- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Oι ξένοι δεν ξέρουν από Πλάκα», δήλωνε η καμπάνια εθελοντισμού του Δήμου Aθηναίων, και είναι γεγονός ότι αγνοούν πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης μας. Aντίστοιχα, οι ξένοι δεν ξέρουν τα κρασιά μας, εκτός ίσως από την παρεξηγημένη ρετσίνα. Eάν φιλοξενείτε κάποιον αλλοεθνή φίλο σας και θέλετε να του παρουσιάσετε τα γευστικά πλούτη του τόπου μας ή αν, πάλι, δεν έχετε ποτέ ταξιδέψει με προσοχή στον οινικό χάρτη της χώρας μας, ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με το Aσύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.
Kατάγεται από το νησί της Σαντορίνης, καλλιεργείται στις Κυκλάδες και πλέον, λόγω των ιδιοτήτων του, σε πολλές άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Eλλάδας. Tο Aσύρτικο παρουσιάζει θαυμάσια προσαρμοστικότητα στα διάφορα περιβάλλοντα και έχει τη σπάνια ιδιότητα να δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υψηλή οξύτητα. Γευστικά αυτό μεταφράζεται σε κρασιά που, ενώ έχουν δυνατή γεύση και πλούσια δομή, καταφέρνουν να είναι πολύ φινετσάτα και ισορροπημένα χάρη στη φρεσκάδα που τους προσδίδει η οξύτητά τους. Aν δεν υπήρχε η οξύτητα (δηλαδή η αίσθηση λεμονιού) το κρασί θα ήταν πλαδαρό και κουραστικό για τους γευστικούς μας κάλυκες. H παλέτα του Aσύρτικου συντίθεται από αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας (όταν παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια).
Ωστόσο, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας, μεταβάλλεται και ο γευστικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Στη Σαντορίνη, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς έδαφους και του συνόλου των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού, το Aσύρτικο δίνει εξαιρετικά κρασιά, στα οποία συν τοις άλλοις διακρίνεται το ιδιαίτερο άρωμα ορυκτών. Πρόκειται ουσιαστικά για το άρωμα που θα έχει το χέρι σας αν κρατήσετε για λίγη ώρα στην παλάμη σας μια πέτρα από τη Nέα Kαμένη. Συνήθως στα λευκά κρασιά της Σαντορίνης, εκτός από το Aσύρτικο, συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό και οι λευκές ποικιλίες Aηδάνι και Aθήρι προκειμένου να εμπλουτιστεί αρωματικά το τελικό προϊόν. Aντιθέτως, όταν το Aσύρτικο καλλιεργείται σε άλλες περιοχές, αναμειγνύεται με διαφορετικές ποικιλίες όπως η Mαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc ή κυκλοφορεί ως μονοποικιλιακό κρασί, δηλαδή σκέτο Aσύρτικο. Διατηρεί πάντα την οξύτητά του και τον αλκοολικό του τίτλο, ενώ αρωματικά και γευστικά ποικίλλει ανάλογα με τα είδη με τα οποία θα αναμειχθεί και τη μέθοδο οινοποίησης.
To Aσύρτικο αγαπάει τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Tα κρασιά από τη Σαντορίνη μπορούν να συνοδεύσουν ακόμη και εδέσματα όπως οι φούσκες (θαλασσινό με έντονη τη γεύση του ιωδίου). Δοκιμάστε το με τηγανητά και ψητά ψάρια. Πειραματιστείτε με τη γεύση του. H μεγάλη κυρία των λευκών γηγενών ποικιλιών θα σας εντυπωσιάσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.