Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στους Groceristas στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Παναγιώτης (ιδιοκτήτης και εμπνευστής), επέμενε να περάσω μια διαδικασία «μύησης», όπως περνάνε όλοι όσοι έρχονται πρώτη φορά εδώ. «Ωχ, σε τρελό πέσαμε πάλι», σκέφτηκα. Αλλά σταδιακά, καθώς έπινα διάφορα μαντζούνια, περίεργα ελιξίρια και έτρωγα νοστιμιές με γκότζι μπέρι, η αρχική μου γνώμη άρχισε να ξεθωριάζει. Μην παρεξηγηθώ, ο Παναγιώτης τελικά είναι θεότρελος...αλλά με ένα μοναδικά υπέροχο τρόπο.

Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισε να δει τη ζωή του από άλλη σκοπιά. Άρχισε να πηγαίνει σε σεμινάρια, να πραγματοποιεί έρευνες, να γνωρίζει κόσμο, να δοκιμάζει, να ταξιδεύει πολύ. Μου λέει: «Οι πραγματικές αξίες στη ζωή βρίσκονται στη φύση. Η φύση είναι μέσα μας. Όλους μας καλεί-το θέμα είναι να την ακούσουμε.»
Μετά, έκανε τις δικές του ανακαλύψεις, παράτησε την προηγούμενη δουλειά του και αποφάσισε να δημιουργήσει τους Groceristas. Τι ακριβώς όμως είναι οι Groceristas;
Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «εξερευνητές γεύσεων». Είναι μια ομάδα ατόμων με οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Στόχος τους είναι να επιλέγουν και να φέρνουν κοντά μας τα καλύτερα των βιολογικών προϊόντων και να μας μάθουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής «Εδώ είναι ένας τόπος συζήτησης όπου ερχόμαστε για να βρούμε την πραγματική επικοινωνία. Δεν είναι ένα μαγαζί, αλλά ένα σπίτι», λέει ο Παναγιώτης.

Πίνουμε ερωτικά φίλτρα. «Έχω αρχίσει να σου φαίνομαι λίγο ωραίος;» (γέλια), μου λέει ο Παναγιώτης ενώ καταπίνω ένα μείγμα από γαϊδουράγκαθο (φερμένο από τους Φούρνους της Ικαρίας), ginger, ταραξάκο και ένα μυστικό συστατικό. Τρώμε μια πίτα με χορταρικά και δικά τους φύλλα με αλεύρι από φαγόπυρο, ξαναπίνουμε ερωτικά φίλτρα (γιατί «μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά στη λίμπιντο, που έχει σχέση με την επικοινωνία και την αρχεγονία»), μυρίζουμε σπάνια καρυκεύματα, μασάμε ένα ξυλαράκι κανέλλας, πιπιλάμε chia seeds (την τροφή των Αζτέκων) τσιμπολογάμε γκότζι μπέρι, ερωτευόμαστε έναν αστεροειδή γλυκάνισο…Αγαπώ τον τρόπο που σκέφτονται οι Groceristas.

Groceristas σημαίνει όλος ο κόσμος μια γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας. Το συνειδητοποιείς κοιτάζοντας τα ράφια, όπου ξαποσταίνουν βιολογικά και επιλεγμένα προϊόντα από όλο τον κόσμο. Αλεύρι από φαγόπυρο, από κεχρί, Ζέας. Μακαρόνια από μαύρο ρύζι. Νιφάδες βρώμης, νιφάδες κριθαριού, μούσλι με γκότζι μπέρι, πέννες από κινόα, από τη Βολιβία, λιναρόσπορος, λινέλαιο (που έχει και τα περισσότερα Ω3 απ’ όλα), φάβα πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, βιολογικές φακές, άσπροι γίγαντες και μαύροι από τις Πρέσπες, αλάτια σπάνια από όλο τον κόσμο, κεραλοιφές, όλοι οι χυμοί που μπορείς να φανταστείς, γάλα ρυζιού, γάλα φουντουκιού, γάλα από κινόα, γάλα καρύδας, καπνιστή πάπρικα, κύμινο Ινδίας και πολλά (μα πάρα πολλά) ακόμα. Η λίστα είναι ατελείωτη. Τα μπαχαρικά όμως έγιναν αδυναμία μας μεγάλη. Και ξαναπήγαμε. Και θα ξαναπάμε γιατί την 1η Οκτωβρίου στις 17.30, οι Groceristas έχουν τα επίσημα εγκαίνιά τους και ετοιμάζουν φοβερές νοστιμιές.

Ο Παναγιώτης μου μίλησε ώρες για το μαγαζί, με τα γαλανά του μάτια να αστράφτουν από χαρά. Όμως δεν έχει τόση σημασία τι μου είπε, όσο ότι εδώ θα βρεις βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς (σε τιμές πραγματικά πολύ καλές), την αγάπη των ανθρώπων για το μαγαζί που φτιάξανε να ξεπετάγεται κι από την πιο μικρή γωνιά, και ένα στερεοφωνικό να παίζει δυνατά Imam Baildi. Δεν θες τίποτα άλλο.
Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.