Health & Fitness

Τσιόδρας: Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές σε ασθενείς αφού νοσήσουν

Το παράδειγμα του λοιμωξιολόγου για τα ποσοστά θνησιμότητας από αναπνευστική ανεπάρκεια

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωτήρης Τσιόδρας
Χρειάζεται υπομονή για το εμβόλιο είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις επιπλοκές που ενδέχεται να παρουσιάσουν ασθενείς του κορωνοϊού αφού νοσήσουν.

Για τις ενδεχόμενες επιπλοκές σε οργανισμούς ασθενών με νέο κορωνοϊό μετά την νοσηλεία τους και τα ποσοστά θνησιμότητας από αναπνευστική ανεπάρκεια, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στον κόσμο και την Ελλάδα.

Ο λοιμωξιολόγος σε ερώτηση για το αν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές ασθενείς του κορωνοϊού και την πιθανότητα βλαβών μετά την νόσηση, απάντησε πως ο κορωνοϊός είναι μία νόσος που «όσο πιο σοβαρά την περνά κανείς, αφήνει τα υπολείμματά της και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση». Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρχουν περιπτώσεις επιπλοκών που αφορούν νοητική δυσλειτουργία, «ιδιαίτερα σε αυτούς που μπορεί να έχουν εμφανίσει και νευρολογικές επιπλοκές» ή θρομβώσεις «οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με την κατάκλιση στο νοσοκομεία και είναι όλο και περισσότερο μια σημαντική επιπλοκή της νόσου» και οι οποίες φτάνουν σε ποσοστό στο 30% στους ασθενείς.

«Γύρω στο 30% των ασθενών εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και ήδη τους θεραπεύουμε με προληπτική χορήγηση αντιπηκτικών και θεραπευτική χορήγηση αντιπηκτικών, αν αυτό χρειαστεί ή παρατηρηθεί θρόμβωση στα νοσοκομεία μας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί κι άλλες επιπλοκές όπως μια υπολειπόμενη αναπνευστική δυσλειτουργία ή καρδιακές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές και άλλες συστηματικές επιπλοκές.

Για ά τις περιπτώσεις με αναπνευστική ανεπάρκεια, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μία μελέτη στις ΗΠΑ όπου μόνο στη Νέα Υόρκη απεβίωσε το 88% των ασθενών! Σε αυτό ωστόσο, έπαιξε ρόλο η υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας, καθώς η εκτίμηση είναι πως το ποσοστό θα έπρεπε να μην ξεπερνά το 50%.

«Δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 5.000 ασθενείς, που ήταν κάπου 300 και παραπάνω σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Νέα Υόρκη και το 88% πέθανε. Πόσοι ασθενείς πεθαίνουν από αυτούς που μπαίνουν στη μονάδα με αναπνευστική ανεπάρκεια; Γύρω στο 40% με 50%, άρα από πού προέκυψε αυτό το 88%; Όταν υπερφορτώνεται ένα σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αποδώσει και εξετάζεται πάρα πολύ στενά το τι οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτούς τους ανθρώπους. Αν είναι βιολογικός ο λόγος, αν έχει να κάνει με την ανοσία και το πώς συμπεριφέρεται ο ιός ή από την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παχυσαρκία: Από το στίγμα στην πρόληψη. Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της νόσου
Παχυσαρκία: Από το στίγμα στην πρόληψη. Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της νόσου

Πώς μια χρόνια νόσος, με έντονο κοινωνικό φορτίο, αντιμετωπίζεται πλέον μέσα από οργανωμένες δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Πρόγραμμα Προλαμβάνω: Πώς η Ελλάδα χτίζει εθνική πολιτική πρόληψης στην Υγεία
Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Πώς η Ελλάδα χτίζει εθνική πολιτική πρόληψης στην Υγεία

Μια οργανωμένη εθνική πολιτική πρόληψης μετασχηματίζει το μοντέλο δημόσιας υγείας, εντοπίζοντας έγκαιρα χρόνια νοσήματα και προστατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Αλέξανδρος Μολασιώτης
Αλέξανδρος Μολασιώτης: «Η υγεία σήμερα δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και σχέση, σύστημα και κοινωνική πράξη»

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας ακαδημαϊκός και ερευνητής έχει συνδέσει το όνομά του με την έρευνα γύρω από τη διαχείριση συμπτωμάτων στον καρκίνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY