Health & Fitness

Self Test - Κορωνοϊός: Έρχονται στα φαρμακεία αρχές Απριλίου

Σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα τα αποτελέσματά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Self test
Self test © EPA

Κορωνοϊός: Από τις αρχές Απριλίου έρχονται στα φαρμακεία τα self test - Η διαδικασία και η αποτελεσματικότητα.

Ένα βήμα πριν τα δωρεάν self test για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό βρίσκεται η χώρα. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αρχές Απριλίου, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε μία τετοια κίνηση.

Η κα Πελώνη επέμεινε πως τα self test θα είναι δωρεάν ως προς τη διάθεσή τους προς τους πολίτες από τα φαρμακεία και πως ή όποια, μικρή όπως υποστηρίζουν, οικονομική επιβάρυνση θα είναι προς τον φαρμακοποιό για όποιον πολίτη επιθυμεί βοήθεια για τη διενέργεια ή για την εκπαίδευση του τεστ.

«Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού», είπε και σημείωσε πως τα self test θα προσμετρώνται σε εκείνα που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας (rapid και CPR).

 

Η διαδικασία

H διαδικασία απόκτησης των self tests είναι απλή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα test ανά εβδομάδα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς. Από την στιγμή που ο πολίτης, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα. Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης θα πρέπει να είναι σχολαστικά, όπως φανερώνει και βίντεο του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας:

How to do a COVID-19 Self Test (rapid antigen test)

Η αποτελεσματικότητα των self test

Η αποτελεσματικότητα  των self test άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ. Τα self test χρησιμοποιούνται ήδη στη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα τεστ αυτά, υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα των τεστ μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς, ενώ μειώνεται στο 50% με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς.

Πιερρακάκης: Θα υπάρξει πλατφόρμα για τα θετικά self tests

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας, όπου θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού από τα self tests των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως «το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί» και πρόσθεσε:

«Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ