- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Θυμάμαι πως όταν ήμουν σε ηλικία όχι αρκετά μεγάλη για να φοράω παπούτσια με κορδόνια, η μαμά μου όταν κατέβαινε κέντρο, μου έφερνε ένα κουτί λουκουμάδες «Κτιστάκης». Στρουμπουλένιοι και πεντανόστιμοι, πασπαλισμένοι με κανέλα και σουσάμι.
«Λου-λου-μάς», αναφωνούσα με μάτια γουρλωμένα και το δείχτη του δεξιού χεριού μου απαιτητικά σηκωμένο προς τη στρογγυλή λιχουδιά.

Αργότερα, όταν είχα μεγαλώσει αρκετά για να δένω τα κορδόνια των παπουτσιών μόνη μου, ξαφνικά χάσαμε το λουκουμά… Μεταφέρθηκε από την Αγίου Κωνσταντίνου που τον ξέραμε, και πάθαμε λιγοθυμιά.
Ώσπου ένα καταπληκτικό βράδυ πριν λίγα χρόνια, η μαμά μου αποφάσισε να πάει θέατρο. Κατηφορίζοντας για το Εθνικό την πήρε η μυρωδιά και έστριψε σε ένα στενό. Οι θεϊκοί λουκουμάδες ήταν εκεί. Το άλλο πρωί, ένα τεράστιο κουτί περίμενε στο τραπέζι της κουζίνας.
«Ρε μαμά, τι πάει να πει δεν θυμάσαι τη διεύθυνση;»
«Βρε παιδάκι μου, βιαζόμουν, θα έχανα την παράσταση!». Μία εβδομάδα έκανα να της μιλήσω. Μετά, το ξέχασα. Όχι όμως και τους λουκουμάδες.
Πριν μια εβδομάδα, πέρναγα τυχαία από τη Σωκράτους. Και εκεί, στον αριθμό 59, με λυπήθηκε ο θεός των απανταχού λουκουμαδοφάγων. Η ταμπέλα «Λουκουμάδες Χανίων Θ. Κτιστάκη» μου έφτιαξε τη μέρα. Μπήκα μέσα και ζήτησα με λαχτάρα μια μερίδα.

Θα μου πείτε, τέτοιος χαμός για ένα λουκουμά; Το θέμα όμως είναι, ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένο λουκουμά. Βλέπετε, τούτοι εδώ, δεν είναι περιχυμένοι με μέλι όπως όλοι οι άλλοι. Αντίθετα, έχουν σιρόπι που αναβλύζει από το εσωτερικό τους!
Ο Θοδωρής, που ανήκει στην τρίτη γενιά που κρατάει το μαγαζί, μου είπε ότι ο παππούς του πήρε τη συνταγή από ένα ελληνικό ζαχαροπλαστείο στην Αλεξάνδρεια. Μετά άνοιξε το πρώτο μαγαζί στα Χανιά το 1912 και μέχρι το 1953, που ήρθαν στην Αγίου Κωνσταντίνου, οι Αθηναίοι δεν είχαν φάει τέτοιο λουκουμά. Στη Σωκράτους μετακόμισαν το ’97.
Όλα αυτά τα χρόνια, σερβίρει αποκλειστικά τους στρογγυλούς, σιροπιαστούς, χειροποίητους, ανεπανάληπτους λουκουμάδες του. Μόνο λουκουμάδες. Τους αυθεντικούς, που είναι αρκετά μικροί ώστε να τους κάνεις μια χαψιά. Γιατί όπως μου λέει ο Θοδωρής, στην Αίγυπτο «λουκουμάς», σημαίνει «μια μπουκιά».
Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891, Δευτέρα- Παρασκευή: 09.00-21.00, Σάββατο: 10.00-21.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.