Θεματα

Physi: Ένα ελληνικό deli στη Γερμανία θέλει να αλλάξει την παλιά νοοτροπία «γύρος-τζατζίκι-μουζάκα»

«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Γερμανία»

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρούλα Γρίβα Νόττα και ο Κωνσταντίνος Νόττας
Η Ρούλα Γρίβα Νόττα και ο Κωνσταντίνος Νόττας © Physi

Η Ρούλα Νόττα και ο Κωνσταντίνος Νόττας δημιούργησαν το Physi, ένα food, deli & specialty coffee μόνο με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα στο Ludwigsburg της Γερμανίας.

Στην κεντρική οδό Wilhelmstrasse, 15 χλμ έξω από τη Στουτγάρδη και στη πόλη Ludwigsburg της Γερμανίας (που φημίζεται για το μεγαλύτερο παλάτι στη χώρα, το Ludwigsburg palace), στέκει διακριτικά το ελληνικό food, deli & specialty coffee «Physi Feinkost» που μετράει σήμερα τέσσερα χρόνια δυναμικής παρουσίας. Λίγα ξύλινα τραπεζάκια με παγκάκια και ομπρέλες στολίζουν τον εξωτερικό χώρο, ενώ μέσα κυριαρχεί το μαύρο, το ξύλο και οι πράσινες λεπτομέρειες. Η Ρούλα Γρίβα Νόττα και ο Κωνσταντίνος Νόττας δημιούργησαν ένα spot που τους συνδέει απευθείας με την πατρίδα τους. Το κοινό τους πάθος είναι να βρίσκουν μόνο τα καλύτερα προϊόντα του Αιγαίου –και όχι μόνο- και να τα παρουσιάζουν στους Γερμανούς καλοφαγάδες.

Physi
© Physi

Η Ρούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε ένα ταξίδι στις ελληνικές της ρίζες. Οι  παραδοσιακές συνταγές, οι φρέσκες δημιουργίες και οι διατροφικές τάσεις της πατρίδας της κέντρισαν το ενδιαφέρον, τόσο ώστε όλο αυτό πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Στην πορεία η Ρούλα γνώρισε τον Κώστα, συνήψε μαζί του μια γαστρονομική-ρομαντική μυστική συμμαχία και σήμερα μεταδίδει τη σε βάθος γνώση της για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων Physì σε «περίεργους εξερευνητές». Τον Κώστα πάλι τον αποκαλούν «κυνηγό φαγητού», μαγειρεύει παντού και πολύ, του αρέσει να βρίσκει γαστρονομικά μυστικά και να δημιουργεί δίκτυα μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των Γερμανών που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το καλό ελληνικό φαγητό. «Εδώ και πολλά χρόνια πηγαίναμε σε σούπερ μάρκετ στην Γερμανία και δεν βρίσκαμε ελληνικά προϊόντα καλής ποιότητας, γεγονός που μας έκανε να απομακρυνθούμε κάπως από αυτά. Πριν 4 χρόνια λοιπόν μάθαμε ότι ο καλός μας φίλος Δήμος Χάρμπης από την Ερμιόνη της Αργολίδας, πήρε τα στρέμματα ελαιώνων του πατέρα του για να τα καλλιεργήσει και να συνεχίσει την παράδοση του ελαιόλαδου, της ποικιλίας Μανάκι. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και έτσι ξεκινήσαμε να παράγουμε ελαιόλαδο με την ονομασία Physi. Η Physi, όπως δηλώνει και το όνομά μας, αφορά καθαρά τα ελληνικά προϊόντα που είναι φτιαγμένα από τη φύση, είναι υγιεινά, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, και έχουν ιδιαίτερη γεύση. Το Feinkost που συνοδεύει την επωνυμία σημαίνει ντελικατέσεν, άρα σε εμάς θα βρεις παραδοσιακά προϊόντα άκρως γευστικά. Δημιουργήσαμε έτσι, ένα μικρό μαγαζί στο οποίο φέραμε για αρχή μόνο πάστα ελιάς, επιτραπέζιες ελιές που δεν είχαν έντονη γεύση, και τυποποιήσαμε χυμό μανταρίνι και ρόδι. Έπειτα βλέπαμε πώς πήγαινε αρκετά καλά, αφήσαμε τις δουλειές μας, και στραφήκαμε ολοκληρωτικά σ' αυτό.

Physi
© Physi

Οι Γερμανοί το αγάπησαν αμέσως! Τις πρώτες δυο χρονιές πηγαίναμε σε πολλές εκθέσεις σε όλη τη Γερμανία, μετά βρίσκαμε τους παραγωγούς μέσω ίντερνετ και social media, στη συνέχεια ταξιδεύαμε στην Ελλάδα και δοκιμάζαμε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη από την Κοζάνη, στην Αθήνα σοκολάτες της Kakau Worship, από τη Θεσσαλονίκη παίρναμε specialty coffee από τη Valenio Coffee- έχουμε την αποκλειστικότητα μάλιστα για τη Γερμανία-, βιολογικό μέλι από τη Nomad κ.ά. Μας ενδιαφέρει κυρίως το προϊόν και ο παραγωγός, η απλότητα και η ποιότητά τους να ταιριάζει με τη δική μας φιλοσοφία» μου λένε με ένα στόμα.  

Σήμερα διατηρούν το φυσικό κατάστημα και το eshop τους, στα οποία θα βρει κανείς ελαιόλαδο, βότανα και μυρωδικά, παξιμάδια, vegan προϊόντα, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, μαύρο σκόρδο από το Βόλο, σοκολάτα και φυσικά granola. «Έχουμε πρωινό και μεσημεριανό φαγητό στο φυσικό μας κατάστημα όπου βγάζουμε δυο φαγητά την εβδομάδα με βασικά συστατικά τα προϊόντα μας. Όποιος μας επισκεφτεί του προτείνουμε να δοκιμάσει και τα βιολογικά κρασιά των μικρών ελλήνων παραγωγών μας. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Γερμανία, έτσι ώστε όταν κάποιος έχει στο μυαλό του την ελληνική γεύση να ξέρει που να γκουγκλάρει απευθείας για να την βρει στην πιο ποιοτική της μορφή.

Physi
© Physi

Οι Γερμανοί δυστυχώς δεν έχουν γνωρίσει τα αυθεντικά μας προϊόντα γι αυτό δεν περιμένουν ότι θα δοκιμάσουν μια τόσο καλή σοκολάτα από την Ελλάδα και σε αυτό φταίμε και εμείς. Είναι πραγματικά φαινόμενο αυτό που συμβαίνει εδώ και 40-50 χρόνια με τους Έλληνες στη Γερμανία. Έχουμε από τις καλύτερες συνταγές και κρασιά και ρίχνουμε την ποιότητα. Το ούζο που κερνάνε πριν και μετά το φαγητό εδώ δεν πίνεται αλλά επειδή δίνεται δωρεάν το έχουν κάνει συνήθεια οι Γερμανοί και νομίζουν πώς έχει αυτή τη γεύση. Όταν σε ένα πιάτο, συνήθως με αρχαιοελληνική ονομασία, βρίσκεις από συκώτι και σουβλάκι μέχρι καλαμαράκι, όταν σερβίρεις ρετσίνα και μαυροδάφνη από τα δίλιτρα μπουκάλια, είναι τραγική η κατάσταση... Ωστόσο, 5-6 μαγαζιά σε όλη την Γερμανία, προσπαθούν να δείξουν κάτι διαφορετικό. Ανάμεσά τους και το Filios στο Baden Baden του Μιχάλη Καλαβρινού (ο Μιχάλης ήταν o φιναλίστ του πρώτου Master Chef που διαγωνίστηκε με τον Άκη Πετρετζίκη), που εδώ θεωρείται από τους καλύτερους Έλληνες σεφ. Ο Μιχάλης κάνει μια φοβερή προσπάθεια και τον βοηθάμε και εμείς με τα προϊόντα μας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά αυτή την νοοτροπία που επικρατεί εδώ και χρόνια και  μαζί με τους Έλληνες που ασχολούνται με ποιοτικά πράγματα, να φέρουμε μια νέα πνοή».

Η συνεργασία με Juan Danilo και Johann Lafer
Η συνεργασία με τους διάσημους σεφ ξεκίνησε πρώτα από τον Juan Danilo που είναι Περουβιανός σεφ πολύ φημισμένος στην Γερμανία. «Μας βρήκε μέσω instagram, ήρθε στην έκθεση στη Κολωνία, μιλήσαμε, δοκίμασε τα προϊόντα μας και τέλος ήρθε στο spot για να τα δει και να τα γευτεί όλα από κοντά. Του είχαμε κάνει πρόταση να πάμε στην Ελλάδα ένα ταξίδι δυο εβδομάδων σε παραγωγούς μας για να τους γνωρίσει επιτόπου. Πήγαμε στον Όλυμπο, στον Βίκο, στη Μήλο, στην Πελοπόννησο, γενικά σε αρκετά μέρη και γευτήκαμε τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας. Ο Juan αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα ώστε αποφάσισαν με τη σύντροφό του (που είναι από την Κολομβία) να παντρευτούν τώρα τον Οκτώβρη στην Πάργα και όλο αυτό έγινε επειδή ήρθαν για να δοκιμάσουν τα προϊόντα αυτά. Υπάρχει πράγματι κάτι μαγικό ανάμεσα στους ανθρώπους, δημιουργούνται φιλίες από ωραίες κοινές εμπειρίες και γεύσεις.

Juan Danilo
Juan Danilo © Physi

Κάποια στιγμή επιστρέφοντας, από το ταξίδι μας, επειδή είναι και συνεργάτης του Johann Lafer, του πιο φημισμένου σεφ της Γερμανίας εδώ και 40 χρόνια, πήγε με έναν ελληνικό χυμό ρόδι και μανταρίνι για να μαγειρέψουν στην κουζίνα του. Εκεί που πειραματίζονταν δοκίμασε και το ελαιόλαδό μας και την επόμενη μέρα μας πήρε τηλέφωνο για να μας γνωρίσει. Του στείλαμε να δοκιμάσει και άλλα προϊόντα μας, μας κάλεσε στο σπίτι του, μαγειρέψαμε, φάγαμε και μας έκανε πρόταση να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα για 4 ημέρες, να πάμε στους παραγωγούς μας, να ζήσει όλη την εμπειρία από κοντά και να μας φιλοξενήσει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα ελληνικά προιόντα στο περιοδικό του Das Lafer Magazine. Εδώ στην Γερμανία δεν σκεφτόταν ποτέ να πάει σε ένα ελληνικό μαγαζί να φάει. Όλοι έχουν πάντα στο νου τους τα βαρετά κλισέ ότι απλώς πίνουμε ρετσίνα και τρώμε γύρο με τζατζίκι αλλά αυτό είναι κάτι που μας πεισμώνει όσους ζούμε εδώ.

Ο Κωνσταντίνος Νόττας και ο Johann Lafer
Ο Κωνσταντίνος Νόττας και ο Johann Lafer © Physi

Θυμάμαι όταν ήμασταν στο Βόλο και μας μαγείρεψε ο Γρηγόρης ο Χέλμης (Σ.Σ. του διάσημου ΜεΖεν), πήρε την φύτρα του κρεμμυδιού, την έκανε πανέ και μας τη σέρβιρε πάνω σε τυρί φέτα, με τον Lafer και την Patricia Brohm (δημοσιογράφος του Suddeutsche Zeitung) να ενθουσιάζονται. Στην μαγειρική πράγματι ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις».

Η Ρούλα και ο Johann Lafer
Η Ρούλα και ο Johann Lafer © Physi
Physi
© Physi

Για να καταλήξουν: «Τέσσερα χρόνια τώρα κάνουμε αυτή τη προσπάθεια και αντέξαμε σε μια μεγάλη αγορά όπως είναι η γερμανική με τεράστιο ανταγωνισμό. Τα μόνα συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν σε αυτούς τους παραγωγούς που αφοσιώθηκαν σε αυτό που αγαπούν παρότι δεν έχουν βοήθεια από το κράτος. Πραγματικά ότι κάνουν έχει μεράκι και αυθεντικότητα. Όπως και εμείς που ότι πετύχαμε το έχουμε κατορθώσει μόνοι μας. Είμαστε περήφανοι που έχουν γίνει φίλοι μας μεγάλοι σεφ αναγνωρίζοντας την προσπάθεια μας αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Του χρόνου θέλουμε να κάνουμε στην Φρανκφούρτη ή στο Ντίσελντορφ ένα μεγάλο φεστιβάλ για να έρθουν και σεφ από την Ελλάδα, να φέρουμε και άλλα προϊόντα ποιοτικά να δοκιμάσει ο κόσμος. Τα social media έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για την επιχείρηση μας, δεν θα γινόταν αυτή η διαδρομή μας διαφορετικά μιας και δεν θα γνωρίζαμε κανέναν από όλους αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αναδείξουμε την ποιοτική μεριά των ελληνικών γεύσεων με αγάπη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ