- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι ψωνίζουμε: 2 κιλά μύδια ● 1 μέτριο πράσο ● 2 φρέσκα κρεμμύδια● 3-4 σκελίδες σκόρδο ● 2 κουτ. σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό ● 45 γρ. βούτυρο ● 300 ml άσπρο ξηρό κρασί ● φρεσκοκομμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε: Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές ροδέλες το πράσο και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βουρτσίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τραβάτε και βγάζετε την κλωστή ανάμεσα από το κέλυφος και πετάτε όποιο μύδι είναι σπασμένο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το πράσο και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το μισό μαϊντανό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Μόλις τα μύδια ανοίξουν σβήνουμε τη φωτιά – προσοχή να μην παραψηθούν γιατί στεγνώνει η σάρκα τους. Με μια τρυπητή κουτάλα σερβίρουμε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ και αφαιρούμε όσα δεν έχουν ανοίξει. Στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα μύδια με το ζουμί και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μάθε ιστορία: Τα μύδια έχουν κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία της γαστρονομίας. Οι Ρωμαίοι τα λάτρευαν και τα σέρβιραν στα συμπόσια, ενώ στην πρώτη επίσημη μελέτη «περί ερωτικών και διεγερτικών επιδράσεων» αναφέρονται ως η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη τροφή της αυτοκρατορίας κατά το 2ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα οι φήμες λένε ότι ήταν το αγαπημένο πιάτο του Γάλλου βασιλιά Louis XVIII. Λέγεται ότι το 1235 ένα πλοίο ναυάγησε στον κόλπο του Aiguillon νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Από όλο το πλήρωμα ο μόνος που σώθηκε ήταν ένας Ιρλανδός που ονομαζόταν Walton. Ο τυχερός αλλά και επινοητικός Ιρλανδός άπλωσε στη θάλασσα ένα δίχτυ στερεωμένο σε τέσσερις πασσάλους για να μαζέψει την τροφή του, γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι η ομάδα των μυδιών που είχε κολλήσει στους πασσάλους αυξανόταν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ο Ιρλανδός μετέφερε τις γνώσεις του και σε άλλους και, πλέον, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι από το 1246 άρχισε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του ανθρώπου να καλλιεργήσει μύδια.
● SIDE DISHES TIP: Πατάτες τηγανητές και για «σκληρές» περιπτώσεις λίγη μαγιονέζα για να τις βουτάτε μέσα.
● GO HEALTHY TIP: Αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.
● ΣΚΟΝΑΚΙ: Διαλέξτε μύδια με κλειστό κέλυφος. Προσοχή να μην είναι σπασμένο. Καταναλώστε τα την ίδια μέρα. Μη ρίχνετε αλάτι όταν τα μαγειρεύετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.