Τα τελευταία 125 χρόνια, η αγορά της Αθήνας έχει μια συνήθεια που την κρατάει ξύπνια ένα ολόκληρο βράδυ. Κατά παράδοση, κάθε Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα, οι μαγαζάτορες περιμένουν το ρολόι να δείξει 22.00. Τότε σηκώνουν τα ρολά και δεν τα κατεβάζουν πριν φτάσει αργά το μεσημέρι.
Φωνές, γέλια και μασκαράδες μπλέκονται με «τις πιο φρέσκες γαρίδες», «το χταποδάκι που ομορφαίνει», «το ολοζώντανο –σου λέω!- καλαμαράκι». Τόσο μεταμεσονύκτιο στριμωξίδι και μουσική μπορούν να συγκριθούν μόνο με «πάρτι μέχρι το ξημέρωμα».
Πράγματι, η ολονυχτία στη Βαρβάκειο στα πάρτι έχει τις ρίζες της. Πιο ωραία όμως τα λέει ο Ελευθέριος Σκιαδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων: «Τα λαϊκά στρώματα, οι εργάτες, οι μάγκες της εποχής ξεφάντωναν στα μικρά ταβερνάκια της Πλάκας και του Θησείου και ύστερα από μια βραδιά συνεχούς οινοποσίας κατέληγαν στη Βαρβάκειο για να κάνουν μια και καλή τα ψώνια της Καθαρής Δευτέρας και να πάνε ξένοιαστοι για ύπνο».

Από αυτή τη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων. Βρίσκεται στη στοά που ενώνει την οδό Σοφοκλέους με την Αρμοδίου και από το 1957 είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγοράς. Αν θες να ζήσεις μια Καθαρή Δευτέρα «με τα όλα της», μία στάση εδώ σχεδόν επιβάλλεται. Τουρσιά, αλίπαστα και καπνιστά ψάρια, ούζα, τσίπουρα, κρασί (δικής τους παραγωγής), χαλβάδες (ανάμεσά τους και οι διάσημοι χαλβάδες του Μάνθου Τασελαρίδη από την Ξάνθη), ταραμάδες, ελιές πρώτης ποιότητας και εξαιρετικά δυσεύρετη ταραμόγλωσσα, είναι μόνο μερικά ενδεικτικά προϊόντα από τη φίνα πραμάτεια του Παντοπωλείου.
Όλα αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε και χωρίς να κουνηθείτε από το σπίτι σας, μια που και το Παντοπωλείο διαθέτει και e-shop, αλλά η ολονυκτία στη Βαρβάκειο είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Μετά τα ψώνια, καθίστε για ένα μεζέ στα παραδοσιακά ουζάδικα της στοάς, πριν αγοράσετε φρεσκοψημένη λαγάνα από τους διπλανούς φούρνους (και αυτοί ξενυχτάνε) μέχρι να πάρετε το δρόμο της επιστροφής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.