- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°

Τσικνοπέμπτη: 10 ζουμερά καλαμάκια της Αθήνας
Το καλαμάκι είναι μεγάλη υπόθεση. Θέλει μαεστρία στο ψήσιμο και καλή ποιότητα κρέατος γιατί δεν έχει πουθενά να κρυφτεί – ούτε σάλτσα να το καλύψει, ούτε πίτα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αλλά, έτσι και το πετύχεις καλό, βάζει κάτω όλα τα τυλιχτά του κόσμου. Ενόψει Τσικνοπέμπτης θυμόμαστε -και λιγουρευόμαστε- 10 σουβλατζίδικα που ξέρουν και ψήνουν το καλαμάκι στην εντέλεια.
10 ζουμερά καλαμάκια της Αθήνας
Καλαμάκια για πρίγκιπες στον Πρίγκιπα

Όταν ο Κωστής Χρηστάκης άνοιγε το βασίλειό του σε αυτή τη γωνιά της Χαριλάου Τρικούπη είχε στο μυαλό του ένα street food στέκι όπου, από άποψη ποιότητας, θα μπορούσες να βρεις ό,τι και σε ένα καλό εστιατόριο. Για να το πετύχει αυτό ο Πρίγκιπας συνεργάζεται με μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα κι έτσι στη σχάρα του φτάνει ό,τι πιο εκλεκτό. Θες καλαμάκι από προβατίνα Ελασσόνας; Καλαμάκι από μαύρο χοίρο Τριχωνίδας; Καλαμάκι βουβαλίσιο από την Κερκίνη; Μήπως ορέχτηκες ένα καλαμάκι από χοιρινό λαιμό -τύφλα να έχει η μπριζόλα- ή ένα ζουμερό καλαμάκι από μπούτι κοτόπουλο; Όλα συνοδεύονται από ζυμωτό ψωμάκι και το σηκώνουν το τσιπουράκι τους (που επίσης είναι «το καλύτερο του κόσμου», όπως ακριβώς το υπόσχεται ο κατάλογος). Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 211 4050070
Για θεϊκό καλαμάκι στο Ευλόγησον

Βελούδινες κουρτίνες με χρυσούς σταυρούς, μανουάλια και εικόνες Αγίων που είμαι σίγουρη πως αν είχαν μιλιά θα ζήταγαν ένα «καλαμάκι απ’ όλα!». Το Ευλόγησον, όμως, καθόλου δεν αστειεύεται, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα των πρώτων υλών του. Οι πίτες φτιάχνονται εδώ καθημερινά, οι πατάτες κόβονται στο χέρι και το κρέας έρχεται από ένα από τα καλύτερα κρεοπωλεία των Αθηνών, τη Νάξια Επιλογή. Έτσι εξηγείται που τούτα τα καλαμάκια (κοτόπουλο και χοιρινό) είναι μπουκιά και συχώριο! Θηβών 481, Ίλιον, 210 5703100
Για καλαμάκι συκώτι στο Ringo

Δεν μου αρέσει το συκώτι (καθόλου όμως!). Φαντάζεστε, λοιπόν, την έκπληξή μου όταν όχι μόνο καταβρόχθισα αυτό το θεσπέσιο καλαμάκι με μοσχαρίσιο συκώτι (του γάλακτος), αλλά ζήτησα και δεύτερη μερίδα! Όχι ότι το χοιρινό καλαμάκι ή το κοτόπουλο (μπούτι) πάει πίσω, αλλά αυτό το συκώτι ήταν -με διαφορά- το ωραιότερο που έχω φάει. Το συνοδεύεις με διαφορετικά ορεκτικά (σ.σ. «ψητή» χωριάτικη έχετε ξαναφάει;) και άψογες τηγανιτές πατάτες, πασπαλισμένες με φρέσκια ρίγανη. Πρωτογένους 8, Ψυρρή, 210 3250324
Για old school καλαμάκι στο Νικαράγουα
Οι ιδιοκτήτες αυτού εδώ του σουβλατζίδικου που έχει κάψει καρδιές, το άνοιξαν για να μπορούν πάλι να βρουν τη γεύση που θυμούνται από το σουβλάκι των παιδικών τους χρόνων. Το κρέας τους έρχεται από τη Λιβαδειά και τα καλαμάκια τους είναι όλα αυστηρώς χειροποίητα. Μόνο χοιρινό και κοτόπουλο (αν και στο τυλιχτό μπορείς να χώσεις και μπιφτεκάκι), αλλά είναι υπεραρκετά. Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, 2130992200
Καλαμάκι από διάσημο σεφ στην Κάψα

Η αλήθεια είναι ότι η Κάψα φημίζεται περισσότερο για τον θεσπέσιο χειροποίητο γύρο της που ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά τα καλαμάκια (κοτόπουλο και χοιρινό) είναι επίσης μικρά αριστουργήματα – ειδικά αν τα φας μέσα στα signature τυλιχτά που προτείνει ο διάσημος σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. Έτσι, το καλαμάκι χοιρινό βρίσκει το ιδανικό του ταίρι σε ένα κυπριακό pico de gallo, ενώ το καλαμάκι κοτόπουλο κάνει παρέα με μια διαφορετική μαγιονέζα curry. Σκουλενίου 4, πλατεία Αγίων Θεοδώρων
Για καλαμάκι που ψήνεται σε ειδικό κάρβουνο στη Βόλβη

Ξέρατε ότι το καλύτερο κάρβουνο για καλαμάκια προέρχεται από κάτι πουρνάρια που φυτρώνουν στο Άγιο Όρος; Ούτε κι εγώ θα το ήξερα αν δεν είχε έρθει η Βόλβη στην Αθήνα, ψητοπωλείο που δίνει τόσο τεράστια σημασία στη λεπτομέρεια ώστε ακόμη και τα κάρβουνα που χρησιμοποιεί να μην τα παίρνει από όπου να ‘ναι, παρά μόνο από το καμίνι του Αντώνη Καρπούζη στο Δήμο Βόλβης, που βγάζει κάρβουνο-διαμάντι. Εδώ ψήνονται τα σουβλάκια της Βόλβης, μόλις δύο στο είδος τους: ένα εκπληκτικό μοσχαρίσιο σουτζουκάκι κι ένα καλαμάκι χοιρινό, σωστό λουκουμάκι. Ευριπίδου 24, 211 1180587
Για καλαμάκι προβατίνας, αλλά και vegan καλαμάκια στη Λόρδα

Το new age σουβλατζίδικο της πλατείας Εξαρχείων ρίχνει στα κάρβουνα καλαμάκι προβατίνας από τη Μυτιλήνη, αλλά και ζουμερά χοιρινά, κοτοπουλένια και μοσχαρίσια καλαμάκια. Στα σερβίρει με τηγανιτές πατάτες και ψωμάκι, ενώ αν είσαι vegetarian σου ψήνει καλαμάκι… χαλούμι. Για τους vegan υπάρχει και καλαμάκι με μανιτάρια, γιατί και αυτοί έχουν ψυχή. Extra tip: ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, η Λόρδα προσθέτει στη σχάρα της αρνίσια παϊδάκια και χοιρινά μπριζολάκια. Όποιος προλάβει! Σπύρου Τρικούπη 3, Εξάρχεια, 210 3807277
Η μεγαλύτερη ποικιλία καλαμακίων στο Πιάτσα Καλαμάκι

Σουβλατζίδικο που έτσι κι αλλιώς φημίζεται για την τεράστια ποικιλία του σε τυλιχτά (μιλάμε για πάνω από 59 προτάσεις –ή μήπως 69; Έχω χάσει το μέτρημα), σιγά που θα άφηνε ήσυχα τα καλαμάκια. Θες καλαμάκι μοσχαρίσιο του γάλακτος; Έχει. Θες καλαμάκι προβατίνα; Συκώτι μοσχαρίσιο; Κοτομπέικον; Σουτζούκι πολίτικο; Βεβαίως. Κι αν είσαι vegan, υπάρχει καλαμάκι μανιταριών και καλαμάκι ψητών λαχανικών σε extra large έκδοση. www.piatsakalamaki.gr
Το καλαμάκι του ξενύχτη στο Καλοψημένο

Όνομα και πράγμα το Καλοψημένο αποτελεί κλασική αξία των Εξαρχείων εδώ και χρόνια. Τιμιότατο σουβλάκι, θα το αγαπάμε πάντα γιατί στέκεται δίπλα μας ακόμη και τις πιο μικρές ώρες. Εννοώ ότι μένει ανοιχτό μέχρι τις 04.00 το χάραμα τις καθημερινές, μέχρι τις 06.00 το Σάββατο για να μην κοιμηθούμε με το στομάχι τίγκα στο τζιν τόνικ. Ιπποκράτους 37, Εξάρχεια, 210 3636136
Το καλαμάκι της Κυρά Σοφίας

Είναι το καλαμάκι που αγαπά η πλατεία Βικτωρίας και λογικό, μια που από το 1969 την έχει θρέψει και με το παραπάνω τη γειτονιά. Γύρο δεν έχει, θα βρεις μόνο καλαμάκια σκέτα ή μέσα σε τυλιχτά. Εγώ παίρνω πάντα το κοτόπουλο (ζουμερότατο!), εσύ μπορείς να προτιμήσεις χοιρινό ή μοσχαρίσιο. Χέυδεν 15Α, Πλατεία Βικτωρίας, 210 8812800
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Ολόφρεσκο και λαχταριστό, φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.