- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Ελισάβετ Κουλούρη, ιδιοκτήτρια του φούρνου Betty’s Bakery, μένει σπίτι, ψήνει focaccia και μας δίνει τη συνταγή
Με ένα μικρό παιδί στο σπίτι 24/7 και ένα μωρό η ρουτίνα μου έχει αλλάξει δραστικά. Τηρώ, όμως, ευλαβικά το ωράριο των αρτοποιών – με ξυπνήματα νωρίς το πρωί για να φροντίσω τα μικρά μου, που είναι κι αυτά στο «γίνωμα». Αφού τελειώσουμε νωρίς-νωρίς με τα μεσημεριανά, συνήθως έχω μία ώρα κενή, οπότε κάνω yoga μέσω youtube.Τα απογεύματα μπορεί να αξιοποιήσουμε το sms #6 με τον γιο μου και να πάμε για μπάλα στον λόφο, που είναι απέναντι από το σπίτι μας. Περίπου τρεις φορές την εβδομάδα τα απογεύματα ζυμώνουμε παρέα. Φτιάχνουμε φανταστική focaccia! Λόγω της εμμονής μου με το προζύμι, το περιμένουμε δύο μέρες για να γίνει. Η προσμονή γεμίζει τα μυαλά και τις μέρες μας. Το αποτέλεσμα, όμως, μας δικαιώνει. Αλλάζω τα toppings ανάλογα –κυρίως- με το τι υπάρχει στο σπίτι. Φτιάχνουμε και σκέτη, παιδική, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ψωμί δεν φτιάχνω αυτές τις μέρες, με έχει βάλει ο Βαλιάνος στο πρόγραμμα των παραδόσεων και μου φέρνει 3 φορές την εβδομάδα στο σπίτι – με μάσκα και γάντια φυσικά! Ευκαιρία να κρίνω το ψωμί μου ως τρίτος. Κάθε φορά αλλάζω αγαπημένο! Αυτές τις μέρες τρώω ατελείωτα το μονόκκο & δίκοκκο σε φέτες του τοστ. Δεν έχει αλάτι, οπότε το τρώμε μικροί - μεγάλοι και βολεύει. Το ονειρεύομαι, όμως, το εργαστήριό μου με μάτια ανοιχτά και μυρίζω κάθε βράδυ στον ύπνο μου τις μυρωδιές απο το ψωμί που ψήνουν ακούραστα ο Ανδρέας και ο Δημήτρης - χωρίς εμένα - αυτές τις μέρες.
Μέσα στην αμηχανία αυτής της περιόδου, η δημιουργικότητα δεν χάνεται. Τρέφεται απλώς από διαφορετικά ερεθίσματα. Από την ευλογία του να είμαστε όλοι υγιείς και μαζί στα σπίτια μας. Όλα καλά θα πάνε στο τέλος.
Συνταγή για focaccia
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 100 γρ. προζύμι ενεργό – δηλαδή να το έχουμε «ταίσει» 2-3 ώρες πριν – 100% υγρασία
- 350 γρ. αλεύρι για pizza (πχ 00)
- 200 - 250 γρ. αλεύρι για ψωμί (εγώ εδώ βάζω μονόκοκκο ή δίκοκκο)
- 400 ml νερό χλιαρό
- 20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Για το topping
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Ό,τι άλλο σας αρέσει. Πχ ντοματάκια κομμένα στη μέση, λιαστές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, δεντρολίβανο, αφρίνα.
Διαδικασία (στο γάντζο του μίξερ ή στο χέρι):
- Λιώνουμε το προζύμι στο νερό. Μόλις λιώσει καλά, προσθέτουμε το αλάτι και στη συνέχεια τα αλεύρια. Ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά ακόμη. Κάνουμε το τεστ του παράθυρου στη ζύμη (παίρνουμε ένα κομμάτι και το τεντώνουμε με τα δάχτυλά μας έως ότου να μπορούμε να βλέπουμε μέσα από αυτό – χωρίς να σπάσει).
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο σκεύος και αρχιζουμε να την τεντώνουμε και να τη διπλώνουμε. Κάνουμε περίπου 10 σετ. Βάζουμε λάδι από πάνω, σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του γινώματος, κάνουμε τεντώματα και διπλώματα (10 κάθε φορά) ανά μισή ώρα στην αρχή για 3 φορές, ανά μία ώρα αργότερα. Στη μέση της διαδικασίας, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί – εκεί που θα την ψήσουμε – και συνεχίζει εκεί το γίνωμα.
- Μετά τις 4 ώρες – θελουμε να έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι – σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη, 2 ώρες περίπου πριν θέλουμε να ψήσουμε την focaccia, τη βγάζουμε από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να έχει πολλές φουσκάλες και να είναι πολύ ενεργή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στον αέρα.
- Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με νερό και πατάμε τη focaccia για να κάνει τις χαρακτηριστικές τρύπες. Ρίχνουμε από πανω το ελαιόλαδο και ό,τι άλλο θέλουμε να βάλουμε. Βάζουμε τη focaccia στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη θα κάνει έναν ωραίο κούφιο ήχο ο πάτος της. Τη βγάζετε από τον φούρνο. Όσο είναι ζεστή ρίχνετε κι άλλο λάδι και την αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα πριν τη φάτε.
*Η Ελισάβετ Κουλούρη είναι ιδιοκτήτρια του φούρνου Betty’s Bakery που φτιάχνει χειροποίητο ψωμί κάθε μέρα (και στο φέρνει στο σπίτι!).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.