- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μελέτη: Μεγαλύτερος κίνδυνος άνοιας για άτομα με παθήσεις ματιών
Αναλυτικά το πόρισμα της μελέτης
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο. Μερικές μικρές μελέτες στο παρελθόν είχαν παράσχει ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και τη γνωστική διαταραχή. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μία τέτοια συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.
Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη. Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ (της συχνότερης μορφής άνοιας) δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο για άνοια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα αποτυπώνει την ένταση της καθημερινότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αποτελεί ένα παράδειγμα περιεχομένου που φαίνεται ωφέλιμο, αλλά μπορεί να ενέχει κινδύνους
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 περιπτώσεις HFRS παγκοσμίως κάθε χρόνο
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.