- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οινόραμα 2018: Η Αθήνα για 3 μέρες σε ρυθμούς διονυσιακούς
Μιλάμε με τον Ντίνο Στεργίδη, της διοργανώτριας εταιρείας Vinetum, γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή
Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας, 350 οινοποιεία, περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και των ελληνικών ποικιλιών, νέες κυκλοφορίες, σημαντικές διεθνείς ετικέτες. Το Οινόραμα φέτος διεξάγεται 10-12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο και είναι πολλοί αυτοί που ήδη…γυαλίζουν τα δοκιμαστικά τους ποτήρια. Μιλάμε με τον Ντίνο Στεργίδη, της διοργανώτριας εταιρείας Vinetum, γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή.
Τα τελευταία χρόνια το Οινόραμα αναμένεται από τους Αθηναίους με μεγάλη προσμονή… Πού αποδίδετε τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και την επιτυχία της διοργάνωσης;
Ο κόσμος ξαφνιάζεται ευχάριστα από το μέγεθός της, δηλαδή τον αριθμό των οινοποιείων, των κρασιών και των επισκεπτών, όλα μαζί δημιουργούν μία πραγματικά διονυσιακή ατμόσφαιρα, σύγχρονη και πολιτισμένη. Επίσης, πρόκειται για ένα δρώμενο όπου ο επισκέπτης καλείται να βγει από τη συνηθισμένη παθητική του συμπεριφορά, εκείνη του θεατή, και να λάβει μέρος σε κάτι πολύ ζωντανό και ευχάριστο που είναι η γευστική δοκιμή. Ακόμα και όσοι έρχονται «απλά για να δουν», παρασύρονται και γρήγορα αρχίζουν να δοκιμάζουν μερικά από τα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης.
Πόσοι αναμένεται να επισκεφθούν φέτος το Οινόραμα;
Είμαστε οργανωμένοι για να υποδεχθούμε 10.000 επισκέπτες. Ελπίζω να μην είναι περισσότεροι!
Τι ποσότητες περιμένετε να καταναλωθούν;
Από την ανακύκλωση που κάνουμε των άδειων φιαλών και τη διαχείριση των υγρών απορριμμάτων, εκτιμούμε πως σε κάθε Οινόραμα ανοίγονται περίπου 25.000 φιάλες κρασί.
Από εμπορικής πλευράς τι γίνεται;
Έχουμε wine buyers που έρχονται στο Οινόραμα από τα πέρατα της γης, από Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Είμαστε η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο και επειδή πολλοί εισαγωγείς ανά την υφήλιο θέλουν να εμπλουτίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με λιγότερο γνωστά κρασιά έρχονται στην Αθήνα για να προβούν σε... οινικές ανακαλύψεις.
Παράλληλα θα τρέχουν κι άλλες εκδηλώσεις;
Στο Οινόραμα έχουμε περιορίσει τις παράλληλες εκδηλώσεις στο ελάχιστο γιατί διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι επισκέπτες ενδιαφέρονται πρωτίστως να δοκιμάσουν κρασιά στα σταντ των οινοποιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το wine bar των «Οινικών Αποκαλύψεων», που στήνουμε σε μία από τις αίθουσες του Ζαππείου, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει κρασιά πιο «εναλλακτικά», όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα «φυσικά κρασιά», ή άλλα που έχουν ζυμωθεί σε αμφορέα, που είναι τρελή τάση ή, ακόμα, κρασιά που έχουν παλαιώσει στο βυθό της θάλασσας. Στο χώρο αυτό θα έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τους ίδιους τους οινοποιούς, που θα εξηγήσουν τη φιλοσοφία τους στον κόσμο παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους.
Δώστε μας μια-δύο συμβουλές για να απολαύσουμε τη διοργάνωση και να γνωρίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τον ελληνικό οινικό πλούτο τις 3 ημέρες που διαρκεί η έκθεση.
Είναι αδύνατον να επισκεφθεί κανείς όλα τα σταντ και να δοκιμάσει όλα τα κρασιά! Ιδανικά έρχεσαι προετοιμασμένος με στόχο να δοκιμάσεις συγκεκριμένα πράγματα, έτσι τουλάχιστον κάνουν οι επαγγελματίες. Για το λόγο αυτό έχουμε φτιάξει μία πολύ κατατοπιστική ιστοσελίδα (www.oenorama.com) που περιέχει σε δυναμική αναζήτηση όλα τα κρασιά της έκθεσης. Οι άλλοι, τώρα, που θα έρθουν «βόλτα», ας περιπλανηθούν ελεύθερα δοκιμάζοντας δεξιά και αριστερά όσο περισσότερα κρασιά μπορούν, κι ας αφήσουν τη θεά Τύχη –οι Άγγλοι θα έλεγαν το serendipity– να τους οδηγήσει σε γευστικές ανακαλύψεις που θα τους εντυπωσιάσουν. Όπως λέμε φέτος στην επικοινωνία μας, «το κρασί είναι παντού και πάντα στο Οινόραμα»!
Οινόραμα 2018, Ζάππειο Μέγαρο, 10-12/3, είσοδος €12 μαζί με τον κατάλογο κρασιών και το δοκιμαστικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος. Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.