- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Λεξικό του καφέ από το Α ως το Ω
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Μίξερ 10: Όλα τα μυστικά του καφέ από το Α ως το Ω
Affogato
Στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος». Συνδυάζει δύο παραδόσεις της γειτονικής χώρας: τον espresso και το gelato.
Βραζιλία
Η Βραζιλία παράγει το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τού κόσμου.
Γκέισα
Εκλεκτή ποικιλία καφέ που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά πρωταθλήματα καφέ.
Διπλή δόση
Για τη λέξη διπλός χρησιμοποιείται ευρέως και η ιταλική λέξη doppio, π.χ. «espresso doppio».
Espresso
Ο πιο γνωστός και αγαπημένος καφές, με πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα μας. Καυτό νερό (30 ml) διαπερνά με πίεση 7 γρ. αλεσμένου καφέ.
Ζεστός
Από ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ μπορούν να αναδειχθούν, με τον καλύτερο τρόπο, οι μυρωδιές ενός ποιοτικού χαρμανιού.
Ημερησίως
Σύμφωνα με έρευνες, έως και 300 mg ημερησίως θεωρούνται φυσιολογικά όσον αφορά την κατανάλωση του καφέ. Δηλαδή από 2 έως 4 φλιτζάνια.
Θερμίδες
Ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του. Συγκεκριμένα δίνει μισή θερμίδα ανά 100 γραμμάρια. Τα πρόσθετα, όπως η ζάχαρη και το γάλα, είναι που λειτουργούν επιβαρυντικά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Οξύτητα, σώμα, γεύση, άρωμα είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ μιας ποικιλίας καφέ.
Καφενές
Ένα ζεύγος Βαυαρών στήνει το πρώτο καφενείο στην Αθήνα, στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου, το 1834. Το Πράσινο Δεντρί.
Latte
Σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλιτζάνι από του καπουτσίνο και αγγίζει τα 200 ml για να πετύχει σωστή ισορροπία γάλακτος και εσπρέσο.
Μachiatto
Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος/λερωμένος) προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα από αφρόγαλα σε ένα φλιτζάνι με εσπρέσο.
Ντεκαφεϊνέ
Ο καφές στον οποίο αφαιρείται έως και το 97% της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.
Ξίδι
Βάλτε απλώς λίγο ξίδι στον λεκέ από καφέ που χύθηκε στα ρούχα σας και τρίψε το με μια στεγνή πετσέτα. Ο λεκές θα εξαφανιστεί.
Οξύτητα
Είναι υπεύθυνη για μια σειρά γευστικών ιδιοτήτων του καφέ, όπως οι φρουτώδεις νότες που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία.
Ποικιλίες
Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ, η ποικιλία Arabica και η Robusta.
Ristretto
Σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσο με ποσότητα μόλις 25 ml, για τον λόγο αυτό αποκαλείται και «σφηνάκι».
Στιγμιαίος
Η μαζική παραγωγή του ξεκίνησε το 1910 από τον George Washington. Όχι τον πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έναν Βέλγο που ζούσε στη Γουατεμάλα.
Tιμή
Από τους πιο ακριβούς καφέδες του κόσμου είναι ο Kopi Luwak. Κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι και παράγεται από τα κόπρανα μοσχογαλής – ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με νυφίτσα και ζει στην Ινδονησία. Οι μοσχογαλές τρέφονται, μεταξύ άλλων, με τους καρπούς του καφεόδεντρου, όμως καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν τους κόκκους, τους αποβάλλουν. Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους χαρίζει τη μοναδική τους γεύση.
Ύπνος
Tο λεγόμενο «coffee nap» είναι μια συνήθεια που συνδυάζει καφέ και σύντομο ύπνο, διάρκειας 20-30 λεπτών. Μόλις ξυπνήσεις θα είσαι πιο δραστήριος και διαυγής σύμφωνα με έρευνες.
Φραπέ(ς)
Αμιγώς ελληνικό προϊόν, καθώς η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη.
Χόβολη
Τρόπος παρασκευής του ελληνικού καφέ μέσα σε στάχτη.
Ψήσιμο
Οι πράσινοι κόκκοι του καφέ περνούν από την κρίσιμη διαδικασία του roasting, γνωστή και ως καβούρδισμα ή ψήσιμο, για να μετατραπούν στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε.
Ώρα
Η καφεΐνη χρειάζεται μόλις 10 λεπτά για να επιδράσει στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
26 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Εκλεκτά deli προϊόντα, βιολογικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα και πολλά ακόμα
Οπωσδήποτε να πάρετε τη φημισμένη χειροποίητη κοτόπιτα
Ξηροί καρποί, σοκολατάκια και είδη deli για να φτιάξεις το δώρο σου όπως το θες
Γεύσεις, αρώματα και ποικιλία μελισσοκομικών προϊόντων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού
Φέτος πρωταγωνίστρια του γιορτινού τραπεζιού είναι η παραδοσιακή χειροποίητη κιμαδόπιτα
Θα βρεις από έξι χαρμάνια ελληνικού καφέ, μέχρι μια τεράστια ποικιλία σε αρωματικούς καφέδες φίλτρου
Θα τύχετε απόλυτα προσωποποιημένης εξυπηρέτησης, καθώς οι άνθρωποι εδώ είναι πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να λύσουν κάθε σας απορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.