- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και Ωτορινολαρυγγολογία
Γράφει η Δρ Ανατολή Παταρίδου
Η Δρ Ανατολή Παταρίδου για τη σχέση της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και της Ωτορινολαρυγγολογίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου ήρθε σε μια εποχή που το άγχος σωματοποιείται πιο πολύ από ποτέ, που τα αυτοάνοσα «θερίζουν» και τα νοσήματα της ψυχής πολλαπλασιάζονται, για να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να κρύβουμε μέσα μας βαθιά όσα μας απασχολούν, αλλά να μιλάμε για αυτά και να βρίσκουμε διεξόδους, ώστε να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα, κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας ήταν: «Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις».
Στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.
«Βέβαια, παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και στη θεραπεία, είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, είναι βέβαιο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από χιλιάδες χρόνια. Ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται. Για να συμβεί αυτό, ύψιστη σημασία έχουν οι εξής παράγοντες: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης», επισημαίνει η δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Λίγα στοιχεία:
- Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
- Οι ψυχικές διαταραχές σε ένα ποσοστό 60% ξεκινούν στην εφηβεία, όπου, ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται, ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.
- Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα.
- Οι διαταραχές, που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ, φθάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα.
- Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις δέκα συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο.
Όπως λέει η κα Παταρίδου, το άγχος μπορεί να είναι θετικό, να μας κινητοποιεί να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο αποδοτικοί και να λειτουργεί, τελικά, ως κίνητρο. Μπορεί, όμως, να είναι και αρνητικό και να εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως διαταραχή στον ύπνο, ταχυκαρδίες, ημικρανίες, μυαλγίες σε όλο το σώμα, πιο συχνά προβλήματα στον αυχένα και στην πλάτη, ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.
«Όλα αυτά τα συμπτώματα, όταν εγκαθίστανται, σχεδόν καθημερινά θα οδηγήσουν σε μελαγχολική διάθεση, σε έλλειψη συγκέντρωσης, σε διαταραχές στην συμπεριφορά μας και σε έντονη ανησυχία, φόβο, αγωνία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, σε ένα αίσθημα ότι χάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Όλο αυτό οδηγεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικό ρυθμό αύξησης».
Αξίζει να σημειωθεί αυτό που έχει διαπιστωθεί με μελέτες ανά τον κόσμο. Ότι τα έστω και σύντομα θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.
«Στις μοναχικές διαδρομές, που η ψυχή μπαινοβγαίνει σε σκοτεινά μονοπάτια, το φως θα το βρει κανείς μέσα από την πίστη, από την άσκηση, από την έκφραση του σώματος, που «πνίγεται» και σωρεύει αρνητική ενέργεια.
Η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα έλεγε κάτι πάρα πολύ ωραίο: Κράτα το μυαλό και το σώμα σου ζεστά, μην τα αφήνεις να κρυώνουν, μεγάλη κουβέντα τελικά», αναφέρει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ.
Και συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει εργατικό και προκομμένο άνθρωπο να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται. Τείνω να πιστέψω ότι η άγονη διαμαρτυρία πηγάζει από την τεμπελιά - άλλωστε αργία μήτηρ πάσης κακίας και επίσης ενός κακού μύρια έπονται. Επιτέλους λίγη ευγνωμοσύνη, όταν ξεκινάς τη μέρα σου με την αίσθηση ότι είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, που δικαιούσαι να ζεις σε αυτή τη ζωή και να βλέπεις γύρω σου, να μυρίζεις, να αναπνέεις, να νιώθεις και να μπορείς να κάνεις τόσα πολλά πράγματα… Αλλά, αντί γι' αυτό, επιλέγεις να γίνεσαι τοξικός και αφόρητα γκρινιάρης. Στάσου και σκέψου για μια στιγμή πού θα σε οδηγήσει αυτό. Δεν φταίει μόνο κάποιος εξωγενής παράγοντας. Φταίμε κι εμείς με την αναβλητικότητά μας να διορθώσουμε ό,τι έχουμε εντοπίσει ότι μας βλάπτει», τονίζει η ειδικός.
Όλες οι μορφές άσκησης έχουν αποδεδειγμένη επωφελή δράση ενάντια στο στρες και στα αρνητικά συναισθήματα.
«Είναι, λοιπόν, καιρός να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βγούμε δυναμικά προς τα έξω, όπως τότε στον καιρό της καραντίνας, που ανακαλύψαμε ότι ένας απλός περίπατος και οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι το καλύτερο αντίδοτο, το καλύτερο φάρμακο στη μελαγχολία και στα χιλιάδες προβλήματα και στην ένταση που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Σ' αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, μετά την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να επαναπροσδιοριστούν οι αξίες. Να επαναξιολογηθούν οι προτεραιότητες, μέσα από ένα μονοπάτι αυξημένης αυτογνωσίας και αίσθησης ευγνωμοσύνης για το δώρο της ζωής, ώστε να δώσουμε ένα νέο νόημα στην σκληρή, αλλά συγχρόνως υπέροχη καθημερινότητά μας», καταλήγει η δρ Παταρίδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι μόνο η ιδανική διατροφή του βρέφους, είναι ένας φυσικός μηχανισμός προστασίας
Έρευνες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά, ίχνη μετάλλων και υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων σε προϊόντα χειλιών
Η έρευνα στη διατροφή εξελίσσεται ταχύτερα από σχεδόν κάθε άλλο κλάδο υγείας
Το 80% των πνιγμών στην Ελλάδα αφορά ηλικιωμένους - Εκστρατεία ενημέρωσης από το Safe Water Sports
Το «δώρο» της ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχει μονάχα ευεργετικές επιπτώσεις
Ο εξοπλισμός προορίζεται για τα δύο λιμάνια του νησιού (στο νέο λιμάνι στον Τούρλο αλλά και στο παλιό λιμάνι) όπου διακινούνται ετησίως πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας.
Κάντε καθημερινά τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, όπου και να βρίσκεστε
Δεν είναι όλοι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης ίδιοι
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις και η παραπληροφόρηση
Τι θα γίνει με τους νέους δικαιούχους που περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο
Μέτρα προφύλαξης για τις ευάλωτες ομάδες - Αναλυτικές οδηγίες για ασφαλή παραμονή και μετακίνηση
Οι συχνότερες παθήσεις του ποδιού και τι θα πρέπει να ξέρουμε
Γιατί η ερμηνεία των νεότερων δεδομένων χρειάζεται προσοχή
Οι συχνοί τραυματισμοί λόγω της υπέρχρησης
Τι κάνει καθημερινά μια κορυφαία ειδικός για να τις προλάβει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.