Health & Fitness

Ευλογιά των πιθήκων: Διορθώθηκε το σοβαρό λάθος του ΕΟΔΥ

Φρόντισαν, τη δεύτερη φορά, να μην δώσουν «έδαφος» για την οποιαδήποτε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπάλληλος του ΕΟΔΥ
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας και η παραβίαση του ιατρικού απορρήτου.

Άψογη και αψεγάδιαστη είναι η δεύτερη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με την οποία ο Οργανισμός μας ενημέρωσε χθες, Σάββατο 11 Ιουνίου, για την καταγραφή του δεύτερου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Το λέμε αυτό γιατί αυτή η δεύτερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν αναφέρει ούτε πότε ταξίδεψε στην Ισπανία ο ασθενής ούτε σε ποιο νοσοκομείο προσήλθε με συμπτώματα ούτε σε ποια πόλη βρίσκεται το νοσοκομείο ούτε εάν πρόκειται για νοσοκομείο του ΕΣΥ. Έτσι ακριβώς έπρεπε να πράξει ο ΕΟΔΥ, εάν θέλει να τηρούνται από όλους οι αρχές του ιατρικού απορρήτου, το οποίο είναι πολλές φορές κρίσιμο για την προστασία της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των ασθενών.

Αντιθέτως, η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με την οποία ο Οργανισμός μας ενημέρωσε για την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Μας ενημέρωνε τότε αναλυτικά ο ΕΟΔΥ πόσο χρονικό διάστημα έχει περάσει από το ταξίδι του πρώτου ασθενή στην Πορτογαλία, μας ενημέρωνε ότι νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», μας ενημέρωνε ποια ημέρα προσήλθε ο πρώτος αυτός ασθενής με συμπτώματα στο νοσοκομείο…

Τελικά, μόνο το ονοματεπώνυμο του πρώτου ασθενή δεν μας είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ…

Πάντως, επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα και συγχωρούνται, όταν αναγνωρίζονται και διορθώνονται, δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ οι οποίοι φρόντισαν, τη δεύτερη φορά, να μην δώσουν «έδαφος» για την οποιαδήποτε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου για το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ