- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μάριε Παπαδόπουλε, εσύ ένας Αβέρωφ, τι γυρεύεις στα Παρίσια;
Ο βίος και η γλυκιά πολιτεία ενός εμβληματικού ζαχαροπλάστη
Ζαχαροπλαστείο Αβέρωφ Gateau de Luxe / Δρόμοι, άνθρωποι, στιλ, ιδέες, τάσεις, γεύσεις, ήχοι, τέχνη και urban μητροπολιτικό πρόσημο. Μια καθημερινή ανταπόκριση με όλα τα νέα και σφραγίδα 100% Θεσσαλονίκη.
Δοκιμάζω τη σπανακόπιτά του, την καλύτερη σπανακόπιτα του κόσμου και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, τίμια και μπεσαλίδικα πράγματα. Και μετά του ζητώ να μου γεμίσει ένα κουτί με ποτ πουρί από πιτσάκια κόλαση, τυροπιτάκια σπέσιαλ και λουκανικοπιτάκια μπερεκέτικα. «Ορεξάτο σε κόβω», λέει και το γεμίζει φουλ τέρμα του σκασμού, όταν του λέω πως δεν θα τα γλεντήσω μόνος: «Θα τα πάω πεσκέσι στους designmono. Κρατώ σκούφια από την Ξάνθη και ποτέ οι Ξανθιώτες δεν πάμε κάπου με άδεια χέρια. Πολλώ δε που εκεί στους designmono, ο αρχηγός τους, ο μέγας Θανάσης Γεωργίου, είναι Ξανθιώτης, άρα ως Θρακιώτης μερακλής κατέχει, εκτός από έναν τόνο βραβεία γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας, και από φύλλα και από σφολιάτες και από πίτες σπέσιαλ».
Έτσι φεύγω φορτωμένος με τα τυροπιτοειδή μου, αλλά και με ένα τσουρέκι μοσχομυριστό που μου κόβει τα ήπατα από τη γλύκα, συν ένα καζάν ντιπί που ο Μάριος με βάζει να το δοκιμάσω επί τόπου, εκεί μπροστά του, για να του πω τη γνώμη μου (αυτή τη γεύση έχει ο Παράδεισος), πριν ανεβώ στο ταξί και από το Αβέρωφ Gateau de Luxe της Βασιλίσσης Όλγας βρεθώ στη Ζεύξιδος, στο στρατηγείο των designmono. Το Αβέρωφ («Δημιουργούμε γλυκές αναμνήσεις» είναι το σλόγκαν του) στέκεται στο ίδιο σημείο επί της Όλγας από το 1962. Για τη σπανακόπιτά του θέλω να πω ότι με κάνει να θέλω να χτυπήσω προσοχές, όπως έκαναν οι Άγγλοι, Γάλλοι και Πορτογάλοι συνάδελφοί του, καθώς ο Μάριος Αβέρωφ Παπαδόπουλος δεν είναι παίξε γέλασε: Ο Μακρόν και η κυρία Μπριζίτ δοκίμασαν και εκτίμησαν τη θεϊκή ζαχαροπλαστική του, ο δε Πάπας κολάστηκε και αυτός από τα μέλια, τα βούτυρα, τα αλεύρια, τις ζάχαρες και τις εφαρμογές του.
«Έλα ρε το άτομο» λέει ο έτερος των designmono, σχεδιαστής Μπάμπης Κιμίκογλου, που κατάγεται από τη Βέροια του διάσημου ρεβανί Χοχλιούρου (από το 1886), όταν του δείχνω τα μεγαλεία του Μάριου Παπαδόπουλου, δεύτερης γενιάς ζαχαροπλάστη, ιδιοκτήτη του Αβέρωφ Gateau de Luxe. «Ο τύπος», συνεχίζω, «είναι πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ζαχαροπλαστικών, το δε 2022 ανέλαβε την προεδρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Coupe du monde de Boulangerie και πρόσφατα εκλέχτηκε και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όταν τον φωτογράφιζα, μπροστά από τα πτιφουράκια, τα πουράκια, τις πραλίνες, τα κορμούδια, τα σφηνάκια μους και τα αμαρτωλά του ροδίνια, είπα εντάξει, μπορώ να περάσω όλη μου ζωή τρώγοντας μόνο από το Αβέρωφ και τίποτα άλλο».
Μπάμπης: «Εν τω μεταξύ αυτές τις μέρες με τον Τασούλα νέο πρόεδρο και το βιογραφικό του όπως το παρουσίαζαν στα μίντια κάνοντας μνεία στο ξεκίνημά του, όταν υπήρξε παραγιός του Αβέρωφ, αυτοί εννοούσαν τον Αβέρωφ Ιωαννίνων, αλλά εμένα ο νους μου πήγαινε στον Μάριο τον δικό μας. Και κοίτα να δεις καρμικά πράγματα, σκας στα γραφεία μας με τον Αβέρωφ τον σωστό, τον Αβέρωφ τον πρέποντα, τον Αβέρωφ τον θρύλο της Θεσσαλονίκης». Ύστερα καταφθάνουν και οι άλλοι δυο designmono, ήτοι Μάικ Καρακώστας και τσιφ Θανάσης Γεωργίου. Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για ένα προτζεκτάκι που τρέχουμε από κοινού, πλακωνόμαστε στα ωραία του Μάριου και όλα καλά, όλα ανθηρά, όλα μαγεία… επί μακρόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.