- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπίρες και Καλαµαράκια
Μη νιώθεις άσχηµα, δεν είσαι ο µόνος που όταν θυµάται διακοπές, θυµάται ταβέρνες.
Μερικές αναµνήσεις από τον ουρανίσκο…
l Η καλύτερη παρουσίαση µενού στον «Πλάτανο» (Ικαρία) - Πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου. Θα κάτσεις. Θα περιµένεις. Θα περιµένεις λίγο ακόµα. Και τότε θα έρθει η κυρία Μαρία και ποιητικά θα σου µιλήσει για τα χρώµατα των φαγητών που «έχει φτιάξει σήµερα ο µάγειρας». Και µετά θα περιµένεις. Όταν φτάσουν στο τραπέζι σου οι µαγειρευτές λιχουδιές, θα αξίζουν κάτι παραπάνω από τον κόπο της αναµονής. Και µετά θα ζητήσεις λογαριασµό. Και θα περιµένεις λίγο ακόµα, αλλά µη στραβώνεις, φίλε, εδώ είναι Ικαρία… Π.Μ.
l Μαµαδίστικα µαγειρευτά στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισµό Γυναικών Πέτρας (Λέσβος) Top-chef οµάδα γυναικών επιµελείται χειροποίητες, παραδοσιακές συνταγές µε τα καλύτερα ντόπια υλικά, στις καλύτερες τιµές. (22530 41238) ∆.Τ.
l «∆ε σερβίρουµε τηγανητές πατάτες, ντοµάτες “τριαντάφυλλο” και Κόκα-Κόλα» στο «Τσαγκαράδικο» (Χώρα Αµοργού) Τα απαγορεύει ρητά ο κατάλογος. Αλλά τι σε νοιάζει µπροστά στα φρεσκότατα ψάρια, στα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας (δοκίµασε µοσχαράκι σούπα καταλόκαιρο) και σε ανεπιτήδευτες γκουρµεδιές, όπως την αξεπέραστη καπνιστή χοιρινή µπριζόλα. Π.Μ.
l Χωριάτικη µακαρονάδα στο «Κλιµάκι» (Καµαρίτσα, Εύβοια) Από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια στο δρόµο µε τις ατελείωτες, ιλιγγιώδεις στροφές υπάρχουν µερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού µε ποιητικά κοψίδια και καταπληκτική χωριάτικη µακαρονάδα – τα µακαρόνια πασπαλίζονται µε ντόπια µυζήθρα. Εδώ, µπόνους µπριζόλες σε µέγεθος ρακέτας και άψογα εκτελεσµένο τυροπιτάρι (ευβοιώτικη παραδοσιακή συνταγή). ∆ύσκολα πάνω από € 15. ∆.Τ.
l Εξοχικό-υπερπαραγωγή στο «Πλακόστρωτο» (Σύρος) Στο χωριό Σαν Μιχάλη, οπότε θα δοκιµάσεις το οµώνυµο τυρί. Έπειτα µε εντυπωσιακή θέα και όσο πρέπει φιλικό/γρήγορο σέρβις θα φας καλοµαγειρεµένα πιάτα, όπως εξοχικό κατσικάκι στη λαδόκολα, ντόπιο κουνέλι µε δενδρολίβανο, χοιρινό µε µάραθο και άλλα καλά… Π.Μ.
l Τα µάτια (και τα πιάτα) της Μαρίας στην «Κληµαταριά» (Αντίπαρος) Στο µέσο της διαδροµής (πασαρέλας) λιµάνι - κεντρική πλατεία Αντιπάρου. Όχι µόνο επειδή το φαγητό είναι καλό, αλλά και γιατί θα σε σερβίρει η Μαρία, το πιο ωραίο κορίτσι του νησιού. Τ.Σ.
l Φρουτάλια στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» (Άνδρος) Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη (ας την πούµε) οµελέτα µε το εξεζητηµένο, πλην νόστιµο, ντόπιο λουκάνικο σε µία από τις πιο φηµισµένες ταβέρνες του Αιγαίου. Στο χωριό Άνω Απρόβατο… Π.Μ.
l Μωρόπουλα στη «Spiaggia» (Κεφαλονιά) Στο χωριό Βάτσα, τα «µωρόπουλα» αντιστοιχούν στο λήµµα κολοκυθάκια… Π.Μ.
l Γλυκό από ανθό λεµονιάς (Χίος)…µαζί βέβαια µε τις απαραίτητες µαστίχες στον «Κόρακα» και το «Mastic Culture». Π.Μ.
l Λουκούµια στον κύριο Νίκο (Σίφνος) Ο πατέρας του τού έµαθε να τα φτιάχνει στη Σύρο. Λ.Χ.
l Τζιζκέικ κι εσπρέσο στην «Καλλιστώ» (Αµοργός) Τιµηµένο ζαχαροπλαστείο στη Χώρα. Με τα καλύτερα γλυκά του νησιού και το προσωπικό να σου τα συστήνει ένα προς ένα, να σε ενηµερώνει πώς φτιάχνονται και λοιπά… Τ.Σ.
ΜΑΚΑΡΟΝΩ, ΜΑΚΑΡΟΝΕΙΣ, ΜΑΚΑΡΟΝΙ
Θαφτά, Μάνη Μακαρόνια θαµµένα σε µυζήθρα. Σερβίρονται µε κόκορα.
Ματσάτα, Φολέγανδρος Χειροποίητα ζυµαρικά (κάπως σαν χυλοπίτες) που βράζονται και σερβίρονται µε κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. (Θα πρέπει να...) Παρασκευάζονται στο χέρι την ίδια ηµέρα που θα µαγειρευτούν.
Μαγγίρι, Κρήτη ∆εν περιέχει αβγά και συνοδεύεται µε τυρί, κυρίως ανθότυρο. Καταναλωνόταν σε εποχές φτώχειας και ανέχειας.
Μακαρούνες Αιγαίου Χειροποίητα σπιτικά ζυµαρικά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές του νότιου Αιγαίου. Η ονοµασία καθιερώθηκε στην Κάρπαθο.
Κουφωτά, Ψαρά Τα χειροποίητα µακαρόνια που γίνονται συνοδεία ζωντανής µουσικής.
Αφτούδια, Χίος Απλή ζύµη από αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν το σχήµα των «αφτιών», από τα οποία προκύπτει και το όνοµά τους.
Νιόκος, Ιόνιο Ιόνια σπεσιαλιτέ, είναι ένα είδος όρζο, δηλαδή ζυµαρικό σε σχήµα ρυζιού.
Σχιουφιχτά, Κρήτη Κρητικό είδος ζυµαρικού µε µικρό σπειροειδές σχήµα.
Φλοµάρια, Λήµνος Οι παραδοσιακές χυλοπίτες του νησιού, που φτιάχνονται από ντόπιο σκληρό σιτάρι. Λ.Χ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.