Wine & Spirits

Πώς να κάνεις το αλκοόλ «αθώο»

Γιορτές είναι και ίσως πιείς λίγο παραπάνω…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς να κάνεις το αλκοόλ «αθώο»
Φωτογραφία: Kobby Mendez/ Unsplash

Στο χαρούμενο πνεύμα των ημερών ίσως ξεπεράσεις τα όριά σου. Αν το κάνεις, κάντο τουλάχιστον έξυπνα, επιλέγοντας ποτά και κοκτέιλ που αποτελούν τις πιο «αθώες» εκδοχές του αλκοόλ.

Χαλαρό, χωνευτικό, δροσιστικό, βραδινό, μεταμεσονύχτιο ή «early», το ποτό έχει άπειρα επίθετα να το συνοδεύουν. Και τις ημέρες των γιορτών θα ακουστούν όλα. Κάπου μέσα σ’ αυτά και το «ανθυγιεινό», το «βλαβερό», το «παχυντικό»…

Όσο πιο σκέτο

Aπό πάρτι σε πάρτι, από τραπέζι σε τραπέζι, από ξενύχτι σε ξενύχτι με φίλους αγαπημένους, αδέλφια και ξαδέλφια, πιάτα γεμάτα, ποτήρια γεμάτα να τσουγκρίζουν «για το καλό». Άχρηστες θερμίδες, μηδενικά θρεπτικά συστατικά, ποιος νοιάζεται μέρες που ‘ναι. Όμως, όπως στο φαγητό, έτσι και στο ποτό, η ζάχαρη είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη. Και πιο συγκεκριμένα τα πρόσθετα σάκχαρα με τα οποία επιβαρύνεται το ποτήρι σου όταν προσθέτεις αναψυκτικά ή συμπυκνωμένους χυμούς, κάποιο σιρόπι ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Με πάγο ή χωρίς, προτίμησε τα «σκέτα».

Αφού επιμένεις…  
Αναζήτησε υψηλότερη περιεκτικότητα σε συστατικά που έχουν να προσφέρουν κάτι στον οργανισμό σου. Από βιταμίνες και μέταλλα, μέχρι αντιοξειδωτικά. Επίλεξε φρέσκους φυσικούς χυμούς αντί συμπυκνωμένων και αναψυκτικών και σκέψου έξω από τα συνηθισμένα, τουλάχιστον όταν ετοιμάζεις ένα κοκτέιλ στο σπίτι, χρησιμοποιώντας χυμούς λαχανικών (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

Τα «κόκκινα»

Κόκκινο κρασί
Φωτογραφία: Jeff Siepman/ Unsplash

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού- πολυφαινόλες - είναι γνωστές. Η δράση τους ενάντια στις φλεγμονές και ο προληπτικός τους ρόλος απέναντι σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες, αποδεδειγμένα. Η ρεσβερατρόλη είναι μια από αυτές τις πολυφαινόλες που βρίσκεται σε αφθονία στη φλούδα των σταφυλιών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως η (υπερ)κατανάλωση κόκκινων κρασιών αποτρέπει χρόνιες ασθένειες, όμως η περιεκτικότητά τους στην αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη θα σου δώσει έναν επιπλέον λόγο να τα προτιμήσεις.

Τα ξηρά

Τα ξηρά κρασιά αφήνονται στη διαδικασία της ζύμωσης περισσότερο από τα γλυκά, κάτι που δίνει στη μαγιά επιπλέον χρόνο να μεταβολίσει την, είτε φυσική είτε πρόσθετη πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ζάχαρη, ανάλογα της ζητούμενης γλυκύτητας. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει και ο ουρανίσκος σου. 

Light μπίρες

Μπίρα
Φωτογραφία: Marina Zaharkina/ Unsplash

Θεώρησε τη ζάχαρη δεδομένη και στις μπίρες. Όμως, μεταξύ σκούρων και light, οι δεύτερες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθώς παρασκευάζονται από δημητριακά φτωχά σε ζάχαρη, άρα λιγότερος χρόνος ζύμωσης και μια καλύτερη επιλογή για σένα. Αν και οι υδατάνθρακες παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην ισορροπία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι προτιμότερο να επιλέγεις τους σύνθετους υδατάνθρακες - πλούσιες πηγές φυτικών ινών - για να έχεις και το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος. Δυστυχώς, οι πιο σκούρες, «βαριές» μπίρες δεν ταιριάζουν σε αυτό το μοτίβο. Οι light, από την άλλη, περιέχουν λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, είναι και πιο εύπεπτες, για κάποιους.

Bloody Mary

Και αλμυρό και αλκοολούχο και μπορεί να συνοδεύσει την ομελέτα με σπανάκι και τυρί ή ένα πληθωρικό french toast που θα απολαύσεις σε μια στάση για brunch ενώ αλωνίζεις τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Ο χυμός ντομάτας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσφέρει εύρος βιταμινών και μετάλλων, ενώ το χρένο, το ταμπάσκο και το μαύρο πιπέρι είναι επίσης πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό. Το ιδιαίτερο αυτό κοκτέιλ σερβίρεται επίσης με φρέσκιες «γαρνιτούρες», όπως σέλινο, πλούσιο σε φυτικές ίνες ή ελιές, πηγές καλών για την καρδιά λιπαρών.

Bloody Mary

Skinny margarita

Αλλιώς, η αγαπημένη σου «μαργαρίτα» χωρίς τη ζάχαρη. Το διάσημο κοκτέιλ λάιμ-τεκίλας παραλείπει το σιρόπι αγαύης και τα λικέρ, και προτιμά τους φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών και τα φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι για παράδειγμα, που εξισορροπούν το όξινο στοιχείο με το αλκοόλ. Εξίσου συναρπαστική γεύση, χωρίς τις ενοχές. Σε κάθε περίπτωση, το πλεονέκτημα είναι τα φρέσκα εσπεριδοειδή. Μια δόση βιταμίνης C είναι πάντα καλοδεχούμενη για το ανοσοποιητικό.

*Η συχνή - και χωρίς μέτρο - κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Από αυξημένα επίπεδα φλεγμονών, ειδικά στο έντερο και το εντερικό μικροβίωμα, σε καρδιακά νοσήματα, παθήσεις του ήπατος, διαταραχές στο πάγκρεας και κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
Κατανάλωσε υπεύθυνα. Κατανάλωσε «με ρέγουλα». Κατανάλωσε έξυπνα…  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ