήφιο φάρμακο βγει στην αγορά, εάν τα καταφέρει μέσω κλινικών δοκιμών.

Η συμφωνία δίνει επίσης στη Roche πρόσβαση στην πλατφόρμα έρευνας και ανάπτυξης της Carmot για να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση των υποψηφίων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει το Axios, η μεγάλη εικόνα των εξελίξεων δείχνει απλώς την πιο πρόσφατη συμφωνία μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, για να προσθέσει ένα υποψήφιο για απώλεια βάρους φάρμακο στο οπλοστάσιο ανάπτυξής της.

Ποιες άλλες εταιρίες αναπτύσσουν τις δικές τους θεραπείες απώλειας βάρους

Η AstraZeneca πλήρωσε τον περασμένο μήνα 185 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση παγκόσμιων δικαιωμάτων ανάπτυξης για ένα πειραματικό χάπι GLP-1 από την κινεζική βιοτεχνολογία Eccogene, υποσχόμενη έως και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα, εάν πληροί κλινικά, ρυθμιστικά και εμπορικά στάνταρ.

Η Eli Lilly, η οποία τον περασμένο μήνα έγινε η δεύτερη βιομηχανία που κέρδισε έγκριση για ένα φάρμακο αδυνατίσματος, τον Ιούλιο ανακοίνωσε συμφωνία αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας φαρμάκων για την παχυσαρκία Versanis, η οποία αναπτύσσει ένα φάρμακο που λειτουργεί διαφορετικά από κατασταλτικό της όρεξης GLP-1.

Φάρμακα αδυνατίσματος: Εκτινάσσουν τις μετοχές των εταιριών που τα παράγουν - Πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός για τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
Περισσότερες εταιρίες αναπτύσσουν δικές τους θεραπείες απώλειας βάρους © Unsplash+/Getty Images

Η Novo συνέχισε επίσης να εξαγοράζει βιοτεχνολογίες φαρμάκων αδυνατίσματος, συμπεριλαμβανόμενης της Embark Biotech τον Αύγουστο.

Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer προσφέρει μια προειδοποιητική ιστορία σχετικά με τις προκλήσεις της ανάπτυξης θεραπειών απώλειας βάρους.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία εγκατέλειψε το δεύτερο υποψήφιο φάρμακο GLP-1 μέσα σε ένα χρόνο, αφού οι ασθενείς ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, αλλά η εταιρεία είπε ότι θα εξακολουθούσε να μελετά το φάρμακο σε διαφορετική σύνθεση.

Η AstraZeneca νωρίτερα φέτος ανέστειλε επίσης μια δοκιμή φάσης 1 ενός υποψηφίου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, επικαλούμενη τον ανταγωνισμό.

Ο παράγοντας που αλλάζει τη δυναμική της αγοράς

Στο μεταξύ, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λήγουν σύντομα για τα ενεργά συστατικά ορισμένων φαρμάκων GLP-1, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπείες διαβήτη για χρόνια πριν γίνουν δημοφιλή για την απώλεια βάρους. Αυτό θα αλλάξει την ανταγωνιστική δυναμική.

Τα φάρμακα για τον διαβήτη Victoza και Saxenda της Novo, τα οποία μοιράζονται ένα κοινό ενεργό συστατικό, βγαίνουν από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αργότερα αυτόν τον μήνα. Η Mylan, η Pfizer, η Sandoz και η Teva έχουν υπονοήσει ότι σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν γενόσημα μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Το συμπέρασμα: Ενώ ο αγώνας για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας έχει ξεκάθαρους ηγέτες, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

(Με πληροφορίες του Axios)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ