- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο χαρούμενο πνεύμα των ημερών ίσως ξεπεράσεις τα όριά σου. Αν το κάνεις, κάντο τουλάχιστον έξυπνα, επιλέγοντας ποτά και κοκτέιλ που αποτελούν τις πιο «αθώες» εκδοχές του αλκοόλ.
Χαλαρό, χωνευτικό, δροσιστικό, βραδινό, μεταμεσονύχτιο ή «early», το ποτό έχει άπειρα επίθετα να το συνοδεύουν. Και τις ημέρες των γιορτών θα ακουστούν όλα. Κάπου μέσα σ’ αυτά και το «ανθυγιεινό», το «βλαβερό», το «παχυντικό»…
Όσο πιο σκέτο
Aπό πάρτι σε πάρτι, από τραπέζι σε τραπέζι, από ξενύχτι σε ξενύχτι με φίλους αγαπημένους, αδέλφια και ξαδέλφια, πιάτα γεμάτα, ποτήρια γεμάτα να τσουγκρίζουν «για το καλό». Άχρηστες θερμίδες, μηδενικά θρεπτικά συστατικά, ποιος νοιάζεται μέρες που ‘ναι. Όμως, όπως στο φαγητό, έτσι και στο ποτό, η ζάχαρη είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη. Και πιο συγκεκριμένα τα πρόσθετα σάκχαρα με τα οποία επιβαρύνεται το ποτήρι σου όταν προσθέτεις αναψυκτικά ή συμπυκνωμένους χυμούς, κάποιο σιρόπι ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Με πάγο ή χωρίς, προτίμησε τα «σκέτα».
Αφού επιμένεις…
Αναζήτησε υψηλότερη περιεκτικότητα σε συστατικά που έχουν να προσφέρουν κάτι στον οργανισμό σου. Από βιταμίνες και μέταλλα, μέχρι αντιοξειδωτικά. Επίλεξε φρέσκους φυσικούς χυμούς αντί συμπυκνωμένων και αναψυκτικών και σκέψου έξω από τα συνηθισμένα, τουλάχιστον όταν ετοιμάζεις ένα κοκτέιλ στο σπίτι, χρησιμοποιώντας χυμούς λαχανικών (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
Τα «κόκκινα»
Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού- πολυφαινόλες - είναι γνωστές. Η δράση τους ενάντια στις φλεγμονές και ο προληπτικός τους ρόλος απέναντι σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες, αποδεδειγμένα. Η ρεσβερατρόλη είναι μια από αυτές τις πολυφαινόλες που βρίσκεται σε αφθονία στη φλούδα των σταφυλιών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως η (υπερ)κατανάλωση κόκκινων κρασιών αποτρέπει χρόνιες ασθένειες, όμως η περιεκτικότητά τους στην αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη θα σου δώσει έναν επιπλέον λόγο να τα προτιμήσεις.
Τα ξηρά
Τα ξηρά κρασιά αφήνονται στη διαδικασία της ζύμωσης περισσότερο από τα γλυκά, κάτι που δίνει στη μαγιά επιπλέον χρόνο να μεταβολίσει την, είτε φυσική είτε πρόσθετη πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ζάχαρη, ανάλογα της ζητούμενης γλυκύτητας. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει και ο ουρανίσκος σου.
Light μπίρες
Θεώρησε τη ζάχαρη δεδομένη και στις μπίρες. Όμως, μεταξύ σκούρων και light, οι δεύτερες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθώς παρασκευάζονται από δημητριακά φτωχά σε ζάχαρη, άρα λιγότερος χρόνος ζύμωσης και μια καλύτερη επιλογή για σένα. Αν και οι υδατάνθρακες παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην ισορροπία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι προτιμότερο να επιλέγεις τους σύνθετους υδατάνθρακες - πλούσιες πηγές φυτικών ινών - για να έχεις και το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος. Δυστυχώς, οι πιο σκούρες, «βαριές» μπίρες δεν ταιριάζουν σε αυτό το μοτίβο. Οι light, από την άλλη, περιέχουν λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, είναι και πιο εύπεπτες, για κάποιους.
Bloody Mary
Και αλμυρό και αλκοολούχο και μπορεί να συνοδεύσει την ομελέτα με σπανάκι και τυρί ή ένα πληθωρικό french toast που θα απολαύσεις σε μια στάση για brunch ενώ αλωνίζεις τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Ο χυμός ντομάτας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσφέρει εύρος βιταμινών και μετάλλων, ενώ το χρένο, το ταμπάσκο και το μαύρο πιπέρι είναι επίσης πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό. Το ιδιαίτερο αυτό κοκτέιλ σερβίρεται επίσης με φρέσκιες «γαρνιτούρες», όπως σέλινο, πλούσιο σε φυτικές ίνες ή ελιές, πηγές καλών για την καρδιά λιπαρών.
Skinny margarita
Αλλιώς, η αγαπημένη σου «μαργαρίτα» χωρίς τη ζάχαρη. Το διάσημο κοκτέιλ λάιμ-τεκίλας παραλείπει το σιρόπι αγαύης και τα λικέρ, και προτιμά τους φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών και τα φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι για παράδειγμα, που εξισορροπούν το όξινο στοιχείο με το αλκοόλ. Εξίσου συναρπαστική γεύση, χωρίς τις ενοχές. Σε κάθε περίπτωση, το πλεονέκτημα είναι τα φρέσκα εσπεριδοειδή. Μια δόση βιταμίνης C είναι πάντα καλοδεχούμενη για το ανοσοποιητικό.
*Η συχνή - και χωρίς μέτρο - κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Από αυξημένα επίπεδα φλεγμονών, ειδικά στο έντερο και το εντερικό μικροβίωμα, σε καρδιακά νοσήματα, παθήσεις του ήπατος, διαταραχές στο πάγκρεας και κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
Κατανάλωσε υπεύθυνα. Κατανάλωσε «με ρέγουλα». Κατανάλωσε έξυπνα…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.