- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Ωραίον Ντεπό, η Λόλα και ο Μπάμπης είναι τα αγαπημένα μεζεδοτσιπουράδικα των Θεσσαλονικιών
Τη Θεσσαλονίκη όλοι την αγαπάμε αλλά καθένας τη βλέπει με τα δικά του μάτια. Αλλιώς ο Θεσσαλονικιός και αλλιώς ο Αθηναίος. Άλλα προσμένει από κείνη ο δικός της κάτοικος και άλλα ο ταξιδιώτης, που τη βλέπει πιο ρομαντικά και ίσως πιο επιφανειακά, αναζητώντας, κυρίως, όταν την επισκέπτεται, τα νέα ανοίγματα, τα δημοσιευμένα και παινεμένα στον Τύπο. Στο επιτόπου, θα διαπιστώσεις ότι ο Σαλονικιός άλλα έχει στην καρδιά του, αλλού αφιερώνει τις βραδιές του. Θα περάσουν τσεκάροντας αυστηρά ό,τι φρέσκο ανοίξει, για να καταλήξουν, απαιτητικότατοι όντες, στα παλιά και δοκιμασμένα, αυτά που μεταφράζουν με την ψυχή και τη νοστιμιά τους, το διάσημο «χαλαρά» της συμπρωτεύουσας.
Τα στέκια που αγαπά η Θεσσαλονίκη
Το Ωραίον Ντεπό του νεοκαφενέ
Λίγο πριν ξεκινήσει η Καλαμαριά, το Ντεπό, είναι μια από τις πιο όμορφες, τις πιο πράσινες συνοικίες της πόλης, μια γειτονιά αστική που προτιμούν οι παλιοί, χαμηλών τόνων βέροι αστοί της Θεσσαλονίκης. Δέντρα και πράσινο παντού, ευρύχωρα πεζοδρόμια, φροντισμένες πολυκατοικίες, χαρά Θεού για να βολτάρεις, αντί να μένεις στο ατέλειωτο πηγαινέλα της Τσιμισκή. Πίσω από τις πρασιές η μύτη σου «πιάνει» κάτι το αριστοκρατικό, μιαν αύρα που έρχεται από παλιά, τότε που ακόμη λειτουργούσε εδώ η Αποθήκη Οχημάτων της βέλγικης Εταιρίας των Τραμ, που σχεδιάστηκε το 1893 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, ιστορικό διατηρητέο μνημείο στις μέρες μας. Είναι το περίφημο Depot που βάφτισε και όλη την περιοχή.
Το Ωραίον Ντεπό, είναι ένα νέας γενιάς συνεταιριστικό καφενείο-μπακάλικο, που στήνει τα κλασικά τραπεζάκια του πίσω από τις πρασιές και κάτω από τη μαγική σκιά των ψηλών δέντρων, μπροστά στο ισόγειο μιας πρόσφατης πολυκατοικίας. Όσοι μένουν τριγύρω, το λατρεύουν, εδώ θα σταματήσουν από το πρωί μετά τα ψώνια ή βγάζοντας βόλτα το σκύλο. Εδώ θα έρθουν και το βράδυ, όταν δεν έχουν όρεξη να μαγειρέψουν αλλά να συναντηθούν, να μοιραστούν τσιπουράκια και μεζέδες. Όλες μαζί οι ηλικίες, συν κάποια πιο εναλλακτική νεολαία και μια πιο διανοούμενη γερουσία, καθώς τα παιδιά του Ντεπό, αγαπούν ιδιαίτερα τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό.
Στο μενού, ιδιαίτερη θέση και δική τους κατηγορία, έχουν οι τοπικοί παραγωγοί που προμηθεύουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντα την κουζίνα. Οι ποικιλίες είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις αλλαντικά του Sary από τη Δράμα, απάκι του Χάσικου από το Ρέθυμνο, τυριά του Συνεταιρισμού βοσκών του Ολύμπου, αλοιφές της Αλμωπίας από την Κάτω Ροδωνιά και το ωραίο ψωμάκι της La Fornaretta. Μαζί με τα μικρής παραγωγής ελληνικά κρασιά, ο μεζές που θα έρθει στο τραπέζι σου δεν πρόκειται να σε αφήσει ασυγκίνητο: ντομάτα γαρίφαλο με ελιές όπως παλιά, καπνιστή μελιτζάνα με φέτα, μαϊντανό και κατακόκκινη ντομάτα, ντολμαδάκια, γαύρος μαρινάτος, πατατοσαλάτα με ρίγανη και μαϊντανό, εξαίρετη βελούδινη φάβα, ποικιλίες με τυριά και αλλαντικά αλλά και ποικιλίες για μεγάλες πείνες σε πιάτα που χωράνε όλη τη βόρεια γενναιοδωρία. Ο απλός μεζές δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Με τη βοήθεια μιας άριστης πρώτης ύλης και ένα καλό χέρι στην κουζίνα, το Ντεπό τα καταφέρνει περίφημα. Βαφοπούλου 18,Ντεπό, 2316007780
Η Λόλα του τσιπουρομεζέ
Η θαλασσινή τσιπουροκατάσταση εκφράζει απόλυτα την ψυχή της συμπρωτεύουσας, ωστόσο, τα κλασικά τσιπουράδικα στο κέντρο θυσιάζονται σταδιακά στο βωμό μιας νέας, ιντερνάσιοναλ εικόνας. Η Λόλα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όσο τα δυο κεφάτα αδέλφια, η Λόλα και ο Αντώνης κρατούν ακόμη γερά το ουζερί του μπαμπά Γιάννη, εδώ που συμβαίνει ένα αέναο πάρτι, από το μεσημέρι ως αργά τη νύχτα.
Η φρεσκαρισμένη, ολόλευκη Λόλα, είναι αυτό που χρειάζεσαι όταν αναζητάς στο κέντρο την αυθεντική, σπιτική βουτυρένια λακέρδα, έναν παστό κολιό από την Κομοτηνή μέσα σε καλό ελαιόλαδο, έναν τσίρο και μια ταραμοσαλάτα αφρό, παρέα με παγωμένη γράπα-το τσίπουρο στην τοπική διάλεκτο. Μέσα στη φασαριόζικη αλεγκρία, τον χαβαλέ και την αίσθηση πως όλοι στο μαγαζί γνωρίζονται μεταξύ τους, στη Λόλα έρχεσαι για τα κλασικά, μύδια αχνιστά, άχαστο χταπόδι στα κάρβουνα, σουπιά που ψήνεται ολόκληρη στη σχάρα, ουρές πεσκανδρίτσας, ντολμαδάκι, φάβα, μπακαλιαράκια, κουτσομουράκια και σαρδέλες.
Κυρίως, όμως, δεν την ξεχνάς για τα ιδιαίτερα μεζεδάκια της: πρωτίστως για τη δαντελένια, λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο πίτα, που γίνεται με ποντιακό φύλλο και ψήνεται στα κάρβουνα, γεμιστή με τυρί και λαχανικά, για την όντως «θεά», πες την και πιο δημιουργική σαλάτα με σολομό, σύκο, κράνμπερι, σουσάμι και σπανάκι, την τηγανητή φρέσκια γάμπαρη που δροσίζει με φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και για τις μακαρονάδες της, που είναι ένα ιδιαίτερο ατού του μαγαζιού. Η θάλασσα μελωμένη και συμπυκνωμένη, γαρίδες με σπανάκι πάνω σε σπιτικά νιόκι, ντοματένια λινγκουίνι με γαρίδες, καλαμάρι και μύδια, άψογα δεμένο κριθαρότο. Με ένα τρόπο, το καινούργιο φαντάζει κλασικό και παλιό στα τραπέζια της Λόλας, που δεν τη νοιάζει να κάνει τη μοντέρνα αλλά να σε ταΐσει νοστιμιά. Και μην ξεχάσεις τις καυτερές πιπεριές στα κάρβουνα, μεζές που στη σαλονικιά συνείδηση παντρεύεται με όλα. Αγαπηνού 10, 2310276201
Ο κρυμμένος Μπάμπης και τα ωραία του
Ο Μπάμπης, είναι από αυτά τα στέκια που οι «επάνω» φίλοι σου σου κρύβουν για να μην τα γράψεις και χαλάσουν ή από κείνα που δεν σε πηγαίνουν γιατί θεωρούν πως ως Αθηναίος προτιμάς κάτι το πιο γκουρμέ και δημιουργικό. Κρυμμένος στο Ντεπό, λοιπόν, ο Μπάμπης είναι στην ουσία μια μεγάλη αυλή σκεπασμένη με πλαστικό και μια παλιά, γραφική κουζίνα στο μέσα του, είναι το μαγαζί που λατρεύεται ως μύθος από τους περίοικους της γειτονιάς, είναι να ’χεις τύχη να βρεις τραπέζι, ιδιαίτερα την Κυριακή το μεσημέρι. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια οικογενειακή ιστορία, που κλείνει μόλις τελειώσει το στοκ του σπαρταριστού θαλασσομεζέ καθημερινά.
Ο Μπάμπης Ιωαννίδης πήρε τον καφενέ του μπαμπά -που για χρόνια σέρβιρε φασόλια, ρεβίθια και πατατοσαλάτα για τους θαμώνες της γειτονιάς-, και μαζί με την αδελφή και τη μαμά στην κουζίνα, τον γιό Δημοσθένη και την κόρη Βαρβάρα στο σερβίρισμα, σου προσφέρουν από καρδιάς μια θάλασσα συγκινητικά καλομαγειρεμένη, με κάτι αδιόρατες πινελιές που κάνουν τη διαφορά. Την οποία αντιλαμβάνεσαι ήδη στο σωστό βράσιμο του μπρόκολου, στο ελαιόλαδο που το αρτύζει, στο άπαιχτο τηγάνι που βγάζει αλάδωτα και κριτσανιστά τα καλαμαράκια και στο ψαράκι της κάθε μέρας.
Μυθική πατάτα ροδέλα για πολλές επαναλήψεις, ολόλευκη ταραμοσαλάτα, και σαγανάκια τεράστια όσο μια πιατέλα ή όσο μια Θεσσαλονίκη, γεύση δεμένη από θάλασσα, κόκκινη πιπεριά, λεμόνι, μαϊντανό, ολόφρεσκο μύδι και φέτα που λιώνει στις πιο ηδονικές βούτες. Η πολίτικη στην πιο πολίτικη εκδοχή της, παναρισμένο ταλαγάνι με σπιτική κομπόστα κυδώνι και πιάτο σουξέ, οι πιπεριές σαν σπετζοφάι χωρίς λουκάνικο, με άλλα λόγια, μια πιατέλα ολόκληρες τηγανητές πιπεριές μέσα στην πιο γλυκιά ντοματένια σάλτσα με μαϊντανό και τριμμένη φέτα. Η Θεσσαλονίκη, όπως την ονειρεύτηκες, μερακλού και γενναιόδωρη. Ορμυλίας 6, 2310412140
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.