- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
3 κοντινοί προορισμοί για να σουβλίσεις το πασχαλιάτικο αρνί στην εξοχή
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Σάλωνα, Λουτράκι και Ερμιόνη, για να βιώσεις το «Ελλήνων Πάσχα» σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα
«Στα Σάλωνα ψήνουν αρνιά!». Με ένα δημοτικό άσμα να μας διαφημίζει διαχρονικά το Ρουμελιώτικο Πάσχα, είναι να απορείς γιατί τέτοιες μέρες όλοι προτιμούν μόνο την Αράχοβα, που έχει το όνομα αλλά διόλου τη χάρη όταν πέσει η πολυκοσμία των μεγάλων γιορτών και όλοι μποτιλιάρονται στον ένα και μοναδικό κοσμικό της δρόμο. Η Άμφισσα, τα ηρωικά Σάλωνα που πρώτα ξεσηκώθηκαν στην Επανάσταση ανάμεσα στις πόλεις της Στερεάς, είναι μια παραγνωρισμένη κούκλα, που μένει αδίκως στο ράφι, χτισμένη καταμεσής του μεγαλύτερου και παλιότερου ελαιώνα της Ελλάδας, κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, με 1.200.000 αιωνόβιες ελιές. Ένα μαγικό θέαμα, μια πράσινη θάλασσα με τους ιριδισμούς της που καταλήγει εκεί που σκάει το κύμα του Κορινθιακού.
Η πόλη της κονσερβολιάς Αμφίσσης, είναι ό,τι πρέπει για να ξεχαστείς και να ρίξεις τους ρυθμούς, με βόλτες στη Χάρμαινα, την παραδοσιακή της γειτονιά με τα ταμπάκια (βυρσοδεψεία) που έχει βραβευτεί για την ανάπλασή της. Ανηφορίζοντας στο χείλος της πόλης, φτάνεις στο κάστρο της Ωριάς, που δεσπόζει στις παρυφές της Άμφισσας με πανοραμική θέα στην πόλη και τον ελαιώνα. Σε κάθε βήμα, ανάγλυφο, ένα απομεινάρι ιστορίας, από τους Πελασγούς μέχρι την εποχή των Οθωμανών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα σου πει περισσότερα για την πλούσια ιστορία του τόπου και άλλα τόσα και διαφορετικά, θα σου διηγηθεί ένας καφές στο Μεγάλο Καφενείο του 1929, το τελευταίο εναπομείναν Καφέ Σαντάν της επικράτειας, που από το σανίδι του έχουν περάσει μεγάλες δόξες της θεάτρου και που διόλου τυχαία, το επέλεξε ο Θ. Αγγελόπουλος για να γυρίσει σκηνές από τον Θίασό του. Το Πάσχα στα Σάλωνα ξεκινά τη Μεγάλη Παρασκευή με τα «Δάκρυα της Παναγιάς»: όλη η πόλη, το μεσημέρι συναντιέται σε καφέ και μεζεδοπωλεία σε ένα τεράστιο πανηγύρι με τσίπουρα και νηστίσιμους μεζέδες. Αν χαθείς στη μετάφραση, «δάκρυ» είναι το ούζο και το τσίπουρο που ρέουν άφθονα ένεκα της ημέρας.
Το Πάσχα της Ρούμελης είναι η επιτομή του ελληνικού Πάσχα. Παραδοσιακά, ανήμερα όλη η πόλη μεταμορφωνόταν σε μια ενιαία ψησταριά με ενωμένες παρέες και οικογένειες πάνω από την ιερή τσίκνα, τσάμικα, κλαρίνα και χορούς, στο περίφημο έθιμο των «λάκκων». Αν εξαντλήσεις την πόλη, γύρω σου ανοίγονται εκδρομές σε διάσημους προορισμούς, Δελφοί, Αράχοβα, Γαλαξίδι, Τιθορέα.
Μέσα στην πόλη, το Φαρόπουλο (Ανδρούτσου & Παπαχρήστου, 2265028823) είναι ένα αιωνόβιο, ιστορικό καφενείο, με παραδοσιακούς μεζέδες και μαγειρευτά, ωραία κεφτεδάκια και χορτόπιτα όπως μόνο η Ρούμελη ξέρει να την κάνει. Ο Καίσαρας με τις πληθωρικές σούβλες του (Λ. Σαλώνων, 2265022007) είναι ο ναός του ντόπιου κρέατος, με τα κεμπάπ, το κοντοσούβλι προβατίνας και τον γύρο του αλλά ντόπια κρέατα στην κλασική εκτέλεση, θα απολαύσεις και στην Ελλαδογραφία (Λ. Σαλώνων 34, 2265022007).
Επιστρέφοντας, κάντο όπως παλιά, τότε που όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στην Αθήνα, έκαναν μια στάση για σουβλάκι στη Λιβαδειά, εσύ μπορείς να προσθέσεις και έναν καφέ στις παραμυθένιες όχθες της Έρκυνας. Από τις πολλές επιλογές, σου προτείνω Το Λαϊκόν (Στρ. Ιωάννου 110, 2261081600) και το Στέκι των Σκιέρ (Λ. Κατσώνη 18).
Λουτράκι, το ελληνικό Λας Βέγκας
Στα 4 χιλιόμετρα του παραλιακού δρόμου του, εναλλάσσονται πλατείες, καφέ, εστιατόρια, πάρκα, πλατείες, λούνα παρκ, υπαίθρια γυμναστήρια, κολυμβητές όλο το χρόνο, ατραξιόν για μικρούς και μεγάλους. Το Λουτράκι, αυτή την εποχή ιδιαίτερα, με τη δική του Κρουαζέτ με τους φοίνικες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις λουτροπόλεις της Ευρώπης. Γύρω σου παντού το νερό, το πολύτιμο και ιαματικό, κατεβαίνει από τον βράχο που αγκαλιάζει σαν σκηνικό την πόλη. Το Δημόσιο Υδροθεραπευτήριο, διαθέτει με ελάχιστο αντίτιμο όλα τα ευεργετικά της ευεξίας που χρειάζεται το κουρασμένο σου σώμα, σάουνα, υδροθεραπείες, γυμναστήριο, ποσιθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εκτός και προτιμήσεις το υπερσύγχρονο Thermal Spa, στην πόλη που ο μύθος λέει πως οι Θεοί του Ολύμπου έκαναν τις διακοπές τους. Δυστυχώς, οι Θεοί δεν είχαν ακόμη το Καζίνο, εσύ, όμως, μπορείς να δοκιμάσεις, εκτός από την τύχη σου, όλα όσα προσφέρει ένα αστεράτο ξενοδοχείο.
Όλη η περιοχή από την Περαχώρα μέχρι το ακρωτήρι του Ηραίου, είναι ένας μαγικός και παρθένος τόπος που ευτυχώς σώθηκε χάρη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία όπου και ανήκει και αξίζει να επισκεφτείς τον Φάρο του 1897, στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, έναν από τους μεγαλύτερους του Κορινθιακού. Άλλη ατραξιόν, η λίμνη της Βουλιαγμένης, η αρχαία Εσχατιώτιδα, με το beach bar που μαζεύει όλη τη νεολαία της περιοχής. Το πευκόδασος, τα μικρά ταβερνάκια κάτω από τα αρμυρίκια και οι ήσυχες παραλίες δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα, όλα θυμίζουν ατόφια την παλιά Ελλάδα του ’60. Το τοπίο και η γαλήνη σε κάνουν να ξεχνάς ότι απέχεις μόνο 1 ώρα από την Αθήνα, το κυανόλευκο εκκλησάκι σε ταξιδεύει σε κάποιο παρθένο αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Στο πασχαλινό Λουτράκι, ο Επιτάφιος είναι μια κατανυκτική περιφορά, που απογειώνεται από τις ψαλμωδίες των χορωδιών της πόλης μαζί με τη Φιλαρμονική του Δήμου. Στο τέλος καταλήγει μέσα στο νερό, όπου τον υποδέχεται μια βάρκα με βεγγαλικά που φωτίζουν τον ουρανό στην τελική κορύφωση. O Όσιος Ποτάπιος, σκαρφαλωμένος στις πλαγιές των Γερανίων με τις βυζαντινές εκκλησιές του, θα σου προσφέρει μια φαντασμαγορική Ανάσταση, με θέα-αεροφωτογραφία, από την Κόρινθο και τον Ισθμό μέχρι τον Κορινθιακό.
Στο Μαϊστράλι (Λ. Ποσειδώνος 81, 2744061669) θα βρεις όλα τα καλούδια, στεριανά και θαλασσινά μιας κλασικής ταβέρνας, στο Paladar, ο ιδιοκτήτης και σεφ Σωτήρης Φιλίππου μαγειρεύει μια δημιουργική αλλά γενναιόδωρη κουζίνα, με σπεσιαλιτέ τη σφυρίδα φρικασέ και τα νιόκι παρμεζάνας με θέα στον Κορινθιακό, ενώ το Club Hotel Casino Loutraki οργανώνει το πιο υπερπαραγωγή, παραδοσιακό Πάσχα, με χιλιόμετρα λιχουδιές στους μπουφέδες του.
H άγνωστη κοσμοπολίτισσα Ερμιόνη
Δυο κόλποι που προσπαθούν να αγκαλιαστούν αλλά δεν τα καταφέρνουν, το λευκό και η ώχρα των σπιτιών με τις κόκκινες σκεπές που ανηφορίζουν στο λόφο, το πράσινο των πεύκων, τα πέτρινα σπίτια, τα νεοκλασικά αρχοντικά, θέα στο Δοκό και στην Ύδρα, πιο μέσα τα αγροκτήματα με τις πολυτελείς βίλες, η Ερμιόνη είναι μια αρχόντισσα που δεν το φωνάζει. Μυστικό που γνωρίζουν πολύ καλά οι ιστιοπλόοι, που θα τους δεις πολυπληθείς και αραγμένους στους μόλους του λιμανιού και στα Μανδράκια, το πιο κολακευτικό σημείο του χωριού, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του, ανάμεσα σε καφέ, ταβέρνες και μπαράκια.
Το πευκοφυτεμένο Μπίστι, στη θέση της αρχαίας πόλης, με τον κάτασπρο Μύλο των Μητσαίων στη θέση του αρχαίου Πορφυρείου που επεξεργαζόταν την ξακουστή στον κόσμο πορφύρα της Ερμιόνης πλάι στα απομεινάρια του ναού του Ποσειδώνα, είναι η πολυσύχναστη βόλτα, που μαζεύει ρομαντικούς και αθλοπαιδιές στα σκιερά μονοπάτια του. Αν έχεις όρεξη για εκδρομή, πολύ κοντά σου ανοίγονται οι δρόμοι για το κοσμικό Πόρτο Χέλι ή τη λιμνοθάλασσα της Θερμησίας, ένα κρυμμένο μυστικό της Αργολίδας και η ευκαιρία να παρατηρήσεις τα χιλιάδες πουλιά ενός σημαντικού βιότοπου πριν ανέβεις στο επιβλητικό της ενετικό κάστρο. Και σίγουρα δεν θα ήθελες να χάσεις την επίσκεψη στο εντυπωσιακό σπήλαιο Φράχγθι με τους επιβλητικούς, γιγάντιους δίδυμους κρατήρες του. Αν πάλι έχεις ταλέντο στην αναρρίχηση, κοντά σου είναι και το Καταφύκι.
Το διαφορετικό που θα ζήσεις στο Πάσχα της Ερμιόνης είναι το Κάψιμο του Ιούδα, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Μια τεράστια, φαντασμαγορική διοργάνωση, όταν όλα τα πλεούμενα της Ερμιόνης ξεκινούν να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα, που προβάλλει τεράστιο μέσα στα νερά του λιμανιού. Φωτιές, βεγγαλικά και στη συνέχεια χοροί και τραγούδια και τρικούβερτο γλέντι με τη συμμετοχή των συλλόγων της περιοχής.
Ο Γανώσης (Ε. Αντίστασης, 2754031706), τρίτη γενιά από το 1918, σε ένα πεντάμορφο νεοκλασικό, είναι ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Πελοποννήσου. Δημιουργική, ελληνική κουζίνα, αστακομακαρονάδες αλλά και πίτσες στον ξυλόφουρνο. Ψαγμένη ψαροφαγία, όπως λέμε σολομός με μελάνι καλαμαριού και ταλιατέλες, αστακομακαρονάδα, θαλασσινά ριζότι αλλά και σωστά ψημένο φρέσκο ψάρι, στον κλασικό Σπυρανδρέα (2754031380), πάνω στο κύμα και με θέα στο πευκοδάσος. Η Μαρία Στάικου είναι εμβληματική περσόνα της Ερμιόνης, εδώ που όλοι ξεκινούν την ημέρα τους με καφέ, για να ξεκινήσουν αργότερα τα τσίπουρα και οι μεζέδες, σε ένα αυθεντικό all day που κρατά με ποτά, ως αργά το βράδυ (2754031029).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.