Θεματα

12 τροφές που βοηθούν το σώμα να παραμένει ζεστό τον χειμώνα

Πώς να διατηρήσεις το σώμα σου ζεστό μέσω της διατροφής

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 12 τροφές που βοηθούν το σώμα να παραμένει ζεστό τον χειμώνα
Φωτογραφία: Alesia Kozik/ Pexels

Οι τροφές της μεσογειακής διατροφής που θα βοηθήσουν το σώμα σου να παραμείνει ζεστό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα 

Καλοριφέρ, air condition, θερμαντικά σώματα, τζάκια, ό,τι έχει στη διάθεσή του ο καθένας, το χρησιμοποιεί στο φουλ. Μια έξτρα κουβερτούλα στον καναπέ, ζεστά ρούχα το ένα πάνω απ’ το άλλο, χοντρό μπουφάν, σκούφος, γάντια… Καλά όλα αυτά, αλλά ήξερες πως η ιδανική θερμοκρασία προέρχεται (πρωτίστως) από «μέσα» σου και πως μπορείς να διατηρείς το σώμα σου ζεστό μέσω της διατροφής σου;

Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το σώμα έχει ανάγκη από περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) για να υποστηρίξει όλες του τις, ζωτικής σημασίας, λειτουργίες χωρίς να στερηθεί και αυτή που χρειάζεται επιπλέον για να παράγει θερμότητα. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα σου δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσεις και θα θωρακίσουν τις άμυνές σου βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό να διατηρήσει την ιδανική εσωτερική θερμοκρασία. Καλά λιπαρά, σύνθετοι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, C και Ε, λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Σπανάκι, λάχανο και  λαχανίδα

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά του χειμώνα, είτε κατεψυγμένα είτε φρέσκα, διαθέτουν πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες C, A  και Κ που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν μακροπρόθεσμα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά. Και θα βρεις άπειρες συνταγές για να τα απολαύσεις και σε ζεστές χειμωνιάτικες σούπες.

Σπανάκι
Φωτογραφία: Leigh Skomal/ Unsplash

Οι «ρίζες»

Τα παντζάρια και τα καρότα, οι κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικες «ρίζες» που βρίσκεις σε αφθονία αυτούς τους μήνες, είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο και βιταμίνες C και Α που δίνουν στο ανοσοποιητικό τη δύναμη που χρειάζεται για να σε προστατέψει, εκτός των άλλων, από κρυολογήματα και γρίπη.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια και αποδεδειγμένη. Ως εξαιρετικές πηγές πολύτιμων φυτικών ινών και βιταμινών C και β- καροτένιου, ανόργανων στοιχείων, αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, αλλά και ασβεστίου,  συγκαταλέγονται στις υπερτροφές του χειμώνα.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, ακτινίδια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια. Οι επιλογές σου είναι πολλές όταν αναζητάς τον ισχυρότερο σύμμαχο του ανοσοποιητικού, τη βιταμίνη C. Και όλες μπορούν να ενταχθούν σε απολαυστικές και ευφάνταστες συνταγές, αν όχι να καταναλωθούν με τον παραδοσιακό τρόπο: ατόφιες και ως έχουν. 

Μανταρίνια

Η πολύτιμη “D”

Οι πλούσιες σε βιταμίνη D τροφές είναι απαραίτητες κατά τις συννεφιασμένες και κρύες ημέρες του χειμώνα. Τα αυγά, το γάλα, το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D που υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ιώσεων.   

Φυτικές ίνες

Η κινόα, το πλιγούρι, το φαγόπυρο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και το ψωμί ολικής άλεσης και τα «σκούρα» ζυμαρικά και ρύζια, είναι πλούσια σε φυτικές, διαλυτές ίνες και ψευδάργυρο που βοηθούν στη σωστή και ακούραστη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού, μεταξύ των οποίων το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό.

Γιαούρτι, το ελληνικό

Tο πραγματικό, με όλα του τα λιπαρά γιαούρτι και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού, το γνωστό και ως «ελληνικό» γιαούρτι, εκτός από πηγή πρωτεϊνών, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12, ασβεστίου και προβιοτικών, τα οποία διατηρούν το μικροβίωμα του εντέρου σε άριστη  ισορροπία, κάτι που αντανακλάται στη γενικότερη υγεία του σώματος.

Γιαούρτι
Φωτογραφία: Amnah Mohammad/ Pexels

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα φιστίκια, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χαρίζουν εκτός πολλών άλλων, σούπερ ενέργεια. Προτίμησέ τους ωμούς και ανάλατους, άρα φρόντισε να τους διαλέγεις μεμονωμένους και όχι σε μείγματα trail mix.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Δεν νοείται μεσογειακή διατροφή χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αντιμετωπίζοντας έτσι και το φαινόμενο των παγωμένων χεριών και ποδιών το χειμώνα, ενώ προσφέρει ενέργεια και προστατεύει τα κύτταρα χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του.

Ελαιόλαδο
Φωτογραφία: Fulvio Ciccolo/ Unsplash

Μανιτάρια

Τα μεταλλικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, όπως το κάλλιο, προστατεύουν τους μύες τις καρδιάς και συμβάλλουν στην ισορροπημένη παραγωγή ορμονών. Ως εξαιρετικές πηγές φωσφόρου και ψευδάργυρου, ενισχύουν επίσης σημαντικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. 

Όσπρια

Φακές, φασόλια, ρεβίθια... Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολύτιμες φυτικές ίνες, όχι μόνο χορταίνουν, αλλά βοηθούν και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην ομαλή πέψη. Εξασφαλίζουν δε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β και μαγνησίου στον οργανισμό, κάτι που τα καθιστά από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να καταναλώνεις όταν θέλεις να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου και να προστατεύσεις την καρδιά σου.

Ρεβίθια
Φωτογραφία: Vie Studio/ Pexels

Λιπαρά (τα καλά!)

Το «κρύο φέρνει πείνα» και μην σου κάνει εντύπωση το γεγονός πως όσο πιο πολύ κρυώνεις τόσο μεγαλύτερη και η λαχτάρα σου να φας κάτι φουλ λιπαρό. Συνήθως αυτή σου την όρεξη ικανοποιεί κάτι βαρύ και «ανθυγιεινό»… Τα κορεσμένα λιπαρά όμως, ναι μεν σου προσφέρουν θερμίδες (ενέργεια), αλλά είναι άχρηστες θερμίδες, είναι αυτές που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο δύσκολο έργο του καρδιοαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, αντιθέτως το υπονομεύουν. Αντί αυτών, προτίμησε τα ω-3 λιπαρά των λιπαρών ψαριών, τα μονοακόρεστα του ελαιολάδου και τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών και τροφών όπως το αβοκάντο. Θα σου δώσουν την ενέργεια που θέλεις, προστατεύοντας και τη γενικότερη υγεία σου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ