Θεματα

25 νέα στέκια που θα κάνουν διαφορετικό το καλοκαίρι του 2025

Σε αυτά θα χτίσουμε φέτος τις αναμνήσεις μας

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
ΤΕΥΧΟΣ 967
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25 στέκια που κάνουν διαφορετικό το καλοκαίρι του 2025
Φωτογραφία: Cinapos

25 καινούργια στέκια για το αθηναϊκό καλοκαίρι

Τα καλοκαίρια της πόλης ποτέ δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Γιατί η πόλη ποτέ δεν μοιάζει με τον εαυτό της. Ένα ατέρμονο work in progress η Αθήνα, μια ρευστή πραγματικότητα και ένα τοπίο που συνέχεια μεταλλάσσεται και επανεφευρίσκει τον εαυτό του. Μαγαζιά που κλείνουν κι ολοκαίνουργια εστιατόρια που ανοίγουν. Αυτά που θα στεγάσουν τις στιγμές, τις μέρες και τις νύχτες μας, αυτά που θα χτίσουν και φέτος τις αναμνήσεις μας.

Η δημιουργικότητα της πρωτεύουσας δεν σταματάει ποτέ να μας απευθύνει νέα μηνύματα, να μας σερβίρει στο πιάτο καινούργιες εμπειρίες. Τα παρακάτω εστιατόρια θα βιώσουν φέτος το πρώτο τους αθηναϊκό θέρος κι εμείς κοντά τους θα ζήσουμε άλλες διαδρομές και γεύσεις, το πρωτόγνωρο, αυτό που τελικά είναι το ταξίδι. Γιατί αθηναϊκό καλοκαίρι είναι τα στέκια μας.

25 καινούργια στέκια για το καλοκαίρι

1. Μανάρι

Manari

Το καλοκαίρι θες τον κόσμο, τις γεμάτες πλατείες και τη χαρά τους, και το κέντρο είναι πάντα ο σίγουρος προορισμός για να νιώσεις κι εσύ ταξιδευτής ανάμεσα στο κοσμοπόλιταν μούλτι-κούλτι πλήθος, που φέρνει στα αυτιά σου ήχο διακοπών. Προορισμός δημιουργικής νοστιμιάς πλέον, η πλατεία Αγίων Θεοδώρων φέτος βιώνει την πιο όμορφη στιγμή της, από την ώρα που ήρθε το Μανάρι (πλ. Αγ. Θεοδώρων, 2152153804) για να ολοκληρώσει το καρέ της νοστιμιάς, με τα λευκά τραπεζομάντιλα και τα κεράκια του, που φωτίζουν με μια ρομαντική σπίθα τη νύχτα. Ευκαιρία να διαπιστώσεις την πιο σοφιστικέ άποψη για τη βαθιά νοστιμιά που διαθέτει ένα αρνίσιο νεφράκι στη σχάρα, ένα εξαιρετικό παϊδάκι, ένα λουκούμι μπιφτεκάκι τυλιγμένο σε μπόλια ή το πιο βελούδινο συκώτι της πόλης, με ελαιόλαδο και ξίδι ντομάτας.

2. Le Greche

Le Greche

Πολλές φορές σκέφτηκα ότι ένας Σουηδός ή ένας Δανός έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο παγωτό της Εύης Παπαδοπούλου, η οποία έχει καταφέρει να μάθει άψογα ελληνικά σε ένα αυθεντικό gelato artigianale, από μένα που μένω μόνιμα στην Αθήνα. Αν οι ουρές του Συντάγματος σε ζαλίζουν και η Μητροπόλεως σου πέφτει μακριά, στις καινούργιες Le Greche του Κολωνακίου (Π. Ιωακείμ 19, 2109244989) επικρατεί δροσιά, γαλήνη κι όση ησυχία χρειάζεται για να δοκιμάσεις όλες τις γεύσεις πριν καταλήξεις. Σου προτείνω ανθότυρο με περγαμόντο και Αperol, δροσάτο λεμόνι με δυόσμο και σοκολάτα με δαμάσκηνο και ρούμι.

3. Profitis

Profitis

Το να ξεροσταλιάζεις όρθιος, μ’ ένα ποτό στο χέρι, χειμωνιάτικα στο πεζοδρόμιο, μπορεί να ισοδυναμεί και με κόλαση. Η ίδια συνθήκη μπορεί να είναι και ο παράδεισος μιας καλοκαιριάτικης βραδιάς. Να χαθείς στο πλήθος, να σκουντιέσαι σφιχταγκαλιασμένος με αγνώστους, που σε λίγο μπορεί να γίνουν γνωστοί σου, να νιώθεις τον παλμό του αστικού καλοκαιριού μ’ ένα παγωμένο Spritz στο χέρι, ισορροπώντας μια ποικιλία με τυριά και αλλαντικά στο καπό του πλησιέστερου αυτοκινήτου και να μοιράζεσαι, καθισμένος στο πεζοδρόμιο, ένα τέλειο καρπάτσο-παρηγοριά στη μεταμεσονύχτια πείνα. Αυτός ο Profitis (πλ. Προφήτου Ηλία 5, Παγκράτι, 6984508530) θα βογκήξει φέτος το καλοκαίρι!

4. Routina

Δημήτρης Μακρυνιώτης και Βάσω Μαζωνάκη
Το ήδη διάσημο τιραμισού στη Routina από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Φέτος μπορείς και να αλλάξεις την κλασική διαδρομή για brunch στο κέντρο, όπου σκάει ο τζίτζικας, για μια καινούργια, θαλασσινή και γλυφαδιώτικη Routina (Δούσμανη 8, 2108982736). Γαλλικές ομελέτες, pancakes με κοτόπουλο και κρέμα πεκορίνο, pinsas και βούτυρο από τη Βρετάνη. Τον Δημήτρη Μακρυνιώτη τον αγαπάμε γιατί φτιάχνει γλυκά οικιακής χρήσης, σαφή, κατανοητά και με ονοματεπώνυμο, όπως το τιραμισού του, που κάνει θραύση. Προσωπικά, θα έκανα τη διαδρομή για τη νουγκατίνα και τη σεράνο, όπως την αγαπήσαμε από παλιά συνταγή.

5. Choureal

Choureal: Το πρώτο tailor made προφιτερόλ που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου!
Choureal

Και αφού είσαι Γλυφάδα, άσε να χαρούν οι τουριστικές ορδές το Choureal στο Σύνταγμα κι εσύ έλα στο φρέσκο, το γλυφαδιώτικο (Λαζαράκη 39, 2108980988). Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσεις το εξαιρετικό, χειροποίητο παγωτό από φρέσκο ελληνικό γάλα μέσα στο tailor made προφιτερόλ σου, με μπόλικη σοκολάτα στην κορυφή της αποθέωσης, η οποία δεν είναι μόνο μία: είναι λευκή, είναι μπίτερ, είναι με γεύση εσπρέσο, καραμέλα ή φυστίκι Αιγίνης, passion fruit και yuzu και φυσικά, είναι Valhrona. Αν θέλεις, το χειροτερεύω: από πάνω βάζεις κραμπλ κακάο, σαντιγί, φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς.

6. Athos

Εστιατόριο Άθος, Ακαδημία Πλάτωνος

Αυτό το κρυφό δρομάκι του Athos (Σιατίστης 9, Ακαδημία Πλάτωνος, 2110084610) στοιχηματίζω πως φέτος θα γίνει το σημείο αναφοράς, το στέκι και η συνάντηση κάθε γαστρολάγνου αναζητητή μιας καινούργιας γεύσης που αξίζει τον κόπο. Τρία αγόρια που συναντήθηκαν στο Pharaoh, στήνουν τη δική τους άποψη για την ελληνικότητα, ο Δημήτρης Χατζηβασιλείου ανάβει τη φωτιά που μαγειρεύει τις μνήμες του και εσύ απολαμβάνεις τις πιο ηδονικές βούτες στην ντοματοσαλάτα, θυμάσαι πώς είναι μια παλιά ντομάτα και ένα αγγούρι από αθώο μποστάνι. Πριν πας, κάνεις μια προσευχή να έχει μαγιάτικο μπιάνκο, με την πιο μελωμένη πατάτα, και μοσχαράκι με χυλοπίτες και ξινόγαλο – ποτέ δεν θα αποκαλύψεις στη μαμά σου ότι ο Δημήτρης το κάνει καλύτερο από κείνη.

7. Nolan

Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου αναλαμβάνει το Nolan

Το καλοκαίρι όλο το κέντρο είναι μια εσπεράντο και ένα ό,τι να ’ναι και τα πάντα όλα μαζί. Σ’ αυτή τη γωνιά του Nolan (Boυλής 31-38, 2103243545) όμως, το τοπίο ξεκαθαρίζει, νετάροντας σε ό,τι πιο στιλάτο, σε ό,τι σε κάνει περήφανο από τον ελληνικό τουρισμό, μαζί με αυτό το νεογιάπι χαριτωμένο και καλαίσθητο δικό μας ελληνικό κοινό. Και φέτος έχουμε ένα λόγο να ξανασυστηθούμε μαζί του, αφού στη νέα σύνθεση ο Μιχάλης Νουρλόγλου έχει πια αντικαταστήσει τον Σωτήρη Κοντιζά. Αυτοί οι δύο δεν μοιάζουν κι αυτό σημαίνει πως θα δοκιμάσουμε ένα φρέσκο Nolan. Τα γεμιστά με θαλασσινά πελμένι σε μοσχαρίσιο ζωμό με λέμονγκρας, νομίζω πως κάτι έχουν να σου πουν.

8. Thang Long

Thang Long, το καινούριο βιετναμέζικο της πλατείας Καραϊσκάκη

Αν τον αθηναϊκό εξωτισμό τον προτιμάς σε πιο ατόφια εκδοχή, σου έχω το πιο φτηνό εισιτήριο για Ανόι. Στην καρδιά του νέου προφίλ της πλατείας Καραϊσκάκη και στο Thang Long (Μεγ. Αλεξάνδρου 1, 2105231803) θα νιώσεις τουρίστας στην πόλη σου. Εδώ τα ελληνικά σου δεν πρόκειται να σου χρησιμεύσουν σε τίποτα. Βιετναμέζικη σοφιστικασιόν σε ολάνθιστο φόντο και σ’ ένα εντελώς καινούργιο σκηνικό του κέντρου, φαγητό βιετναμέζας μαμάς, υπέροχα udon με λαχανικά, πάπια Πεκίνου με τις πιτούλες της και τη σάλτσα δαμάσκηνο, δροσάτες σαλάτες με ταξιδιάρικα αρώματα από μάνγκο, παπάγια κόλιαντρο, φρέσκο δυόσμο και τραγανό φιστίκι, dumplings, bao bans και όσα λαχταρά ο βίγκαν της παρέας για να μη νιώσει παρείσακτος στο συμπόσιο.

9. Χέλθι

Χέλθυ, Ιλίσια

Καλοκαίρι είναι να ξυπνάς αλλιώς, ακόμη κι αν σε περιμένει ανήφορος η ημέρα. Με τη δροσιά του χυμού από το καρπούζι που θα διαλέξεις από την πραμάτεια ενός λαχταριστού μανάβικου, ένα γιαούρτι με ροδάκινο και σοκολάτα γάλακτος ή ένα ζεστό, σπιτικό κέικ μπανάνα με σοκολάτα. Όσο ετοιμάζονται, το σύμπαν γύρω μοσχοβολά γεμιστά που μόλις βγήκαν από τον φούρνο, παίρνεις τη μερίδα σου για το μεσημέρι, μαζί με μια σαλάτα με κράνμπερι, μπλε τυρί και πορτοκάλι. Μαζί ψωνίζεις και τα λαχανικά, τα φρούτα και τα εκλεκτά μπακαλικά σου. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν μόνο στο μόλις προσφάτως αφιχθέν Χέλθι (Γρηγορίου Αυξεντίου 4, Ιλίσια, 2107772015).

10. Meigma

Meigma, Κεραμεικός

Αν δεν περάσεις μια ως και Χίλιες και Μία Νύχτες στην Μ. Αλεξάνδρου, δεν έχεις περάσει από το αθηναϊκό καλοκαίρι. Και από το Meigma (Μεγ. Αλεξάνδρου 114, 2103452094) της Μαρίνας Χρονά, που την αγάπησες στο Ρίνι. Που είναι ένα μείγμα από ό,τι πιο κουλ κυκλοφορεί στη γειτονιά, ένα μείγμα από παλιό και δημιουργικό μεζέ, ένα μείγμα από κεφτεδάκια της μαμάς πάνω σε λιωμένη χωριάτικη με τραγανιστά τσιπς και λεμονάτη ρεβυθάδα με μίσο φασολιών, ένα μείγμα μνήμες του χθες και του αύριο μαζί, ο μεζές για σένα που ο Λούης σου πέφτει πολύ χίπι και κλασικός.

11. Λεύκα

Λεύκα

Από την ιστορική Λεύκα (Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια, 2130283201) των Εξαρχείων έχει περάσει ο Κωστής Παλαμάς, εγώ και όσες γενιές εξαρχειώτικης διανόησης και μποέμ διάθεσης χωρούν στο ενδιάμεσο. Η μαγική αυλή κοιμόταν για χρόνια, μοναχή και σκοτεινή, μέχρι να της ξαναδώσει ζωή η οικογένεια Σουρτζή (Σκούφιας, Σαλός Λαγός). Που ευτυχώς σεβάστηκε τον νοσταλγικό της χαρακτήρα και δεν μας την παρέδωσε σε άλλη μια ντιζάιν δημιουργία από μέταλλο και ξύλο. Πλάι στη μάντρα με τη ξερολιθιά και το νοσταλγικό πλακάκι, θα δοκιμάσεις αυτό που φαντάζεσαι. Καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό, όπως λέμε, θεϊκό ντολμαδάκι και χοιρινά μπριζολάκια με αληθινή τηγανητή πατάτα.

12. Hygge

Hygge, ο σουηδικός φούρνος που έχει μαγέψει τα Εξάρχεια

Τα πρωινά στην Ιπποκράτους δροσίζουν ακόμη με νερό τα πεζοδρόμια, ο πρώτος ήλιος τα στεγνώνει, αναδύοντας μια ευωδιά από σαπούνι και παλιά γειτονιά, που μπλέκεται με τα αρώματα από το ζεστό σικαλένιο, δανέζικο ψωμί του Hygge (Ιπποκράτους 192). Τα κορίτσια ξεφουρνίζουν καυτά cinnamon rolls και όλα μυρίζουν κανέλα και κάρδαμο, ένα βουνό σπιτικό βούτυρο σαν σαντιγί λιώνει πάνω σε ένα υγρό rye bread με κράνμπερι, κι όλοι περιμένουν να βγει η semla – μια συγκίνηση από ζύμη, γεμιστή με κρέμα και κόκκινα φρούτα. Για κάτι τέτοιες στιγμές έχουν ερωτευτεί τόσοι ψηφιακοί nomads τα Εξάρχεια.

13. Ασφαλώς Και Δεν Πρέπει

Ασφαλώς Και Δεν Πρέπει

Αν θέλεις να ζήσεις την πόλη φίσκα, σαν διαδήλωση για τα Τέμπη, ακόμη και στην πιο έρημη ώρα του Δεκαπενταύγουστου, θ’ ανηφορίσεις αριστερά την Ασκληπιού. Όλες οι φυλές της Αθήνας κάτω των σαράντα το διασκεδάζουν στο όρθιο, ακουμπώντας τη χαρά τους στα σκαλάκια του Αϊ-Νικόλα, στις σιδερένιες μπάρες των πεζοδρομίων και στα ίδια τα πεζοδρόμια στην ανάγκη. Αυτό το «μαζί» είναι μια χαρά αλλά και ένας καημός, αν χρειαστεί να περιμένεις εξήντα ώρες στην ουρά για ένα Spritz. Ασφαλώς και πρέπει, λοιπόν, ν’ ανηφορίσεις δυο βήματα ως το Ασφαλώς Και Δεν Πρέπει (Ασκληπιού 46, 2103618205), που επιτρέπει τις χαλαρές κουβέντες, την ιταλική ντίσκο, τα ασυνήθιστα κοκτέιλ, ενδεχομένως και το φλερτ. Σαν παρένθεση στον χαμό.

14. Kedros

Κέδρος

Μόλις γύρισες από Πάρο και σου λείπει το νησί; Το κοσμαγάπητο παριανό Kedros μόλις άνοιξε το τεραστιώδες αδελφάκι του στη Λυκόβρυση (Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου 72, 21068251810). Λευκή ανοιχτωσιά, γκλαμ μετάφραση της αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής, φωτισμοί που ξυπνούν μέσα σου το φλερτ και στο πιάτο αγνός και απείραχτος ο ελληνικός μεζές του Γιάννη Παρίκου. Στεριά και θάλασσα σε μικρά πιατάκια, τσίπουρα εκλεκτά και μια καλή ευκαιρία να δεις πώς αντιλαμβάνεται τη μεζεδοκατάσταση η βόρεια κοινωνία. Γύρνα την πλάτη στη λεωφόρο και κάνε πως μόλις κατέβηκες από το σκάφος.

15. La Suite Lounge

La Suite Lounge, St. George Lycabettus

Μέγιστο λάθος να παραδίδουμε αμαχητί τις ωραιότερες θέες των roof gardens της πατρίδας μας στους ξένους εξερευνητές του αθηναϊκού κάλλους κι εμείς να ξεμένουμε στα ισόγεια. Γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτή τη χλιδάτη ματιά που αγκαλιάζει όλο το λεκανοπέδιο και τα φωτισμένα μνημεία, όπως συμβαίνει στο La Suite Lounge (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416191) του St. George Lycabettus. Πόσο μάλλον που τώρα, στα χέρια του Στέφανου Παπανικολάου, διαθέτει επιτέλους τη νοστιμιά που αξίζει στη θέα του. Kριθαράκι του Ταΰγετου με μοσχαρίσια μάγουλα και κρέμα από αρσενικό Νάξου, κακαβιά με κρόκο Κοζάνης, μπλε καβούρι και μαραθόριζα, αυτή η νέα-όσο και παλιά-Ελλάδα, όπως μας αξίζει, στο πιάτο και με «πιάτο» θέα στην πόλη.

16. Σούλα

Σούλα, Κυψέλη

Να μαγειρεύεις στους καυσωνικούς 36 βαθμούς, δεν λέει. Επίσης δεν λέει να γυρνάς σπίτι από τη δουλειά και να σε περιμένει μια άδεια κατσαρόλα. Άσε, λοιπόν, τη Σούλα (Ξάνθης 10, Κυψέλη, 2114071399) να σε φροντίσει. Φαγητό όπως θα το μαγείρευε η μαμά σου, μ’ ένα ελαφρύ γεωργιανό touch, σε περίπτωση που θες να δοκιμάσεις το νοστιμότερο πελμένι της Αθήνας. Αλλιώς έχουμε γεμιστά, φρέσκα φασολάκια, που ξέρω ότι βαριέσαι να καθαρίζεις, κατσικομακαρονάδα και μούρλια χορτόπιτα στο τηγάνι. Αύριο, κάτι άλλο…

17. Atelier Παπαϊωάννου

Atelier Παπαϊωάννου

Όταν σκέφτεσαι τους άλλους σε διακοπές, μια πικρή αδικία μέσα σου τη νιώθεις. Αν σε παρηγορεί, στο νησί δεν έχουν ένα Atelier Παπαϊωάννου (Στοά City Link, 210321131) να τους φροντίσει σαν πρίγκιπες και εντελώς αλά γαλλικά. Για τις πιο αρχοντικές θαλασσινές στιγμές του κέντρου, σκορπίνα σε νερό αχινού και λαδολέμονο, ελληνικός τόνος σε αφρό από ζωμό ψαριού, ταρτάρ και σεβίτσε, που δεν μοιάζουν με κανένα απ’ όσα έχεις δοκιμάσει. Η πιο σπαρταριστή θάλασσα, μισό βήμα από την Πανεπιστημίου.

18. Ευλόγησον

«Ευλόγησον»: φάγαμε το πιο ευλογημένο σουβλάκι της Αθήνας

Καυτές νύχτες χωρίς σουβλάκια, φορώντας σαγιονάρα και πίνοντας παγωμένη μπίρα στην πλατεία, δεν έχεις να θυμηθείς. Οκ, αυτό το έζησες. Φέτος θα ζήσεις το σπέσιαλ σουβλάκι, με σπιτική πίτα, γουρουνάκι από ελληνική ράτσα ή μπουκιά και συχώριο συκώτι, σε ντεκόρ μεξικάνικης hacienda, με τους κάκτους και το Φρίντα Κάλο χρώμα της, πλάι σε μανουάλια με κεριά αναμμένα, αγίους και οσίους κι ένα σκηνικό ίδιο με παρεκκλήσι με τις πορφυρόχρυσες κουρτίνες του, και ροκ, θριαμβευτική υπόκρουση. Τα πιο τρελά και νόστιμα συμβαίνουν στο Ευλόγησον (Θηβών 481, Ίλιον, 2105703100).

19. Μαύρος Τράγος

Μαύρος Τράγος

Ή μήπως προτιμάς το σουβλάκι σου στη βεράντα, με φόντο τις γαρδένιες και τα βασιλικά; Σουβλάκι σπιτίσιο, με κρέας από τη Βόνιτσα, κομμένο στο χέρι και τυλιχτό του θανάτου, με κοντοσούβλι προβατίνα, χοιρινό ή κοτόπουλο, ζουμερό και με τραγανή πετσούλα. Να πάρεις και χωριάτικη με φέτα παλιάς κοπής βονιτσιώτικη, να κάνει παρέα στις αληθινές τηγανητές πατάτες σου. Ο Μαύρος Τράγος (Παπαδιαμαντοπούλου 54, Ζωγράφου, 2107475358) κυκλοφορεί και σε ντελίβερι.

20. Topa

Ο Δάνης Αγαπητός και ο Άρης Σκλαβενίτης –ο πολυβραβευμένος Έλληνας sommelier–, έχουν το Oinoscent, το δημοφιλές εδώ και χρόνια wine bar του Συντάγματος. Μαζί με τον σεφ τους, τον Γιάννη Τσικουδάκη, ήθελαν ν’ ανοίξουν ακόμη ένα στέκι και πριν από περίπου έναν μήνα το έκαναν πραγματικότητα, δίνοντας ένα ακόμη place to be στο αθηναϊκό κοινό. Λέγεται Topa (Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, 210 8660889), βρίσκεται στην καρδιά της Κυψέλης και δηλώνει «καφενείο», με δημιουργικά μεζεδάκια και έμπνευση από τη Χώρα των Βάσκων αλλά και την Κρήτη (βλ. ρεβίθια με Sobrassada –ισπανικό λουκάνικο– και μύδια). Εννοείται ότι το κρασί δεν λείπει, ούτε όμως και τα βερμούτ.

21. Cinapos

Πάνος Ιωαννίδης

Έκανε χαμό τον χειμώνα, όμως το καλοκαίρι, στην στρογγυλή πλατεία γύρω από την ελιά, του ταιριάζει καλύτερα. Ο Cinapos (Ηρακλειδών 10, Θησείο, 2107103030) και η άποψη του Πάνου Ιωαννίδη για τον ελληνικό μεζέ είναι το κυριλέ μεζεδοπωλείο που θα τιμήσεις, όταν αποφασίσεις να ταιριάξεις κεφτέδες και παστουρμαδοπιτάκια με δεκάποντη γόβα και ένα αρνάκι στον φούρνο με την πιο κλαμπ διάθεση για μια (ονειρεμένη) πορτοκαλόπιτα.

22. Ευλαλία

Ευλαλία

Πέρσι τέτοια εποχή, αυτή την επιλογή δεν την είχες στο ευρύτερο Παγκράτι και ζήλευες τα Μεταξουργεία και τους Κεραμεικούς, που τον μεζέ τον έχουν κάνει θεό και τον έχουν περάσει από τα εξήντα κόσκινα της δημιουργικότητας. Η Ευλαλία (Φρύνωνος 10, Γούβα Παγκρατίου, 2107565871) έχει τη γαλήνη του κέντρου-απόκεντρου, πεζοδρομάτη, χαλαρή διάθεση, τσίπουρο από τη Λάρισα και ρακή από την Κρήτη, έχει τιμές ξεχασμένες στα παλιά, έχει λουκούμι μπουκίτσες κοτόπουλο με σάλτσα φέτας, θράψαλο με αμπελοφάσουλα, καπνιστό βολάκι από την Άνδρο. Τον μεζέ τον εκλεκτό.

23. Καπάνι

Καπάνι, Μεταξουργείο

Στη γειτονιά που γεννήθηκε το Αλικάκι και κρατά το παλιό χρώμα με τις Έβγες, τα ψιλικατζίδικα και τους καφενέδες, το Καπάνι (Χίου 29, Μεταξουργείο, 2155600234) ήρθε για ν’ ανέβει πρώτο στα charts, από τη μέρα που άνοιξε. Ωραίος κόσμος, άγνωστα τυριά και αλλαντικά της Ελλάδας, φυσικά κρασιά και σωστά τσίπουρα, και η πληθωρική νοστιμιά της φλωρινιώτικης κουζίνας. Κεμπαμπάκια με σπιτικές πιτούλες και άιβαρ, πανσέτα από μαύρο χοίρο με εσπεριδοειδή, τραγανές πατάτες με πάπρικα, ένας dj κι άλλο mood για κάθε μέρα. Και στιλάτα αγόρια και κορίτσια, αν ακόμη θυμάσαι τι πάει να πει φλερτ.

24. Anthes

Anthes: το καινούργιο εστιατόριο της οδού Σκούφου

Στη μικρούλα Σκούφου έχεις πολλούς γαστρονομικούς σταθμούς. Το Anthes (Σκούφου 3, Σύνταγμα, 6974010187) είναι ο τελευταίος και διαφοροποιείται από το ασιατικό προφίλ του υπόλοιπου δρομακίου. Ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης είναι ένα όνομα στο οποίο μελλοντικά θα σκοντάψουμε πολύ, γιατί ξέρει να σου μαγειρεύει ψητά κεφτεδάκια σε ντοματένια σάλτσα, με καμένο κρεμμύδι, πίκλα σινάπι, γιαούρτι με κόλιαντρο και μυρώνια, κι συ να βλέπεις μπροστά σου τη γιαγιά σου να ζωντανεύει.

25. Anther

Anthes: το καινούργιο εστιατόριο της οδού Σκούφου

Το Anther (Λιμπόνα 2 & Βασιλικής, 2146878080) ήρθε για να συμπληρώσει το τελευταίο κενό στο πολύβουο παζλ της πλατείας Αγίας Ειρήνης. Το ισόγειο του ξενοδοχείου Perianth το αντιμετωπίζεις σαν περιήγηση στο σύγχρονο ντιζάιν, σαν μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, φωτισμένη από την Ελευθερία Ντεκό. Έξω στην περαντζάδα, έχει μακαρούνες με μελιτζάνα και γραβιέρα, γιουβετσάκι με μοσχαρίσια ουρά και ντοματίνια με ελληνική μπουράτα από την Κερκίνη και λοιπές εκδοχές της ελληνικής δημιουργικότητας, από τον Νάσο Τσιρονίκο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY