Wine & Spirits

Scalarea Estate, το ιστορικό κτήμα Μπουτάρη στην Κρήτη

Αξίζει (και με το παραπάνω) μια επίσκεψη αν βρεθείτε στην περιοχή

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Scalarea Estate, το ιστορικό κτήμα Μπουτάρη στην Κρήτη

Scalarea Estate: το κτήμα της οινοποιίας Μπουτάρη στην Κρήτη γυρίζει σελίδα και ξεκινάει μια νέα εποχή

Στην πλευρά αυτού του χαμηλού λόφου φυτρώνουν αμπέλια εδώ και χρόνια. Ολόκληρα στρέμματα αμπελώνων που δέχονται το χάδι των αέρηδων του Κρητικού Πελάγους, μια αναγκαία πηγή δροσιάς για τα σταφύλια. Κάποτε, το όνομα τούτου εδώ του κτήματος ήταν «Φανταξομέτοχο» ή αλλιώς το «Μετόχι των Φαντασμάτων». Ονομασία περισσότερο λυρική και λιγότερο… τρομακτική, μια που δόθηκε από τον παλιό ιδιοκτήτη του κτήματος σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους επίδοξους κλέφτες μακριά του. Παλιές, γοητευτικές ιστορίες…

Η οινοποιία Μπουτάρη αγόρασε το κτήμα το 1989 και το 2015 αποφάσισε την αναμπέλωσή του. Ένα φιλόδοξο πλάνο που στηριζόμενο στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir είχε στόχο τη δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, ικανό να αναδείξει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους. Έξι χρόνια μετά το σχέδιο πέτυχε και η οινοποιία Μπουτάρη μας συστήνει φέτος τα νέα κρασιά και την καινούργια ταυτότητα του κτήματος.

Scalarea Ερυθρό και Λευκό

Πλέον, η σημερινή ονομασία του κτήματος μετατράπηκε σε “Scalarea Estate”, παραφθορά του ονόματος της περιοχής που βρέθηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα. Στα προικισμένα αμπελοτόπια του καλλιεργούνται γηγενείς, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Βιδιανό, η Βηλάνα, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο Σπίνας, η Malvasia Aromatica και το Chardonnay στις λευκές, το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, το Μαυροτράγανο και το Syrah στις ερυθρές.

Πρόσφατα είχα την τύχη να δοκιμάσω την ομώνυμα σειρά Scalarea Estate η οποία περιλαμβάνει τρία εξαιρετικά κρασιά. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Η σειρά Scalarea Estate
Scalarea Λευκό

Το νέο κρασί του κτήματος προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι. Πρόκειται για ένα λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό κρασί με πλούσιο σώμα και ωραία ισορροπία. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων (όπως το αχλάδι, το πεπόνι, και το γκρέιπφρουτ), ενώ στο στόμα είναι διακριτό το πλούσιο, βελούδινο σώμα με κυριότερο χαρακτηριστικό τη μακρά βουτυρένια επίγευση. Ιδανικός συνοδός για θαλασσινά, ψάρια, αλλά και παραδοσιακά πιάτα της κρητικής κουζίνας όπως το ντάκος, τα σκιουφιχτά και το αντικριστό. Σερβίρεται στους 12°C-14°C.

Scalarea Ερυθρό
Ευρέως γνωστό (με την παλιά του ονομασία) ως «Σκαλάνι» το κρασί αυτό είναι ένα πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah. Η σοδειά που θα βρείτε τώρα στην αγορά είναι του 2013, οπότε προέρχεται από τα σταφύλια του παλιού αμπελώνα. Μιλάμε για ένα κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια αρώματα και μακρά επίγευση. Η ποικιλιακή του σύνθεση παραμένει ακριβώς η ίδια και στο νέο αμπελώνα με τις πρώτες σοδειές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παλαίωσης. Στη μύτη βρίσκουμε πρωτίστως αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (με κυρίαρχα στοιχεία το βατόμουρο, το κεράσι και τα δαμάσκηνα), ενώ ακολουθούν οι νότες της βελανιδιάς, της σοκολάτας και του καβουρδισμένου καφέ. Στο στόμα θα ανακαλύψουμε ένα γεμάτο σώμα, που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο φρούτο και στο ξύλο και προσφέρει μακρά, ζεστή επίγευση. Συνδυάζεται ιδανικά με κρέας και πικάντικα πιάτα και σερβίρεται στους 16°C- 18°C.

Φανταξομέτοχο
Φανταξομέτοχο

Φανταξομέτοχο
Από τις πρώτες ετικέτες του κτήματος το ωραίο αυτό κρασί περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay, είναι εξόχως αρωματικό, με υψηλή οξύτητα και μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα. Στη μύτη είναι πολύ έντονα τα ανθικά στοιχεία από αγιόκλημα, άνθη πορτοκαλιάς και βιολέτας, ενώ στο στόμα η υψηλή οξύτητα συνδυάζεται άψογα με την ελαφριά ορυκτότητα. Συνδυάστε το με σαλάτες, ψάρια και θαλασσινά, καπνιστά τυριά, αλλά και με λευκά κρέατα. Σερβίρεται στους 10°C-12°C.

Στη σειρά Scalarea Estate συμπεριλαμβάνεται επίσης το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένας επιδόρπιος οίνος, απόλυτα αντάξιος της μακράς ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.

Ιουλιάτικο
Ιουλιάτικο

Τέλος, να πούμε επίσης ότι το οινοποιείο Μπουτάρη, χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι (μόλις 4χλμ από την Κνωσό), όχι μόνο είναι επισκέψιμο, αλλά σε συνεργασία με τα Aria Hotels διαθέτει και το Scalani Boutari Winery and Residences, δηλαδή τρεις πολυτελείς κατοικίες που περιβάλλοντα από τα 66 στρέμματα του αμπελοελαιώνα. Αν βρεθείτε, φέτος, στην περιοχή, αξίζει να το επισκεφθείτε. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ