- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Μπλε Κόκορας», ένα καλό κρασί που φτιάχτηκε από χόμπι
Το φτιάχνουν δύο αδέρφια στο Αμύνταιο, την όχι-νησιώτικη πόλη με το ωραιότερο φως στην Ελλάδα
Ο Μανώλης και Ηλίας Σιώμος είχαν αδυναμία στο καλό κρασί και έφτιαξαν από χόμπι τον Μπλε Κόκορα
Ο Μανώλης Σιώμος είναι μηχανολόγος μηχανικός, ο αδερφός του Ηλίας είναι τεχνολόγος γεωπόνος. Και οι δύο, είχανε αδυναμία στο καλό κρασί από μικροί (ελπίζω όχι από βρέφη). Το 2008 ξεκίνησαν να φτιάνουν ένα δικό τους κρασί, «κρασί του γκαράζ» όπως το λένε, ή “garage wine”: σπιτικό, χομπίστικο, για προσωπική τους κατανάλωση, με σταφύλια από αμπέλια της περιοχής του Αμύνταιου. Η παραγωγή πήγαινε καλά κι ας ήταν μικρή, οπότε 11 χρόνια μετά, το 2019, «βρέθηκε η ευκαιρία να οινοποιήσουμε πιο συστηματικά δικά μας κρασιά σε νοικιασμένο οινοποιείο, σε συνεργασία με αμπελουργούς από το Αμύνταιο», όπως λέει ο Μανώλης. Ο οποίος ασχολείται με την προώθηση, ενώ ο Ηλίας με την οινοποιία – αν και, κάνουν τα πάντα και οι δύο μαζί.
Το λευκό τους, Sauvignon Blanc, όπως και το Ξινόμαυρο Ροζέ, τα δοκίμασα τυχαία στο μπαρ «Σ’ αγαπώ» στην Αθήνα: τα αδέρφια δίνουν σε μετρημένα σημεία, σε κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία, («επιλεγμένες μονάδες»), σε μερικά wine bar και μπαράκια που συμπαθούν. Δεν έχουν μεγάλη παραγωγή ούτε διανομή ακόμα, αντιμετωπίζουν το κρασί όπως το αντιμετώπιζαν όταν ξεκινήσανε, σαν αγαπημένο χόμπι. Το λευκό λοιπόν του «Μπλε Κόκορα» είναι αρωματικό, τραγανό, και επειδή δεν ξέρω άλλες λέξεις σχετικές με το κρασί, είναι τέεεελειο, πάρα πολύ ωραίο, πίνεται με το «καλησπέρα σας». Το ροζέ είναι πιο τριανταφυλλένιο και πιο βόρειο αλλά το ίδιο ελαφρύ και, εντάξει, το ίδιο νόστιμο.
Η ιστορία με το όνομα έχει πλάκα: ο παππούς τους, στο χωριό Σέρβια Κοζάνης, είχε κοτέτσι με κότες, κι έναν πολύ πεταχτό, τζώρα κόκορα, που άρεσε στα δύο αδέρφια, ή τέλος πάντων τους είχε μείνει αξέχαστος. Αποφάσισαν να ονομάσουν το κρασί τους σκέτο «Κόκορα» αλλά μετά σκέφτηκαν το μπλε χρώμα, «του ουρανού, της θάλασσας, της Ελλάδας», και το βάφτισαν «Μπλε Κόκορα». Έτσι το Garage wine από τα Βορειο-Δυτικά της χώρας έγινε ένα μυρωδάτο κρασί για όλες τις εποχές.
Το μπουκάλι είναι ωραιότατο. Αλλά το κρασί είναι ακόμα καλύτερο…
«Μπλε Κόκορας», 6987810706
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.