Θεματα

7 αγαπημένες τροφές της άνοιξης που σου κάνουν καλό

Έντονα χρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πληθώρα θρεπτικών συστατικών

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φράουλες
Φωτογραφία: Anton Darius/ Unsplash

Τα λαχανικά της άνοιξης που σου κάνουν καλό

Αν εξαιρέσεις τη γύρη, τις αλλεργίες και… τα κύματα αφρικανικής σκόνης που χαλάνε την αφήγηση του «παραμυθιού», η άνοιξη είναι η εποχή που σηματοδοτεί την αναγέννηση των πάντων. Οι μέρες μεγαλώνουν, ο αέρας γίνεται ευχάριστα δροσερός και φρέσκος και η καρδιά, χωρίς προφανείς λόγους, ξαλαφρώνει και ευφραίνεται.

Για τη φύση, άνοιξη σημαίνει αφθονία. Λουλούδια, φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Για το σώμα πάλι, άνοιξη σημαίνει πως αφήνεις κατά μέρος τα ζεστά, δυναμωτικά πιάτα του χειμώνα και απολαμβάνεις μεστές και δροσερές γεύσεις που καθαρίζουν, παράλληλα, και ανανεώνουν τον οργανισμό. Αμέτρητες συνταγές, εύκολοι συνδυασμοί, εντυπωσιακά χρώματα που μαρτυρούν τις ευεργετικές τους δράσεις, είτε ωμά, είτε ελάχιστα μαγειρεμένα, τα πιάτα στο μενού της άνοιξης έχουν οπωσδήποτε κάτι από τα παρακάτω.

7 φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά της άνοιξης που σου κάνουν καλό

Ρόκα

Ρόκα
Φωτογραφία: Leigh Skomal/ Unsplash

…Αλλά και το σπανάκι και το μαρούλι και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι ένας καταπράσινος «κήπος» στο πιάτο. Πλούσια σε βιταμίνες όπως η Α, η Κ και το φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αλλά και νερό, αυτά τα λαχανικά βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, ενυδατώνοντας παράλληλα και αποτοξινώνοντας φυσικά τον οργανισμό. Φτιάξε χορταστικές σαλάτες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, βαλσαμικό ξύδι ή χυμό εσπεριδοειδών για περισσότερη ένταση και φρεσκάδα. Πρόσθεσε επιπλέον, ό,τι τραβάει ο ουρανίσκος σου…

Αγκινάρες

Αγκινάρα
Φωτογραφία: mana5280/ Unsplash

Θα ωφεληθείς από τη βιταμίνη C, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα μέταλλα και το φολικό οξύ που περιέχουν σε υψηλές ποσότητες. Όλα τους, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνουν τη συσσώρευση των ελεύθερων ριζών και βελτιώνουν τη λειτουργία των μεταβολικών κυττάρων. Με κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, με ζυμαρικά, σε τάρτες και σουφλέ, τηγανιτές ή βραστές με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκόρδο, οι αγκινάρες δημιουργούν γευστικά και πολύπλευρα ανοιξιάτικα πιάτα. Για τις πρωτάρες στην κουζίνα, το καθάρισμά τους είναι μια «τέχνη», όμως μια φορά είναι αρκετή για να την κατακτήσεις… 

Σπαράγγια

Σπαράγγια
Φωτογραφία: Christina Rumpf/ Unsplash

Από τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λαχανικά, τα σπαράγγια είναι πλούσια, μεταξύ πολλών άλλων θρεπτικών στοιχείων, σε χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στη σημαντική βιταμίνη Κ, η οποία εκτός από την προληπτική δράση της κατά διάφορων μορφών καρκίνου, τη χρειάζεσαι για την πήξη του αίματος και την υγεία της καρδιάς και των οστών. Θα τα απολαύσεις σε ομελέτες ή απλά σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο με σκόρδο και θαλασσινό αλάτι ή σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Φρόντισε να μην τα παραψήνεις για να διατηρούν ζωηρό το πράσινο χρώμα τους και την τραγανότητά τους. 10 λεπτά αρκούν.

Παντζάρια

Παντζάρια

Μια υπέροχη και ζουμερή τροφή που εκτός από το φθινόπωρο θα βρεις φρέσκια και σε αφθονία και την άνοιξη. Το χαρακτηριστικό βαθυ μοβ χρώμα τους, δηλώνει σαφώς πως κάνουν καλό στην υγεία και την κυκλοφορία του αίματος. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την αντοχή και το ανοσοποιητικό και υποστηρίζουν την αποτοξινωτική ικανότητα του οργανισμού, λόγω των μοναδικών φυτοθρεπτικών στοιχείων - βηταλαΐνες - που περιέχουν. Ψητά ή βραστά με ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι ή τουρσί ή σε χυμό, σε smoothies και στις σαλάτες, τα παντζάρια είναι, απλά, πεντανόστιμα.  

Μέντα

Μέντα
Φωτογραφία: SIMON LEE/ Unsplash

Ο αφανής ήρωας της άνοιξης. Αν και φυτρώνει σαν ζιζάνιο, η μέντα έχει πανίσχυρες θεραπευτικές ιδιότητες χάρη σε μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών, όπως οι αντιοξειδωτικές φαινόλες - το ροσμαρινικό οξύ, μια εξ αυτών, αποτρέπει τις βλάβες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ μπορεί να ανακουφίσει από εποχικά αλλεργικά συμπτώματα. Η μέντα περιέχει επίσης τη μενθόλη - την ουσία που της χαρίζει το χαρακτηριστικό άρωμα και τη δροσιά της - η οποία έχει αντιβακτηριδιακές και αντιϊικές ιδιότητες και ισχυρή αποσυμφορητική δράση. Ένα ρόφημα μέντας βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος, ενώ θα μειώσει και την αίσθηση των ενοχλητικών φουσκωμάτων στο στομάχι. Σε μικρότερες ποσότητες θα σου δώσει ακόμη, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγγάνιο. Θα προσθέσεις μέντα στο νερό για έξτρα δροσιά και ενυδάτωση, στο παγωμένο τσάι, αλλά και ψιλοκομμένη σε φρουτοσαλάτες και σαλάτες με κινόα, με παντζάρια ή με αγγούρι.  

Φράουλες

Φράουλες

Έχεις καλύτερο από το να δαγκώνεις μια ολόφρεσκη, ώριμη και αρωματική φράουλα; Τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, οι φράουλες κάνουν την εμφάνισή τους και γίνονται το απόλυτο δροσερό και υγιεινό σνακ, αφού συγκαταλέγονται στα φρούτα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ωφέλιμων αντιοξειδωτικών. Και παρά το γεγονός ότι, ως φρούτα, περιέχουν φρουκτόζη, οι φράουλες βοηθούν ουσιαστικά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι πολυφαινόλες τους θα στηρίξουν το ανοσοποιητικό και θα βοηθήσουν στην ανανέωση των κυττάρων. Πώς να τις απολαύσεις; Με τις χούφτες…
Στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή τους, πρόσθεσε φράουλες στο γιαούρτι, τη βρώμη και τα smoothies, φτιάξε μαρμελάδα ή λιώσε μαύρη σοκολάτα, βούτηξέ τις μέσα, βάλε τις σοκολατένιες φράουλες στην κατάψυξη και απόλαυσε ένα ξεχωριστό επιδόρπιο.  

Ραπανάκια

Ραπανάκια
Φωτογραφία: Jason Leung/ Unsplash

Το κόκκινο λαχανικό με την ιδιαίτερη, πιπεράτη γεύση της λευκής σάρκας του είναι ένα ακόμη διατροφικό δώρο που θα απολαύσεις την άνοιξη. Χαμηλό σε θερμίδες, όμως πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο και άλλες. Δρα ως φυσικό διουρητικό και συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού και των νεφρών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντικαρκινική του δράση. Ενυδατώνει το δέρμα, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζει τη γαστρεντερική λειτουργία, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει και ενισχύει την αποτοξινωτική δράση του συκωτιού. Εξίσου μακρύς και ο κατάλογος με τις συνταγές που το αναδεικνύουν. Ωστόσο, ωμό και σκέτο παραμένει ένα πολύ ιδιαίτερο και χορταστικό, ανοιξιάτικο σνακ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ