Αναστολή του «ΑΣΚΛΗΠΙΟY» ανακοίνωσε η Gilead
Ευελπιστεί για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε το πρόγραμμα να επανεκκινήσει
Το πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» ανέστειλε η Gilead Sciences Ελλάδας
Η Gilead Sciences Ελλάδας ανακοίνωσε την αναστολή του ετήσιου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Όπως αναφέρει: Στην Gilead, έχουμε δεσμευθεί να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή κόσμο για όλους - ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου, η Gilead Sciences Ελλάδας θεσμοθέτησε το 2013, το πρωτοπόρο πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Αποκλειστικός σκοπός του προγράμματος υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, η υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και η εν γένει παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας να παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν σε πληθώρα ανακοινώσεων, τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή συνέδρια και σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (peer reviewed journals). Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του προγράμματος, υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 140 προτάσεις βασικής έρευνας αλλά και δράσεις κοινότητας, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1.800.000 ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του «ΑΣΚΛΗΠΙΟY» τηρήθηκαν απαρεγκλίτως οι διαδικασίες διασφάλισης διαφάνειας που είχαν καταρτιστεί, με βασική δικλείδα ασφαλείας την ανάθεση της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων σε ανεξάρτητα -τρίτα- προς την εταιρεία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους στη χώρα μας και διεθνώς (Ακαδημαϊκούς Συμβούλους).
Σε ένα περιβάλλον επί μακρόν εχθρικό και «τιμωρητικό» προς την καινοτομία, η συνέχιση ενός τέτοιου προγράμματος καθίσταται πλέον ασύμβατη και -επί του παρόντος- αδύνατη. Με το ύψος των ζητούμενων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) να αγγίζει το 70%, είναι σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας. Κατ’ επέκταση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στερήσουν πιθανώς από τους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα. Η Gilead Sciences Ελλάδας ευελπιστεί να διαμορφωθούν σύντομα οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ», προς όφελος της επιστημονικής προόδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενώ τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως
Μια συζήτηση με τον γαστρεντερολόγο με ειδίκευση στη διατροφή, Γιώργο Κοντιζά
Γιατί οι επιστήμονες επιμένουν ότι όλα ξεκινούν στα 30
Μια συζήτηση με τον ζωγράφο Γιάννη Καμίνη
Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι
Καθώς πέφτει, λειτουργεί σαν φυσικό φίλτρο της ατμόσφαιρας, συλλέγοντας ρύπους και μικροσωματίδια
Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Η υπερδοσολογία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο
Οργανώσεις προειδοποιούν για πολλαπλά τοξικά κατάλοιπα - Kαλούν τους καταναλωτές σε προσοχή
Στο κρεβάτι μας περνάμε περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής μας ζωής
Οι τροφές που προκαλούν ξηρότητα και θαμπάδα
Διόρθωση σε περιπτώσεις σκολίωσης ή κύφωσης
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και ποιες τεχνικές βοηθούν ώστε να ξανακοιμηθούμε
Oρισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση δεν είναι ίδια σε όλα τα τρόφιμα
Η καφεΐνη αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή της
Ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο
Πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας;
Η μελέτη εντοπίζει επίσης συσχετίσεις με αϋπνία, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη
Επιβεβαίωσε τον ενεργό της ρόλο στον διεθνή επιστημονικό διάλογο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.