Πολιτικη & Οικονομια

Νέα Αριστερά vs ΣΥΡΙΖΑ: Το μανιφέστο των «11», η «σφήνα» Κασσελάκη και η παρέμβαση Τσίπρα

Ποια μηνύματα εξέπεμψαν οι τρεις «πόλοι»

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς»
Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς» ©EUROKINISSI/ ATHENS VOICE

Νέα Αριστερά: Οι «11» παρουσίασαν το όνομα, το σήμα και το μανιφέστο της ΚΟ - Την ίδια ώρα εξέπεμπαν τα δικά τους μηνύματα ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Τσίπρας 

Το απόγευμα της Δευτέρας (4/12) η Αριστερά είχε την τιμητική της. Όχι μόνο η Νέα Αριστερά -η επίσημη «πρώτη» της οποίας δεν περιλάμβανε κάποια έκπληξη-, αλλά το σύνολο που έως πριν από λίγο καιρό αποτελούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μανιφέστο της Νέας Αριστεράς

Το στίγμα του νέου κοινοβουλευτικού φορέα μαζί με το όνομα, το σήμα και τα χρώματά του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τον πρόεδρο της ΚΟ των «11» Αλέξης Χαρίτση.

Έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των ανισοτήτων και της κλιματικής δικαιοσύνης και επισήμανε πως «θέλουμε μια Αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα».

«Θέλουμε μια αριστερά που θα δίνει τη μάχη των ιδεών, χρειαζόμαστε έναν ηθικό ρεαλισμό, που θα αντιτάσσει στη δεξιά, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και πώς οι ιδέες μας μεταφράζονται σε πράξεις».

«Θέλουμε μια Αριστερά ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια [...] Μας εμπνέει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».
«Θέλουμε και μια Αριστερά των ρεαλιστικών στόχων και που να αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα».

Ανακοινώνουν το όνομα της ΚΟ οι «11»
Ανακοινώνουν το όνομα της ΚΟ οι «11» ©SOOC

Η «σφήνα» Κασσελάκη

Και μπορεί τα «βαφτίσια» της ΚΟ των «11» να κινήθηκαν στο αναμενόμενο πλαίσιο, το ίδιο δεν συνέβη με τον Στέφανο Κασσελάκη που έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha την ώρα έναρξης της εκδήλωσης της Νέας Αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το timing της νέας εμφάνισής του έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να χαριστεί στους «αποστάτες», ούτε να επιδείξει πνεύμα «ανωτερότητάς» την ημέρα και ώρα της ιδρυτικής συνάντησής τους. Είναι φανερό ότι ο «πόλεμος» που σοβούσε όσο η «ομάδα Αχτσιόγλου» και η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν εντός ΣΥΡΙΖΑ, πλέον φαίνεται πως θα διεξαχθεί απροκάλυπτα.

Πάντως, σε αντίθεση με τη Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια μικρή έκπληξη: Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την «απόλυτη ανατροπή» στις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, αν και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει αρκετές μονάδες και στην 3η θέση, έθεσε τον πήχη πολύ πολύ υψηλότερα από όσο τον είχε τοποθετήσει μέχρι τώρα, καθώς αντί να επαναλάβει το 17%, που είχε αναφέρει όταν είχε πρωτοερωτηθεί, πλέον ξεκαθάρισε πως έχει στόχο τη νίκη στις Ευρωεκλογές.

Η απάντηση της άλλης πλευράς εμπεριέχεται στην αναφορά του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση: «Σε λίγους μήνες έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη μάχη, ενάντια στις ανισότητες και τη δεξιά. Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί, με μια νέα Αριστερά».

Στέφανος Κασσελάκης: Η συνέντευξή του στον Alpha
Στέφανος Κασσελάκης: Η συνέντευξή του στον Alpha © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η επανεμφάνιση Τσίπρα

Αυτό είναι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανησυχίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του χθες από τη Ρώμη. Μετά τις παρασκηνιακές ενέργειές του τις παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής για την αποφυγή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε στο προσκήνιο για να καταδικάσει τις αποχωρήσεις και τον κατακερματισμό της προοδευτικής παράταξης εν όψει Ευρωεκλογών.

«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα social media.

Και πρόσθεσε: «Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».

Όλοι εναντίον όλων

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά εκτιμά ότι «η ιστορική απαξίωση» από την οποία κινδυνεύει η Αριστερά, οδηγεί σε μια «πρωτοφανή κατάσταση» και ότι «η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της, προωθώντας ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό».

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης ανταπέδωσε τα «πυρά» Κασσελάκη, ο οποίος στη συνέντευξή του στον Alpha υπογράμμισε πως ό,τι έγινε, «θα το κρίνει η Ιστορία» και πως ο ίδιος προσπάθησε να είναι «όσο το δυνατόν πιο ενωτικός» από την πρώτη στιγμή και ότι έχει τη συνείδησή του «καθαρή».

O πρόεδρος της ΚΟ των «11» υπογράμμισε πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγετική ομάδας επενδύουν στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxfu7f8endfl)

Ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο νωρίτερα δεν είχε διστάσει να καταγγείλει τους «αποστάτες» για την εικόνα που καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας: «Περάσαμε μια διάσπαση»…

«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, για τις ζωές μας […] Αυτό δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Τελικά εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου» υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του νέου φορέα.

«Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια του» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ διαβεβαίωσε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι έτοιμη να δώσει «μάχες κατά του Κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς».

«Ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη δική του ομιλία, σημειώνοντας ότι «αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «έχουμε εμπειρία από αγώνες» -μια «πολύτιμη κληρονομία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ